İncelemelerManşetler

Apple AirPods İncelemesi

apple airpods

Apple iPhone 7 ve iPhone 7 Plus ile birlikte radikal bir adım atmış ve akıllı telefonların da vazgeçilmez parçalarından bir tanesi olan geleneksel 3.5 mm. kulaklık jakına bu telefonlarda yer vermemişti. Bu cihazların kutularından Lightning portuna takılan EarPods kablolu kulaklıklar çıkıyor, ancak Apple’ın kulaklık jakını kaldırmasındaki temel neden Lightning portuyla uyumlu yeni bir kablolu kulaklık akımı değil. Şirket geleceğin kablosuz ses deneyiminde olduğunu, kulaklıklarda da kablosuz bağlantının birincil tercih olacağını düşünüyor. Daha önce çeşitli teknolojilerde öncülük yaptığını gördüğümüz Apple, akıllı telefonlarda da kulaklık jaksız deneyimin öncülüğünü yapan şirketlerden bir tanesi oluyor. Tabii ki, şirket kulaklık jakını kaldırırken kablosuz kulaklık tarafında yeni bir şeyler sunmalıydı ki, Eylül 2016’da gerçekleştirilen iPhone etkinliğinde bu yönde çeşitli duyurular yapıldığını gördük. Hiç şüphesiz bunların en önemlisi ve en çok ses getireni Apple AirPods olmuştu.

Apple AirPods geçen yıl bitmeden Türkiye’de de piyasaya sunulmuştu. Birkaç aydır AirPods’u deneyimliyoruz ve gerçekten de Apple’ın kablosuz kulaklıkları müzik ve multimedya deneyimimizin temel parçası hâline geldi. Yılbaşından bu yana gündemimizin çok yoğun olmasından dolayı Apple AirPods inceleme yazısı uzun zamandır beklemede kaldı. AirPods’umu Bul gibi, kulaklıkların kaybolacağı endişelerini ön plana çıkaran tartışmaların ardından çıkarılan yeni bir özellik de varken, AirPods inceleme yazısı için beklemek biraz daha iyi olmuş gibi görünüyor. Aylar süren yoğun deneyimin ardından şimdi Apple’ın kablosuz kulaklıklarıyla ilgili deneyimlerimizi aktarma zamanı geldi.

Video: AirPods Kutusundan Çıkıyor

Apple AirPods inceleme: Tasarım

AirPods Apple’ın iPhone 5’ten bu yana akıllı telefonlarında ve iPod touch’larda sunduğu EarPods kulaklıklarla hemen hemen aynı tasarım sahip. Sanki EarPods’un topuzları kablolarından kesilip çıkarılmış gibi bir görüntüsü var. Ancak AirPods topuzlarının aşağı doğru sarkan çubukları, EarPods’unkilere göre çok az daha uzun, aynı zamanda biraz da kalın. Bu farklılıkların temel nedeni bu bölüme yerleştirilmiş olan pil ve anten. Ayrıca topuz bölümüne baktığımızda içte ve dışta sensörlerin bulunduğunu görüyoruz. Bunların AirPods’un pratik şekilde işlemesine büyük katkısı bulunuyor. Buna ek olarak her bir topuzun ucunda da metalik halka bulunuyor. Bu halkalar hem AirPods’un kasası içinde şarj edilmesine olanak sağlayan iletken görevini üstleniyor, hem de topuzların kasaya manyetik kuvvetle yapışmasını ve çıkmamasını sağlıyor. AirPods’un içinde iki adet mikrofon bulunuyor, bunlardan bir tanesi metalik halkanın içinde, diğeri de üst kısımda, topuzun arka kısmında küçük bir nokta şeklinde yer alıyor.

Doğrusunu söylemek gerekirse, AirPods kulakta biraz garip bir görüntü oluşturuyor. Aslında Apple’ın simgesel, beyaz kablolu EarPods kulaklıkları havalıdır, ancak ortadan kabloları kaldırıp, kulaklık topuzlarını da biraz uzatınca, ortaya değişik bir görüntü çıkıyor. Aslında bu durum bulunduğunuz ortamlarda kulaklarınızda AirPods topuzlarıyla rahatlıkla fark edilmenizi sağlayabilir. Kabul etmeliyiz ki, AirPods gerçekten de dikkat çeken bir ürün.

AirPods’un soru işareti oluşturduğu durumların başında ergonomi geliyor. Bu kulaklıklar rahat şekilde kullanılıyor mu, kulaktan kolaylıkla çıkıyor mu, ani hareketlerde kulaktan fırlaması mümkün mü? Aslına bakarsanız, bu soruların cevabı kişiden kişiye göre değişir. Apple’ın EarPods kulaklıklarını rahat kullandığını söyleyen bir kitle de var, bu kablolu kulaklıklarla sorun yaşadığını söyleyen bir kitle de… Apple, kulaklık tasarımında orta yolu bulmaya çalışıyor, AirPods’ta buna biraz daha özen gösterilmiş olmalı. Aslına bakarsanız, pilin yerleştirildiği çubuk bölgesinin uzun tutulması kulaklık için destek oluşturuyor, böylelikle kulağa daha iyi şekilde oturması ve yerinden oynanaması mümkün oluyor.

Bu satırların yazarının AirPods ile olan macerasını soracak olursanız, AirPods’un kulağıma çok iyi şekilde oturduğunu, çoğu kulaklıkla sorun yaşamama rağmen AirPods ile hemen hemen hiç rahatsızlık duymadığımı belirtmem gerekiyor. AirPods, spor yaparken yanımdan ayırmadığım, spor yaptığım bir saatlik süre boyunca kulaklarımı kapatan aksesuar. Koşu, ay yürüyüşü, mekik ve benzeri gibi bol hareketli egzersizlerde bile AirPods’u hemen hemen hiç kulağıma tekrar yerleştirme ihtiyacı hissetmediğimi belirtmeliyim.

AirPods’un tasarımı dinlediğiniz müziğin veya izlediğiniz videonun sesinin dışarıya kolaylıkla yayılmasını engelliyor. Böylelikle yüksek sesle müzik dinlerken başkalarını rahatsız etme durumu da söz konusu olmayacaktır.

AirPods gibi kolaylıkla kaybedilebilecek bir ürün için, bu ihtimali epey azaltacak bir muhafaza yöntemi gerekirdi ki, Apple diş ipliğine benzeyen bir kasayı uygun görmüş. Beyaz renkli, oldukça şık ve aynı zamanda şirin görünen bu kutunun dış yüzeyi tıpkı eskinin iPod modelleri gibi çiziklere karşı biraz hassas. Kasayı ışığa tuttuğunuzda üstünde ufak tefek çizikler görebilirsiniz. AirPods’u çantada veya cepte küçük bir kese içinde taşıdığımı belirtmeden geçmeyelim. Eğer bu kasayı anahtar veya bozuk paranın olduğu bir cepte veya çantada taşırsanız, üstünde epey fazla çizik görmeniz muhtemel. Buna karşın kasa epey sağlam, birkaç kez düşmesine rağmen herhangi bir zedelenme gözlemlemedim. Aynı durumun AirPods kulaklıklar için de geçerli olduğunu belirtmeliyim.

Kasanın alt kısmında Lightning portu yer alıyor ve buradan şarj işlemi gerçekleştiriliyor. Arka bölümde, alt kısma doğru yerleştirilmiş bir düğme var. Bu düğme AirPods’un iOS veya Mac dışındaki cihazlarla eşleştirmek için kullanılıyor. Kasanın kapağını, ön taraftaki küçük oluk yardımıyla, parmağınızla hafifçe iterek açabilirsiniz. Apple’ın manyetik kuvvetten yararlandığı bu kapak tasarımı pratikliği artırıyor, ancak dikkat edin, açıp kapatma siz de alışkanlık yapabilir. Kapağı kaldırdığınızda AirPods’ların topuz kısmı yukarıya bakacak şekilde yerleştirildiğini göreceksiniz. Kulaklıkları yerinden çıkardığınızda ise, her bir yuvanın sağ ve sol topuza göre özel olarak tasarlandığını göreceksiniz. Topuzlar kasaya manyetik kuvvetle tutunuyor, böylelikle kasayı baş aşağı tutup salladığınızda kulaklıklar düşmüyor. Ancak AirPods’u şiddetli biçimde düşürmeniz durumunda ortaya çıkan tepkisel kuvvet manyetik kuvveti yenebilir ve AirPods topuzlarının biri veya ikisi birden yerinden çıkabilir. Topuz yuvalarının ortasında ise bir LED lamba bulunuyor. AirPod’lar şarj edildiğinde veya kasanın şarjı tam olduğunda lamba yeşil renkte yanıyor. Kasanın şarjı azaldığında ise sarı rengi görüyoruz.

Apple AirPods inceleme: Bağlantı

AirPods’u çekici kılan, onu pratik bir ürün hâline getiren en önemli unsur kolay bağlantı imkanı sunması. Bu noktada Apple’ın özelleştirilmiş W1 yongasının hakkını vermek gerekiyor. Bunun sayesinde AirPods’u bir iOS veya Mac cihazıyla kolaylıkla eşleştirmek ve kullanmaya başlamak mümkün hâle geliyor.

AirPods’u iPhone’a bağlamak için kasayı telefonun yakınına getirin ve kapağı açın, ekranda bir pencere açılacak ve burada Bağlan düğmesi yer alacak. Bağlan düğmesine dokunduktan hemen sonra eşleştirme işlemi tamamlanacak ve AirPods kullanıma hazır hâle gelecek. Bundan sonra iPhone’unuz ile aynı Apple kimliğini kullanan, Apple TV haricindeki tüm cihazlarınızda AirPods’ları eşleştirme işlemini yapmadan kullanmanız mümkün olacak.

Eğer bir başka Apple kimliğine bağlı olan iOS cihazıyla eşleştirme yapmak isterseniz, yukarıdaki adımları tekrarlamanız yeterli oluyor. Kasanın kutusunu cihazın yanında açtığınızda önce bu cihazın AirPods ile aynı Apple kimliğine bağlı olmadığı bilgisi veriliyor, daha sonra da kasanın arkasındaki düğmeye basılması gerektiği belirtiliyor.

Daha sonra müzik dinlemek veya video izlemek için AirPods’u kullanmak istediğinizde, kasanın kapağını açıp bir veya iki AirPods topuzunu birden kulağınıza taktığınızda bağlantı otomatik olarak yeniden sağlanacak. iOS cihazında açılan pencere sayesinde her iki topuzun da pil seviyesini görmek mümkün olurken, aynı pencerede kasanın da şarj seviyesi gösteriliyor. Eğer bir Apple Watch’unuz varsa, ona da bağlantı aynı anda gerçekleştiriliyor; iPhone ve Apple Watch arasındaki ses geçişi otomatik olarak yapılıyor.

AirPod’ları kulaklarınıza taktığınızda bir sinyal sesi duyacaksınız. Elinizde Apple kimliğinize bağlı hangi cihaz varsa ki, bu iPhone, iPad veya iPod touch olabilir, Denetim Merkezi’nin multimedya kontrolleri panelinde AirPods’u ses çıkış seçenekleri arasında göreceksiniz. Bunu dokunarak seçtiğinizde saniyeler içinde sesi kulaklıklardan işitmeye başlayacaksınız.

macOS tarafında ise AirPods bağlantısını yapmak için Bluetooth menüsünü kullanmak gerekiyor. Daha önce iPhone veya iPad ile eşleştirme yaptıysanız, Bluetooth menüsüne baktığınızda AirPods seçeneğinin eklendiğini göreceksiniz. Buna tıklayın ve açılan menüden Bağlan düğmesine tıklayın, bu şekilde saniyeler içinde bağlantı kurulacaktır. Apple TV’niz varsa, bağlantıyı elle kurmanız gerekiyor. Benzer durum Apple markası taşımayan, ancak Bluetooth destekli Android telefonları veya diğer cihazlar için geçerli. Bunlarla bağlantı kurmaya başlamadan önce arkadaki düğmeye, kasanın üstündeki LED lamba beyaza dönünceye kadar basmanız gerekiyor. Daha sonra bağlantı kurulacak cihazdan arama işlemi yaparak AirPods’u bulabilir ve eşleştirmeyi hızlı şekilde tamamlayabilirsiniz.

Apple AirPods inceleme: Kontrol, Siri, Ayarlar

AirPods’un çekiciliği pratikliğinde gizli. iPhone, iPad, iPod touch veya bir Apple Watch üzerinden müzik dinlerken veya video izlerken, topuzdan bir tanesini kulağınızdan çıkardığınız anda oynatılan içerik duraklatılıyor. Kulaklığı tekrar taktığınız anda da kaldığı yerden devam ediyor. Eğer tek bir AirPod’u kulağınıza takar, diğerini kasa içinde bırakırsanız; ses mono olarak veriliyor. Diğer kulaklığı da taktığınız anda ses stereoya dönüyor. Telefon görüşmeleri yaparken tek bir AirPod’u kullanabilirsiniz, eğer kulaklıkların pili azaldıysa, bir kulaklıktan diğerine geçişi, çağrı kopmadan veya sohbete ara vermeden gerçekleştirebilirsiniz. macOS bilgisayarlarda veya Android telefon gibi başka cihazlarda oynatılan içeriğin otomatik olarak duraklatılması veya devam ettirilmesi işlevleri şu an için desteklenmiyor.

AirPods çalma ve duraklatma konusunda çok pratik görünürken, benzer durumu ses kısma veya açma için söylemek mümkün değil. Bu işlevler için özel bir kontrol mekanizması bulunmuyor. Ancak Siri’yi çağırıp ona sesi kısması veya açmasını söyleyebilirsiniz. Siri’yi çağırmak için AirPod’lardan herhangi bir tanesine iki kez tıklatmanız gerekiyor. Siri’ye sesi kısıp açmasını söylemek de pek pratik görünmüyor.

Bununla birlikte AirPods kulaklarda takılıyken Siri’nin kullanışlı olduğu alanlar da yok değil. Çalacak şarkıları veya podcast’leri seçerken, anımsatıcı oluştururken veya bu gibi başka temel işlevler için Siri’den yardım alırken, AirPods epey kullanışlı oluyor. Üstelik Siri’ye sesinizi duyurmak için bağırmanıza gerek yok, çünkü AirPods’un mikrofon sesi gürültülü ortamda bile sesinizi oldukça iyi şekilde yakalayabiliyor. Bu arada, Siri’den daha karmaşık isteklerde bulunduğunuzda size cihazın ekranından devam etmeniz gerektiğini söylüyor.

Siri ile kontrolün dezavantajlarından bir tanesi bu sistemin veri bağlantısına ihtiyaç duyması. Kulaklıkların bağlı olduğu iOS cihazının uçak modunda olup veri bağlantısını kaybetmesi durumunda, Siri işlevsiz kalıyor; bu durumda müzik, ses seviyesi veya başka bir unsur üzerinde kontrol imkanı kalmıyor.

Apple, iOS’in içine bir Siri ayarları ekranı da yerleştirmiş, ancak bu ekrana erişmek biraz zahmetli. Ayarlar -> Bluetooth -> Bağlantı kurulan AirPods yolunun izlenmesi ve AirPods cihazının karşısındaki “i” ikonuna tıklatılması gerekiyor. Bu adımları izlediğinizde AirPods’un adını değiştirme, çift dokunulduğunda hangi işlevin tetikleneceği (Siri dışında oynat / duraklat da kullanılabiliyor), otomatik kulak ve mikrofon seçimi gibi ayarlara erişebileceksiniz.

Apple AirPods inceleme: Ses ve Pil

Ses kalitesi bakımınan AirPods’un EarPods kulaklıklara göre çok büyük bir farkı bulunmuyor. Her iki kulaklığı karşılaştırdığımızda arada çok büyük bir fark yok, ancak EarPods bas bakımından AirPods’a göre biraz daha yoğun. Buna karşın tiz tarafında da AirPods’un hafif de olsa bir üstünlüğü var. Kendi başında değerlendirdiğimizde ise, AirPods’un bas ve tiz dengesi epey iyi, ancak ses çıkışı yüksek şiddette müzik dinlemeye alışmış olan bana göre biraz düşük kalıyor. Ancak bu noktada subjektif bir yorum yaptığımı belirtmem gerekiyor, çünkü benzer ses şiddetti tatminsizliğini piyasadaki çoğu topuzlu kulaklıkla yaşıyorum.

Telefon görüşmelerinden bahsedecek olursak, o tarafta da herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor. Esas önemli olan nokta, karşı tarafın siz AirPods’u kullanırken sizi nasıl duyduğu ki, AirPods kullanırken yaptığım telefon görüşmelerinde bunu karşı taraftaki kişiye mutlaka sordum. Aldığım cevaplar ise hep olumlu oldu.

Apple, AirPods’un 24 saatten daha fazla süre boyunca stereo müzik dinleme veya 11 saate varan süre boyunca telefon görüşmeleri yapma imkanı sunabileceğini belirtiyor. Tabii ki, bunun için kulaklıkları kullanmadığınız süre boyunca kasasına koyup, kasada da şarjı sürdürmeniz gerekiyor. AirPods’un tek şarjlık kullanım durumuna baktığımızda ise beş saate kadar müzik dinleme veya iki saate kadar telefon görüşmesi yapma gibi rakamların verildiğini görüyoruz. AirPod’ları kasasında sadece 15 dakika boyunca tutmak ise üç saate varan süre boyunca müzik dinleme veya bir saatten daha fazla telefon görüşmesi yapma imkanı sağlıyor.

Apple’ın verdiği bu değerleri bizzat test etmedim, ancak genel olarak şarj performansının Apple’ın verdiği değerler doğrultusunda olduğu izlenimini rahatlıkla elde ettim. Örneğin, sabahları spor salonundaki bir saatlik egzersiz boyunca AirPods kesintisiz şekilde hizmet veriyor. Halbuki daha önce test ettiğim Samsung Gear IconX kulaklıklar bir saatin sonunda pil tükenmek üzere uyarısı vermeye başlıyordu. Çoğu kullanım senaryosunda kulaklıkların aralıksız kullanım süresi ortalama iki saati geçmeyecektir ki, AirPods tek bir şarj ile bu süreyi rahatlıkla kapsayabilir. Tavsiyem, kasanın şarjını mümkün olduğu kadar dolu tutmaya bakmanız olacaktır. Bu arada kasanın yarım saatte yüzde 0’dan yüzde 100 doluluğa ulaştığını belirtmeden de geçmeyelim. AirPods’un kutusunda Lightning kablosu çıkıyor ve şarj için AirPods’u bilgisayara bağlamanız yeterli oluyor. AirPod’lar kulağınızdayken topuzların şarj seviyesini iPhone’un veya iPad’in Bugün ekranına ekleyeceğiniz Piller bileşeninde görebilirsiniz.

Apple AirPods inceleme: AirPods’umu Bul

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, AirPods’larla ilgili en büyük endişe topuzlardan birinin veya ikisinin birden kaybolması. Apple bu tehlikeye karşı iOS 10.3 ile birlikte iPhone’u Bul uygulamasına AirPods desteği de ekledi. Bir AirPods’unuz varsa, Apple kimliğiniz altındaki cihazlar arasında AirPods’u da görüyorsunuz. Buradan AirPod’ların sesini çaldırarak saklandığı yeri veya yerleri bulmanız mümkün olabilir.

AirPods’umu Bul özelliğinin yararını bizzat gördüm. Spor salonunun soyunma odasında, AirPods’un kasası fark etmediğim için bulunduğu dolaptan yere fırladı. Çok şiddetli şekilde yere düştüğü için kapağı açıldı ve AirPod’lar içinden fırladı. Bir tanesi hemen önüme düştü, ancak diğer tek ortada yoktu. Hemen aklıma iPhone’u Bul uygulamasını açıp AirPod’ların sesini çaldırmak geldi. Bu durumda kulaklıklardan düşük şiddette, ancak yüksek frekansta olduğu için uzaktan da duyulabilen bir ses çıkıyor ve bu şekilde kaybolan teki bulmak mümkün oluyor. Bingo!!! Bulamadığım kulaklık tekini dolapların bir tanesinin altında, düşürdüğüm yerin 2,5 – 3 metre uzağında buldum. Eğer AirPods’un yerini bulma işlevi olmasa, arama işi epey zahmetli olurdu.

Apple AirPods inceleme: Sonuç

Herkes kulak kanalını tamamen kapatan lastik topuzlu kulaklıkları sevmiyor. Bununla birlikte standart, eski tip kulaklıklar da iyi bir ses çıkışı vermiyor. Bu noktada Apple’ın yıllar önce çıkardığı EarPods kulaklıklar iyi bir denge yakalamıştı, bu formül tutmuştu. Apple, AirPods’u tasarlarken tutmuş olan formülü bozmamış, sadece EarPods’u kablosuz kullanım için uygun forma sokmuş. Sonuç olarak karşımıza çıkan ürün, biraz garip görünse de kullanışlı. Bazıları şikayetçi olacaktır, ancak çok sert kafa hareketlerinde bile kulaktan düşmesi, fırlaması gibi bir durum söz konusu değil. Kulaklıkların muhafaza edilmesini sağlayan kasa hem şık hem de şirin bir görünüme sahip, AirPods’u kullanım zevkini artırıyor. Ayrıca ek şarj imkanı sunması da pratikliğini artırıyor.

AirPods’un ses kalitesi ortalamanın epey üstünde, ancak 899 TL’luk peşin satış fiyatı, sahip olduğu ses kalitesine göre biraz yüksek. Piyasada bu fiyata daha iyi ses kalitesi sunan çeşitli kulaklık alternatifleri bulabilirsiniz. Ancak AirPods’u bu kadar değerli kılan unsur iPhone ve diğer cihazlarla uyumlu şekilde çalışması, kolay bağlantı imkanı sunması, işleri epey kolay ve pratik hâle getirmesi. Ayrıca havalı bir ürün olduğunu da unutmamak gerekiyor. Eğer bir iPhone sahibiyseniz ve bütçeniz de elverişliyse, bir çift AirPod kulaklık da edinmeyi düşünebilirsiniz.