Teknoloji

Apple CFO’su Luca Maestri görevinden ayrılıyor

apple

Apple’ın uzun süredir mali işlerden sorumlu yöneticisi olarak görev yapan Luca Maestri, önümüzdeki yılın başlarında bu görevinden ayrılacak. Bununla birlikte Maestri, şirket bünyesinde kalmaya devam edecek ve Apple’ın kurumsal hizmetler ekibinin başında yer alacak. Bu ekibin sorumlulukları arasında bilgi sistemleri ve teknoloji, bilgi güvenliği ile gayrimenkul ve geliştirme alanları bulunuyor.

Maestri, 2013 yılında Xerox’un CFO’su olarak görev yaptıktan sonra Apple’a katıldı ve bir yıl sonra, dönemin CFO’su Peter Oppenheimer’ın yerine geçerek Apple’ın mali işlerinin başına geçti. Maestri’nin göreve başladığı dönemde Apple’ın yıllık geliri 183 milyar dolardı; geçtiğimiz yıl ise bu rakam 383 milyar dolara ulaştı. Şirketin büyümesi ve mali performansındaki bu artış, Maestri’nin yönetimi altında gerçekleşti.

Apple’da yeni CFO dönemi başlıyor

Luca Maestri, Apple’daki CFO görevini sürdürdüğü dönemde, şirketin hisse geri alım programını da yönetti. İlk olarak 90 milyar dolarlık bir geri alım programı açıklayan Apple, bu yılın başlarında bu tutarı 110 milyar dolara çıkardığını duyurdu. Bu, Apple’ın kendi rekorunu kırması anlamına gelirken, aynı dönemde şirketin hizmet gelirleri de yüzde 14 artış gösterdi. Ne var ki, iPhone ve iPad satışlarında bir düşüş yaşandı. Apple, yaptığı açıklamada, Maestri’nin stratejik yatırımları ve mali disiplini ile şirketin gelirini iki katından fazla artırdığını ve hizmet gelirlerinin beş kattan fazla büyümesine olanak tanıdığını belirtti.

Maestri’nin görevinden ayrılmasının ardından, Apple’ın finans yönetimini, mali planlama ve analizden sorumlu başkan yardımcısı Kevan Parekh devralacak. Parekh, 11 yıldır Apple’da çalışıyor. Daha önce Thomson Reuters ve General Motors gibi şirketlerde üst düzey yönetici pozisyonlarında görev aldı. Parekh, şu anda değeri 3 trilyon doları aşan Apple’ın finansal sorumluluğunu üstlenecek.

Apple CEO’su Tim Cook, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Maestri’nin şirketin uzun vadeli yönetiminde önemli bir rol oynadığını ve mali performansın iyileştirilmesi, hissedarlarla ilişkilerin yürütülmesi ve mali disiplinin sağlanması konularında büyük katkılar sağladığını vurguladı. Bu açıklamalar, Maestri’nin Apple’daki önemli rolüne işaret ederken, şirketin finansal geleceğinin Kevan Parekh liderliğinde nasıl şekilleneceği merak konusu.

Apple yönetiminde başka değişiklikler de var

Apple, sadece mali yönetimde değil, diğer iş kollarında da önemli değişiklikler yapıyor. Geçtiğimiz hafta yapılan bir diğer açıklamada, App Store biriminin yeniden yapılandırılacağı ve App Store’un başkan yardımcısı olan Matt Fischer’ın 10 yılı aşkın süredir yürüttüğü bu görevden ayrılacağı duyuruldu. Fischer’ın ayrılması, Apple’ın dijital hizmetler stratejisinde de önemli bir değişim sinyali olarak değerlendiriliyor.