Apple tarafından Kaliforniya Bölge Merkez Mahkemesi’ne sunulan yeni dilekçede, ABD Adalet Bakanlığı’nın yasaları “her türlü kudrete sahip sihirli bir değnek” gibi kullanmayı istediği öne sürüldü. Apple ile FBI ve ABD Adalet Bakanlığı arasında ipler, FBI’ın Apple’dan San Bernardino saldırısı zanlısına ait iPhone’un güvenliğinin kırılmasını talep etmesi ve Apple’ın bu talebi geri çevirmesiyle gerilmişti. Apple, kendisine yöneltilen talebi reddederken ABD Kongresi’nin devlete bu tarz yetkilerin verilmesine açık biçimde karşı çıktığına dikkat çekmişti.
Apple ABD Adalet Bakanlığı tarafından ortaya atılan argümanların “All Writs Act” adını taşıyan yasaya dayandırılmasına karşı mahkemeye sunduğu dilekçede, devletin yasayı çok geniş bir ölçekte yorumladığını ve hem ABD Adalet Bakanlığı’nın hem de FBI’ın özel kuruluşları tamamen çaresiz bırakacak bir gücün peşinde olduğunu belirtti. Cupertino merkezli şirket, devletin yasaya getirdiği yorumun tarihi yeniden yazmakla eşdeğer olduğunu ve bu tutumun ABD’nin kurucularını bile şaşkına çevirebileceği belirtildi.
Apple ve FBI, 22 Mart tarihinde kozlarını mahkeme önünde paylaşacak. Duruşma öncesinde taraflar görüşlerini dilekçeler aracılığıyla mahkemeye sunuyor. Apple’ın dilekçesi, geçtiğimiz hafta ABD Adalet Bakanlığı ve FBI tarafından mahkemeye iletilen dilekçeye bir cevap niteliği taşıyor.
Devletin sunduğu dilekçede, FBI’ın talebinin risklerinin minimize edilmesine çalışılmış ve şirketin Çin’de resmi kurumlarla işbirliğine gittiği belirtilmişti. Apple’ın baş hukuk müşaviri, Çin iddiasının “Apple’ın saygınlığını azaltmak” amacıyla dilekçeye eklendiğini öne sürmüştü.