Teknoloji

Apple 5G modemler için Intel’i seçenekler arasından çıkarmamış gibi görünüyor

apple covid-19 satın alma

apple 5gApple’ın 2020 itibarıyla iPhone’larda 5G modem kullanmaya başlayacağı, ancak bu modemleri Intel’den tedarik etmeyeceği yönündeki haberler geçtiğimiz hafta gündeme gelmişti. Intel’in de bu durum üzerine “Sunny Peak” kod adıyla yürüttüğü 5G modem geliştirme çalışmalarını askıya aldığı öne sürülmüştü. Ancak son haberlere göre, Apple 5G modemler konusunda henüz Intel ile köprüleri atmış değil.

Calcalist’in haberine göre, geliştirme çalışmaları askıya alınan Sunny Peak’te 5G bağlantı desteği en başından beri bulunmuyordu. Dolayısıyla Sunny Peak çalışmalarının durdurulması, Intel’in Apple’a 5G modem satma konusunda umudunu kestiği anlamına gelmiyor.

Intel cephesinde şirket ve Apple arasındaki ilişkin geleceğinin belirsiz hâle gelmesindeki temel faktör olarak mühendislik kısmında yaşanan problemler öne çıkıyor. Intel Sunny Peak modemin 802.11ad WiGig adını taşıyan yeni ve hızlı bir Wi-Fi teknolojisine sahip olmasını istese de, mühendislik konusunda yaşanan problemlerin bunu engellediği söyleniyor.

Apple 5G modem konusunda somut bir seçeneğe sahip değil gibi görünse de, geniş perspektiften bakıldığında Cupertino merkezli şirketin hareket alanının çok dar olmadığı görülüyor. Apple hâli hazırda mobil modem yongalarını Intel ve Qualcomm’dan alıyor. Qualcomm ile olan kavganın sona ermesi durumunda statükonun korunması ve bu iki şirketin Apple için yonga üretmeyi sürdürmesi ihtimallerden biri olurken, MediaTek’in de söz konusu görevi üstlenmek için istekli olduğu biliniyor. Apple’ın kendi modem yongasını tasarlaması da muhtemel seçenekler arasında yer alıyor.