Apple son birkaç yıldır açıkladığı finans raporlarıyla dünyanın en değerli ve kârlı şirketi olduğunu gösteriyor ve yine açıkladığı çeyrek yıl rakamlarıyla tarihindeki en kârlı çeyrek mali yıllarından birini geride bıraktı.
Ortaya konulan bu tabloya rağmen bardağın boş tarafını görmeyi tercih edenler de var. Apple’ın kaydettiği güçlü rakamlara rağmen, cihaz satışları beklenen değerlerin gerisinde kaldı. Bu durum da, rakamların açıklanmasını izleyen zamanda Apple’ın borsada işlem gören hisselerinin değerinde kayıp yaşanmasına neden oldu.
Şirket 51.5 milyar dolar gelir elde etti, bundan 11.1 milyar dolar kâr veya hisse senedi başına 1.96 dolar kazanç kaydetti. Böylelikle analistlerin 51.12 milyar dolarlık gelir ve 1.88 dolarlık hisse senedi başına kazanç tahminlerinin üstüne çıkmış oldu. 2015 mali yılının ilk üç çeyreğinde Apple, hem kâr hem de gelir bakımından iki haneli büyümeler kaydetmişti, bunda daha büyük boyutlu iPhone’lara olan ilginin payı yüksekti. Bu çeyrekte kârın yıldan yıla yüzde 31 artış gösterdiğini, gelirlerin de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 arttığını görüyoruz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: iPhone 6s İncelemesi
Apple CEO’su Tim Cook, açıklanan bu tabloyla ilgili olarak şimdiye kadarki en güçlü mutlak gelir büyümesini kaydettiklerine dikkat çekti.
Geride kalan mali çeyrek sonuçlarında iPhone 6s satışlarının sadece küçük bir katkısı oldu, ancak bu dönemin sonlarına gelen ilk haftasonunda 13 milyon ürünün satıldığını belirtmeden geçmeyelim. Yine de, dördüncü mali çeyrekteki iPhone satışlarının çoğu daha eski nesil ürünler oldu.
Apple’ın mali tablosundaki parlak noktalardan birisi de Mac satışları oldu. PC pazarının gerilemesine karşılık, Apple’ın dizüstü bilgisayarlarının satışı artmaya devam ediyor. Bu çeyrekte 5.71 milyon Mac satışı yapılarak yeni bir rekor kırıldı. iPhone satışları yıldan yıla yüzde 36 artarak 48 milyon birime ulaştı. iPad satışları ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 düşerek 9.9 milyon olarak kaydedildi.
ÇİN APPLE’IN BÜYÜMESİNDE LOKOMOTİF OLDU
Daha da önemlisi Çin, Apple’ın en hızlı büyüyen pazarı olduğunu gösterdi, satışlar son birkaç çeyrektir yüzde 100 oranında artış gösteriyor. Çin’deki mobil operatörler de şebekelerini daha yüksek veri hızı sağlayacak şekilde güncelliyor, Apple da bu bölgede onlarca yeni mağaza açıyor. Geride kalan çeyrekte Çin bölgesinde yüzde 99’luk büyüme kaydedildi. Bu Amerika’daki büyümenin on katına, Asya’nın gerisinde kaydedilen büyümenin de neredeyse beş katına karşılık geliyor.
Analistlerin yakından takip ettikleri noktalardan birisi de Apple Watch satışları. Apple Watch’u da içeren “diğer ürünler” kategorisinin geliri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 61 oranında artarak 3 milyar dolara ulaştı. Bu bilginin ötesinde Apple, yeni amiral gemisi ürün segmenti hakkında başka bir bilgi vermiyor. Her ne kadar Apple resmen açıklamasa da, Apple Watch şirket için geçen çeyrekte 1 milyar doların üstünde büyüklüğe ulaşan bir iş hâline geldi. Böylelikle Apple’ı da açık ara en başarılı akıllı saat markası hâline getiriyor.