Teknoloji

Apple Coronavirus nedeniyle üretimi Çin dışına kaydırıyor

apple coronavirus

Coronavirus salgını insanların hayatının yanında ekonomiyi de tehdit ediyor. Çin hükümeti tarafından salgının yayılmasını engellemek amacıyla uygulanan kısıtlamalar, teknoloji sektöründeki şirketlerin üretim takvimlerini önemli ölçüde etkiliyor. Bu durum, şirketlerin 2020’nin ilk üç ayına ilişkin finansal beklenti ve öngörülerini de revize etmelerine yol açıyor. Coronavirus salgınının bu yönünden etkilenen şirketler arasında Apple da bulunuyor.

Apple’ın en büyük üretim ortağı Foxconn’un en önemli üretim tesisleri Çin’de yer alıyor. Foxconn’un en büyük tesisinde çarklar hâlâ dönmezken, ikinci sıradaki tesis de yüzde 10 kapasiteyle çalışıyor. Bu durum Apple’ı bazı radikal kararlar almaya itmiş gibi görünüyor.

Digitimes’ın haberine göre; Cupertino merkezli şirket, Coronavirus salgınına karşı verdiği mücadelesinde çareyi üretimi Tayvan’daki fabrikalara kaydırmakta buldu. Haberde başka ülkelerin adı geçmese de, Apple’ın Tayvan dışındaki yerlerde de üretim kapasitesini artırabileceği belirtiliyor.

Apple, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının sertleştiği dönemde işlerin daha da kötüye gitme ihtimaline karşı üretiminin bir kısmını Çin dışına taşıma fikirini değerlendirmişti. Hindistan ve Vietnam, öne çıkan ilk seçenekler olmuştu. ABD ve Çin arasında sular durulsa da, şimdi de Coronavirus salgını farklı ülkelerde üretim ihtiyacını doğurmuş olabilir.

Apple Coronavirus nedeniyle Çin’deki mağazalarını geçici olarak kapatmıştı

Apple’ı böyle bir karar almaya iten faktörün ise şirketin portföyüne eklenecek yeni bir cihaz olduğu düşünülüyor. Şirket, uzun süredir yeni iPhone’larını sonbaharda piyasaya çıkarıyor. Ancak Apple’ın 2020’de ilkbaharda uygun fiyatlı bir iPhone modelini duyurması bekleniyor. iPhone 9 adıyla anılan telefonun tanıtımdan kısa bir süre sonra satışa sunulması öngörülüyor. Bu da Apple’ın tam gaz üretim ihtiyacının anlaşılmasını sağlıyor.

Apple Coronavirus nedeniyle Çin’deki mağaza ve ofislerini geçici bir süre için kapatmıştı. Şirketten üretimin başka ülkelere kaydırılması konusunda bir açıklama yapılmadı.