Apple kurumsal perakende ekiplerinde görev yapan çok az sayıda çalışanıyla yollarını ayırıyor. Bloomberg’de Mark Gurman’ın imzasıyla yayınlanan habere göre; geçtiğimiz yıldan bu yana kemer sıkma politikaları uygulayan Cupertino merkezli şirket, ilk defa bu politikalar çerçevesinde çalışanlarıyla yollarını ayırıyor.
Şirketin “geliştirme ve koruma ekipleri” olarak adlandırdığı birimlerde iş gücü kesintisine gittiği söyleniyor. Ancak bu konuda henüz resmi bir açıklama gelmediğini de belirtmek gerekiyor. İşten çıkarmaların yapılacağı ekiplerin dünya genelinde Apple mağazalarının ve diğer tesislerin inşaatından ve onarımından sorumlu olduğu belirtildi.
Cupertino merkezli şirketin çok az sayıda çalışanıyla yollarını ayırması beklense de, bu hamle dünyanın en değerli şirketi için yeni bir adım niteliği taşıdığı söylenebilir. Teknoloji dünyasının büyük şirketleri binlerce hatta on binlerce çalışanının işine son verirken, Apple uzun süre boyunca bu adımı atmamak için direnmişti.
Şirket son hamlesini “işten çıkarma” yerine bir tür “düzene sokma çabası” olarak tanımlıyor. Çalışanlara yapılan açıklamada, kararın küresel ölçekte mağaza bakımını iyileştirmek amacıyla alındığı ve karardan etkilenen personele gerekli desteğin sağlanacağı belirtildi.
Kendi bordrosunda çalışanları işten çıkarma konusunda uzun süre boyunca direnen şirket, bunun yerine taşeronlar üzerinden sağladığı iş gücünde kesintiye gitmişti. Bu politika çerçevesinde sözleşmeli çalışan mühendislerle, işe alım uzmanlarıyla hatta güvenlik görevlileriyle yollarını ayırmıştı. Şirket pandemiden önce sürücüsüz otomobil biriminde görev yapan 200 kişinin işine son vermişti.
Apple’ın çalışan sayısı 164 bin civarında
Şirketin karardan etkilenen çalışanlarına kendi bünyesi içinde benzer rollere başvurma imkanı sunacağı belirtildi. Bu imkana sahip olmayanlara ise dört maaşlık bir tazminat ödemesi yapılacağı öğrenildi.
Apple’ın çalışan sayısı geçtiğimiz mali yılın sonu itibarıyla 164 bin civarındaydı. Pandemi döneminde diğer teknoloji şirketleri kadar çok kişiyi işe almayan şirket, böylelikle büyük ölçekli işten çıkarmalar yapmak zorunda da kalmamıştı.