Apple, AB Komisyonu’nun 2016 yılında yasa dışı olarak değerlendirdiği 13 milyar avroluk İrlanda vergi indirimi nedeniyle, bu meblağı geri ödemek zorunda. Avrupa Birliği Adalet Divanı, Apple’ın lehine 2020’de verilen daha düşük mahkeme kararını bozarak, bu konuda nihai kararını verdi.
Kararda, İrlanda’nın Apple’a yasa dışı yardım sağladığı ve bu yardımı geri alması gerektiği belirtildi. Mahkeme kararında, “[Bu karar] Avrupa Komisyonu’nun 2016’daki kararını onaylıyor: İrlanda, Apple’a yasa dışı yardımda bulundu ve bu yardımı geri almak zorunda,” ifadeleri yer aldı.
Cupertino merkezli şirket, Financial Times’a yaptığı açıklamada, AB’nin kuralları geriye dönük olarak değiştirmeye çalıştığını ve uluslararası vergi yasaları uyarınca gelirlerinin zaten ABD’de vergilendirildiğini savundu.
Apple, AB’nin büyük teknoloji şirketlerine karşı ilk zaferi değil
Apple’ın Avrupa’da elde ettiği gelirler için uygulanan etkili vergi oranı, Avrupa kârları üzerinden yüzde 1 olarak gerçekleşmişti ve bu oran 2014 yılında yüzde 0.005 gibi son derece düşük bir seviyeye kadar gerilemişti. AB Komisyonu, bu anlaşmanın Apple’a “önemli bir rekabet avantajı” sağladığını ve bu nedenle şirketin, vergi uygulamalarının incelenmeye başlandığı dönemden önceki on yıllık süreçte elde ettiği yasa dışı devlet yardımını geri ödemesi gerektiğine karar verdi.
Bu karar, AB Komisyonu’nun ABD merkezli büyük teknoloji şirketlerine karşı açtığı davalardaki son zaferlerinden biri olarak öne çıkıyor. Ancak son yıllarda AB, bu tür davalarda çeşitli geri adımlar atmak zorunda kalmıştı. Geçen yıl Amazon, Lüksemburg’da ödemesi gereken 250 milyon avroluk vergi borcundan muaf tutulmuş, Starbucks da Hollanda’da benzer bir davada AB Komisyonu’na karşı zafer kazanmıştı. Bugünkü karar, AB için önemli bir galibiyet olsa da, geçmişteki bu tür davalar, gelecekte üye devletlerdeki vergi cennetleriyle ilgili açılacak diğer davalar için tehdit oluşturabilir.