Apple iOS uygulamalarını keşfetmeye yarayan popüler ağlardan olan AppGratis’in uygulamasını App Store’dan kaldırdı. AppGratis, uygulamasın üzerinden kullanıcılarına her gün bir adet uygulamayı ücretsiz olarak indirme fırsatı sunuyordu. Bunun yanı sıra çeşitli uygulamalar da büyük fiyat indirimleriyle sunuluyordu. Sadece birkaç ay önce 13.5 milyon dolar yatırım alan servis her ay 1 milyon dolar gelir elde ediyordu. Uygulama App Store’dan kaldırılmadan önce 7 milyon kullanıcı sayısına erişmişti.
AppGratis sayesinde bir uygulama 500 bin civarında bir indirme sayısına ulaşabiliyordu. Uygulamayı her gün 300 bin civarında yeni kullanıcı da kullanmaya başlıyordu. Öte yandan uygulama App Store Türkiye mağazasının en popüler uygulamalar listesinde de üst sıraları zorluyordu.
Apple, AppGratis uygulamasını App Store’dan neden kaldırdığına dair bir açıklama yapmadı. Ne var ki, kaldırma nedenleri konusunda çeşitli iddialar ortaya atılıyor. Bunlardan en mantıklısı AppGratis’in Apple’ın iOS geliştirici kılavuzuna koyduğu yeni bir kurala karşı gelmesi gibi görünüyor. Geçtiğimiz ekim ayında getirilen yeni bir kuralla birlikte bir yazılımcının uygulamasının kendisine ait olmayan diğer uygulamaları satın alma veya tanıtım amacıyla sergilemesinin veya App Store ile benzerlik göstermesinin engellemesi amaçlanmıştı. AppGratis CEO’su Simon Dawlat’a göre Apple bu kuralı AppGratis’in düşük kaliteli kopyalarını engellemek için getirmişti.
Dawlat, AppGratis’in düşük kaliteli uygulama keşif ağlarına göre çok farklı bir yapıya sahip olduğunu, uygulamaları bulma konusunda yardımcı olma işini en kaliteli şekilde yaptığını kaydetti. Yönetici AppGratis’in App Store’a geri dönmesi için sıkı bir şekilde çalışıyor. Her ne kadar yukarıdaki kural kaldırmanın en önemli sebebi gibi görünse de, gizli bir API’nin kullanımı veya son güncellemenin yol açtığı bir kararsızlık nedeniyle Apple bu uygulamayı kaldırmayı uygun görmüş olabilir. Diğer uygulama keşif ağlarına ait uygulamaların yer aldığı AppStore’da AppGratis’in geri dönüş için bir umudu var demektir.
İlgili >> PocketGamer, TechCrunch