Teknoloji

Avrupa Birliği Apple’dan iOS’in diğer platformlarla uyumluluğunu artırmasını istiyor

apple

Apple, bu yıl Avrupa Birliği’nin (AB) Dijital Piyasalar Yasası(DMA) çerçevesinde iOS sisteminde önemli değişiklikler yapmak zorunda kaldı. Ancak AB bu değişikliklerin yeterli olmadığını düşünüyor. Avrupa Komisyonu, Apple’ın iOS’un diğer platformlarla “etkili bir şekilde uyumluluğunu” sağlaması gerektiğini vurguladı.

Bloomberg’in haberine göre; Avrupa Komisyonu, Apple’a yönelik antitröst soruşturmaları kapsamında bir belge yayımladı. Bu belgede, Apple’ın yalnızca kendi kontrolünde tuttuğu bazı teknolojilere üçüncü taraf geliştiricilerin erişimine olanak tanıması gerektiği belirtiliyor. Komisyon, Apple’dan iOS’un farklı platformlarla daha açık bir şekilde çalışmasını talep ediyor.

Belgeye göre Apple, kullanıcıların farklı markalardan akıllı saatler ve kulaklıklar gibi aksesuarları daha kolay bağlamalarını ve kontrol etmelerini sağlamalı. Ayrıca, üçüncü taraf uygulamaların tamamen arka planda çalışmasına izin verilmesi gerektiği ifade ediliyor. Şu anda bu özellik, yalnızca Apple’ın kendi uygulamaları için geçerli. AirPlay ve AirDrop gibi özelliklerin de Apple cihazlarıyla sınırlı olmaması gerektiği vurgulanıyor.

AB, Apple’ın bu düzenlemelere uyum sağlaması için 9 Ocak 2025 tarihine kadar bir süre tanıdı. Apple ise Avrupa Komisyonu ve DMA düzenlemelerini eleştiren bir çevrimiçi belge yayımladı. Şirket, bu düzenlemelerin “kişisel bir boyuta ulaştığını” öne sürerken, gizlilik ve güvenlik konularındaki çalışmalarını savundu.

Apple, teknolojilerini tamamen açmasının iOS kullanıcılarının verilerini riske atacağını savunuyor. Özellikle Meta’nın, bu düzenlemeler kapsamında “Apple’ın hassas teknolojilerine” erişim taleplerinde bulunduğunu belirtiyor. Şirket, Meta’nın bu erişimle kullanıcıların mesajlarını, e-postalarını, arama kayıtlarını, fotoğraflarını ve daha pek çok kişisel veriyi izleyebileceği endişesini dile getiriyor.

Meta ise Ray-Ban Meta akıllı gözlükleri ve Meta Quest başlıkları gibi cihazlarla daha iyi bir deneyim sunmak için iOS teknolojilerine erişim ihtiyacı olduğunu savunuyor. Ancak Apple, bu cihazlarla zaten yeterli düzeyde uyumluluk sağlandığını, ek izinlerin gereksiz olduğunu belirtiyor.

Apple’ın DMA kurallarına uymaması durumunda AB’nin şirket hakkında resmi bir soruşturma başlatabileceği ve bu durumun Apple için, küresel yıllık gelirinin yüzde 10’una varan ağır para cezalarına yol açabileceği ifade ediliyor.

Apple, Brezilya’da da benzer bir durum yaşadı

Brezilya’da da benzer bir durum yaşandı. Geçtiğimiz ay Brezilya düzenleyici kurumu, Apple’ın üçüncü taraf geliştiricilere daha fazla erişim sağlaması gerektiğine karar verdi. Apple karara itiraz etse de, bu süreç sonunda Brezilya’da da uygulama yükleme (sideloading) zorunluluğu gündeme gelebilir.

Apple ile ilgili bu yeni düzenlemeler, teknoloji devlerinin daha şeffaf ve erişilebilir olması için küresel ölçekte daha geniş kapsamlı adımların atılabileceğini gösteriyor.