Teknoloji

Apple, Epic Games davasını en üst mahkemeye taşıdı

apple epic games fortnite

Apple, uygulama içi satışlarda kesinti yapmak için son bir girişimde daha bulunuyor. Cupertino merkezli şirket, Yüksek Mahkeme’den Epic Games’in tekel davasına yaptığı itirazı dinlemesini istiyor. Daha önce iki alt mahkeme, şirketin uygulamaların kendi ödeme seçeneklerini sunmasını önleyen yönergelerin kaldırılması yönünde karar vermişti. Bu kararlar şirketin kâr hanesine olumlu etki edecek türdendi.

Taraflar arasındaki mücadele, 2020’de Epic’in, oyuncuların doğrudan ödeme özelliği aracılığıyla dijital para satın almalarına olanak tanıyan yeni bir Fortnite güncellemesini yayınlamasıyla başlamıştı. Teknoloji devinin yüzde 30’luk komisyonunu engellemeye yönelik olan söz konusu hamle, Cupertino merkezli şirketin iOS için belirlediği uygulama içi satın alma politikasını ihlâl etmişti. Bunun ardından Apple da en yüksek gelir getiren oyunlardan biri olan Fortnite’ı App Store’dan çıkarmıştı. Epic Games de bu hamleye Cupertino merkezli şirket aleyhine tekel davası açarak karşılık vermişti.

Dava sürecinin her iki taraf için de karışık geçtiği söylenebilir. 2021’de ABD Bölge Yargıcı Yvonne Gonzalez Rogers, Epic’in Cupertino merkezli şirketin kurallarını bilerek ihlal ettiğine ve iPhone üreticisinin Fortnite’ı App Store’a geri eklemesine gerek olmadığına karar vermişti. Rogers ayrıca Apple’ın bir tekel gibi davranmadığını, ancak şirketin uygulamaların kullanıcılarına üçüncü taraf ödeme sistemleri sağlamasına izin vermesi gerektiğini belirtmişti. Değişiklik geçen yıl yürürlüğe girmiş ve ABD Dokuzuncu Bölge Temyiz Mahkemesi geçtiğimiz nisan ayında ihtiyati tedbir kararının tamamını onamıştı.

Apple Yüksek Mahkeme’den ne istiyor?

Apple’ın avukatları, kararın Epic Games’in ötesine geçtiğini ve “federal mahkemenin yargı yetkisini gerçek davalar ve tartışmalarla sınırlayan Madde III kapsamındaki bölge mahkemesinin yetkisini aştığını” iddia ediyor. Temel olarak, mahkemenin haddini aştığını iddia eden avukatlar, Yüksek Mahkemenin App Store’un her zamanki gibi işlemesine izin vermesini istiyor.

Öyle ya da böyle Apple, 2024’e kadar üçüncü taraf uygulama mağazalarına izin vermesini gerektiren yeni Avrupa Birliği düzenlemeleri ile en azından bazı ülkelerde uyum sağlamak zorunda kalacak.