Apple bazı Mac donanımlarında kendi tasarımı silikon çiplere geçiş yaparak büyük bir adım atıyor. Apple CEO’su Tim Cook, bunu “Mac için tarihi bir gün” olarak nitelendirdi ve Apple’ın daha önce PowerPC, OS X 10 ve Intel yongalara geçiş gibi çığır açan adımlarına benzetti. Bunun büyük bir hamle olmasının nedenleri arasında macOS’in yerel iOS uygulamalarını ve macOS uygulamalarını bu yeni makinelerde birlikte çalıştırabilecek olması da bulunuyor.
Apple’ın kendi yongasını taşıyan ilk Mac bilgisayar bu yılın sonunda çıkacak. Geçişin ise iki yıllık bir zaman zarfında gerçekleşmesi bekleniyor. Bu süre boyunca Intel işlemcili Mac’ler çıkmaya devam edecek. Yani Apple henüz tamamen ARM tabanlı Mac’lere geçiş yapmıyor. Yine de, Mac’lerde Intel tabanlı işlemcilerden uzaklaşma sürecinin başladığını söyleyebiliriz.
ARM tabanlı yongalara geçiş adımı beraberinde, gelecekte macOS’te iOS ve iPad uygulamalarının birlikte çalışacak olması da bulunuyor. Apple, çoğu uygulamanın düzgün şekilde çalışacağını belirtiyor. Yani, yerel macOS uygulamalarını yerel iOS uygulamalarıyla aynı anda çalıştırabileceksiniz.
Apple, kendi bünyesinde tasarladığı işlemcilere geçişle birlikte yeni performans seviyelerine çıkılacağını ve güç tüketiminin azalacağını vadediyor. Şirket Mac’ler için kendi yonga set serisini geliştiriyor ve bunlar Mac’e has bazı özelliklere sahip olacak. Apple’ın tüm cihazlarında kullanılan ortak ARM tabanlı mimari ise geliştiricilerin her bir Apple cihazı için uygulama geliştirmelerini ve optimize etmelerini kolaylaştıracaktır.
Apple’ın kendi profesyonel üretkenlik araçları macOS Big Sur ile birlikte yeni yongayı destekler hâle geliyor. Ayrıca şirket geliştiricilerin de kendi uygulamalarını hızlı şekilde güncelleyeceğini umuyor. Apple’ın yazılım mühendisliğinden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Craig Federighi, “Geliştiricilerin büyük çoğunluğu birkaç gün içinde uygulamalarını çalıştırabilir ve çalıştırabilir.” dedi.
Microsoft yeni Mac işlemcisi için Office güncellemeleri üzerinde çalışıyor. Apple’ın gösterdiğine göre Word, Excel gibi uygulamalar yeni Mac işlemcilerinde doğal biçimde çalışıyor. Hatta PowerPoint bile grafik oluşturma için Apple’ın Metal teknolojisini kullanıyor. Apple profesyonel uygulamaların yeni yongalarda düzgün şekilde çalışmasını sağlamak için Adobe ile de birlikte çalışıyor. Şirket, yeni Mac’lerde Lightroom ve Photoshop’un çalışmasını da gösterdi. 5 GB’lık bir Photoshop PSD dosyası akıcı geçişlerle yeni Mac’lerde düzgün biçimde çalışıyor gibi görünüyor.
Ayrıca macOS Big Sur, Rosetta’nın yeni bir versiyonunu içerecek. Apple daha önce Rosetta’yı PowerPC’den Intel tabanlı Mac’lere geçişte kullanmıştı. Rosetta 2 de mevcut uygulamaları yüklenme süresi sırasında otomatik olarak çevirecek. Bu da geliştircilerin uygulamalarını tamamen güncellememelerine rağmen bunların düzenleme olmadan bile çalışmasını sağlayacak. Ayrıca Apple, bu yeni Mac’lerde Linux versiyonlarının da çalışması için sanallaştırmadan yararlanıyor.
Apple, geliştiriciler için “hızlı başlangıç” programı başlatıyor. Bu program kapsamında dokümantasyon ve örnek kodlar sunuluyor. Ayrıca geliştiriciler, dünya çapındaki laboratuvarlara bağlanarak mevcut uygulamalarını Apple’ın kendi yongasına uyumlu hâle getirmek için destek alabilecekler. Buna ek olarak geliştiriciler, Developer Transition Kit adı verilen bir cihaza da erişebilecekler. Mac Mini gövdesinin içinde A12Z yonga üstü sistem, 512 GB SSD ve 16 GB RAM gibi bileşenler sunuluyor.
Apple’ın kendi tasarladığı ARM yongalarına geçişi şirketin macOS Big Sur’un ön tanıtımını yapmasına denk geldi. Bu yeni sürümde yeniden tasarlanan birçok unsur, ayrıca Mesajlar, Haritalar gibi yerleşik uygulamalara gelen önemli yenilikler bulunuyor.
Son zamanlarda çıkan haberler Apple’ın ARM tabanlı işlemcilere geçişin Intel’in performans artışı tarafındaki yavaş ilerlemesinden kaynaklandığını işaret ediyordu. Apple’ın ARM tabanlı yongaları Mac’lerde test ettiği ve Intel tarafındaki alternatiflere göre önemli performans artışları kaydettiği belirtiliyordu.