Teknoloji

Avrupa Birliği mahkemesi Apple’ın vergi itirazını haklı buldu

İrlanda AB'nin Apple ile aldığı vergi kararına itiraz edecek

Avrupa Adalet Divanı’na bağlı Genel Mahkeme, Apple’ın 2016’da kesilen 13 milyar avro vergi cezasına olan itirazını kabul etti. Apple, söz konusu cezaya Avrupa Komisyonu tarafından çarptırılmıştı. Karar gereğince Cupertino merkezli şirketin İrlanda’ya geçmişe dönük vergi ödemesi yapması gerekiyordu.

Avrupa Komisyonu’nun 2016’da aldığı karar, AB’nin tekelle mücadele şefi Margrethe Vestager için büyük bir zafer olarak değerlendirilmişti. İrlanda ve Apple arasındaki özel vergi anlaşması, söz konusu kararda “yasadışı devlet yardımı” şeklinde tanımlanmıştı.

Vestager, 2016’da durumu şu sözlerle açıklamıştı: “Üye ülkeler belli şirketlere vergi avantajı sağlayamaz. Bu Avrupa Birliği’nin devlet yardımı kurallarına aykırıdır. Avrupa Komisyonu’nun incelemesi, İrlanda’nın Apple’a yasadışı vergi avantajları sağladığını ve Apple’ın da bu sayede yıllar boyunca diğer şirketlere kıyasla daha düşük oranla vergi ödediğini gösterdi.”

Bu karar hem Apple hem de İrlanda tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Apple CEO’su Tim Cook, kararı “tam bir siyasi saçmalık” şeklinde tanımlamıştı. Karara itiraz eden İrlanda hükümeti ise ülkenin Avrupa Birliği sınırları içinde bir “vergi cenneti” olduğu iddialarına karşı çıkmıştı.

2016’da alınan karara yönelik itiraz Genel Mahkeme tarafından kabul edildi. Mahkemeden yapılan açıklamada, İrlanda’da uygulanan yasal standardın Apple’a avantaj sağladığı konusunda Avrupa Komisyonu tarafından yeterince kanıt sağlanamadığı belirtildi.

Kararı memnuniyetle karşılayan İrlanda Maliye Bakanlığı’nın açıklamasında şu ifadeler yer alıyor: “İrlanda, Apple’a özel bir muamele uygulanmadığı konusunda daima açık davrandı. Apple’a daima doğru oranla ve kuralların gerektirdiği çerçevede vergilendirme uygulandı.”

Apple’dan Bloomberg’e yapılan açıklamada ise konunun ödenen vergi miktarındadan ziyade nerede ödenmesi gerektiğiyle ilgili olduğu belirtildi ve karardan duyulan memnuniyet ifade edildi.

Avrupa Birliği ise Apple ve İrlanda tarafından yapılan itiraza ilişkin kararın inceleneceğini ve sıradaki adımların bu doğrultuda atılacağını belirtti. Vestager, AB’nin tutumunda bir değişikliğin olmadığını vurguladı. Avrupa Komisyonu’nun önünde karara itiraz için 2 ay 10 günlük bir süre bulunuyor. Bu itiraz Avrupa Adalet Divanı tarafından değerlendirilecek ve alınan karar nihai olacak.