Kablosuz kulaklık isteyenler için piyasada birçok farklı seçenek var. Ancak özellikler tarafında üst segmente yaklaşıp fiyat tarafında ise daha orta segmentte duran bir ürün istiyorsanız, Anker Soundcore Liberty 4 NC, fazlasıyla dikkate değer görünüyor. 3.500 TL’lik fiyat ortalamasına sahip olan bu ürün, aktif gürültü engelleme, kapalı uçlu tasarım, kablosuz şarj özellikli kutu ve bunun gibi özellikleri sunuyor. Anker Soundcore Liberty 4 NC inceleme yazısında, aktif gürültü engelleme özellikli tam kablosuz kulaklık modeli ile ilgili bilmeniz gerekenler ve yorumlar yer alıyor.
Anker, Soundcore Liberty 4 NC serisi için birkaç renk seçeneği sunuyor. Bize test için gelen birim Kozmik Mavisi renkte ve çok hoş görünüyor. Kılıfın yüzeyi çok kaygan değil, ancak kolayca çizilebilir. Neyse ki, en azından bu renkte çizikler pek bariz gözükmüyor. Diğer renk seçenekleri arasında Kadife Siyahı, Pastel Mavisi, Açık Mavi ve Parlak Beyaz bulunuyor. Her bir renk seçeneğinin fiyatları değişiklik gösterebiliyor.
Sağlam ve kare şeklindeki kılıfın kapağını açtığınızda, karşınıza içinde ortam aydınlatması bulunan saplı kulaklıklar ortaya çıkıyor. AirPods Pro tarzındaki tasarımı, bu kulaklıkları takmayı kolaylaştırırken onların oldukça güvenli bir şekilde kulağa oturmalarını sağlıyor. İlginçtir ki, Anker Soundcore Libery 4 NC, IPX4 suya dayanıklılık derecesine sahip olmasına rağmen, atletik aktiviteler için tasarlanmış bir kulaklık değil. Kapasitif dokunmatik yüzey kulaklığın üst kısmında, sapın yuvarlak gövde ile birleştiği yerde bulunuyor. Kontroller nadiren hata yapıyor ve bir komutun kayıtlı olduğunu gösteren hoş bir düşük tıklama sesi varsayılan olarak etkin durumda bulunuyor. Hatta Soundcore uygulamasından bunun sesini isteyip istemediğinizi bile ayarlayabilirsiniz.
Paketin içinde, Soundcore Liberty 4 NC’lerle birlikte takılı gelen de dahil olmak üzere dört adet kulak ucu var. Hangi boyutu seçmeniz gerektiğini isabetli biçimde belirlemek için Soundcore uygulamasındaki Kulak Ucu Uyum Testini kullanabilirsiniz. Ben, takılı gelen uçlarla herhangi bir sorun yaşamadım. Kulaklarıma iyi biçimde oturdu ve hareket halindeylen bile herhangi bir oynama yapmadı. Bu kulak uçları yaklaşık 10mm ile 16mm arasında değişiyor. Kulak kutusu kalın ve hacimli, AirPods Pro’nunkine göre biraz daha büyük. Buna rağmen cepte taşımakta herhangi bir sorun yok.
Anker Soundcore Liberty 4 NC’nin en güçlü yönlerinden biri kapsamlı Soundcore uygulaması. Bu uygulamayı kullanabilmek için öncelikle kayıt olmanız gerekiyor, ancak Amazon hesabınız varsa, bu hesabınızın bilgilerini kullanarak da giriş yapabilirsiniz. Bu uygulama size Kulak ucu uygunluk testi, tam 22 adet EQ ön ayarı ve sekiz bantlı bir ekolayzer sunuyor.
Anker, gürültü engelleme özelliği ile bir adım daha ileriye giderek kullanıcılara, Uyarlanabilir Gürültü Engelleme ve gücü bir ölçek üzerinden ayarlayabileceğiniz bir manuel mod seçeneği sunuyor. Bu özellik, tam güçlü ANC (Aktif gürültü engelleme) tarafından oluşturulan neredeyse sessiz ortam koşullarını pek karşılamasa da, ofis gibi ortamlarda oldukça işe yarar. Belki fazla seçenek var gibi görünse de, kulaklarınıza herhangi bir rahatsız edici hışırtının ulaşmasını önleyen rüzgar azaltma seçeneği çok iyi düşünülmüş. Modlar arasında geçiş yapmak istemezseniz, Uyarlanabilir mod otomatik olarak çevrenize bağlı biçimde ANC seviyesini ayarlıyor. Manuel olarak bir ayar seçmekten pek farklı görünmese de, bu akıllı özelliğin eklenmesi iyi olmuş.
Ek olarak, komutları kapsamlı bir şekilde yeniden atayabilir, oyun modunu deneyebilir, ses çıkışı şiddetini sınırlandırabileceğiniz Güvenli Ses seviye monitörünü kullanabilirsiniz. Anker, Soundcore Liberty 4 NC’de Bluetooth 5.3 gibi güncel bir teknolojiyle birlikte sunuyor. Ayrıca LDAC, AAC, SBC kod çözücüleri de mevcut. Özellikle Android telefon kullanıcıları için LDAC desteği ilgi çekici olacaktır. Bu kulaklıkları genel olarak kullandığımız Samsung Galaxy S23 gibi, LDAC destekli bir telefonunuz veya başka bir cihazınız varsa, daha kaliteli ve yüksek çözünürlüklü ses desteğinden yararlanabilirsiniz. Buna karşılık, iPhone’lar varsayılan olarak AAC kod çözücüsünü kullanacak.
Kulaklıkları farklı cihazlarla eşleştirmek oldukça basit, kapağı açtığınızda göreceğiniz düğmeye bastırıp beklettiğinizde kulaklıklar eşleştirme moduna giriyor. Farklı cihazlarla bir kez bağlantı kurduğunuzda, bağlantılar sürekli olarak korunur. Ayrıca, Liberty 4 NC’de çok noktalı Bluetooth bağlantı özelliği de var, böylece birden fazla cihazla eş zamanlı olarak bağlantı kurabilirsiniz. Ancak bu durumda yüksek çözünürlüklü ses kod çözücüsünen, yani LDAC’ten vazgeçmeniz gerekecek.
Anker, Soundcore Liberty 4 NC’nin tek bir şarjla 10 saatlik çalma süresi sunduğunu belirtiyor. Şarj kılıfı sayesinde toplam süre, 50 saate kadar çıkıyor. Bu, pil kaygısı olmadan 1000 şarkı dinleyebileceğiniz veya 30 film izleyebileceğiniz anlamına geliyor. Gerçekten de pratikteki deneyimlerimiz, Anker’in verdiği bu uzun pil ömrü tahminlerinin boş olmadığını gösteriyor.
Kulaklığı altında bulunan USB-C portunu kullanarak şarj edebilirsiniz. Artık çoğu telefon USB-C portlu olduğu için iki ucu USB-C olan bir kabloyla şarj etmek zor olmayacaktır, ancak kutudan USB-C-USB-A kablonun çıkması, bu konuda ek bir arayışa girmenize neden olabilir. Öte yandan kablosuz şarj desteğinin bulunması iyi haber. Qi uyumlu kablosuz şarj matlarını kullanarak şarj etmeniz mümkün. Apple’ın MagSafe şarj aygıtlarıyla da şarj etmek mümkün.
Bu arada hızlı şarj desteği de var. USB-C portu üzerinden yalnızca 10 dakikalık şarjla 4 saate varan dinleme süresine ulaşabilirsiniz. Tam dolum ise yaklaşık üç saatte gerçekleşiyor.
Anker Soundcore Liberty 4 NC’ye adını veren gürültü engelleme özelliğinin yüzde 98.5’e kadar gürültüleri bastırabildiği belirtilmiş. Bu özellik genel olarak iyi performans gösteriyor, ancak dışarıdaki kalabalık bir sokak gürültüsünü bastırma seviyesinin Apple’ın AirPods Pro 2’leriyle aynı seviyeye çıkmadığını belirtmek gerekiyor. Uyarlanabilir modu kullanmak, bir konuşma veya yolda yürürken yaklaşan bir aracın sesini duyma konusunda size yardımcı olabiliyor. Ofisle ev arasındaki yürüyüşlerde birkaç kez Anker Soundcore Liberty 4 NC’yi kullanarak podcast dinledim ve her seferinde sesli içeriği, ortamdaki trafik gürültüsüne rağmen anlaşılır biçimde duymayı başardım. Şeffaflık Modu ise doğallık açısından iyi, yolda yürürken bu modu kullanmak sizi dışarıdaki trafiğin veya diğer unsurların tehlikelerinden koruyacaktır. Ayrıca anons duymanız gereken yolculuklarda veya ofis ortamında da bu şeffaflık modu iş görecektir. Öte yandan Anker, farklı yolculuk türlerine özel aktif gürültü engelleme ayarlarını da Soundcore uygulamasına eklemiş. Bunlar da küçük nüanslarla fayda yaratıyor gibi görünse de, işi Liberty 4 NC’nin kendisine bırakmanız yerinde olacaktır. Öte yandan yine Soundcore uygulamasında Rüzgar Uğultusu önleme özelliği de var. Bunu açmak rüzgar uğultusunu belli bir oranda azaltıyor. Rüzgarlı havalarda yürüyüş veya koşu yapanlar ya da bisiklet binenler için iş görecektir.
Anker Soundcore Liberty 4 NC, çift dinamik sürücülü bir ses sistemine sahip. Baslar ve tizler açısından doyurucu bir ses deneyimi isteyenler için bu kulaklıklar beklentileri fazlasıyla karşılıyor. Basların yoğun olduğu parçalarda, bunu patlama yapmadan, diğer frekansları bastırmadan hissetmek mümkün. Öte yandan tizlerde de patlama yok. Anker, Soundcore uygulamasında zengin bir ses efektleri yelpazesi var. Soundcore uygulamasında yer alan Ses Efektleri bölümüne girdiğinizde, burada en başta 3D Çevresel Ses ayarını göreceksiniz. Bunu açtığınızda, özellikle podcast veya sohbet videoları sanki bir amfide ya da tiyatro salonundaymışsınız gibi his yaratıyor. İlk başta güzel geldiyse de, daha sonra bu ayarı kapatmayı tercih ettim.
Sesler başlığı altında ise üç farklı seçenek var. HearID Ses, yapacağınız küçük bir ses testiyle sizin için en uygun ses frekans eğrisi belirleniyor. Kendim için bu testi denedim ve benim için orta frekansların zayıf, bas ve tizlerin daha belirgin olduğu bir ses profili çıkardı ki, bu gerçekten başarılı bir sonuç verdi. Varsayılan bölümü altında ise toplam 22 farklı ön tanımlı EQ ayarı var. Eğer uzun uzun ayarlarla uğraşmak istemiyorsanız, bu zengin seçeneklerden biri size uyacaktır. Kendi ekolayzır ayarını yapmak isteyenler için Özel Ekolayzer bölümü var. Burada da sekiz farklı frekans kanalında ayar yapmanıza izin veriliyor.
Apple Music’te, Dolby Atmos özellikli Uzamsal Ses parçalarını gerçekten de kapsamlı bir şekilde, farklı enstrümanları hissederek dinlemek mümkün. Podcast veya bunun gibi ses odaklı içeriklerde de Anker Soundcore Liberty 4 NC iyi bir deneyim sunuyor. Ses çıkış şiddeti de, yüksek sesli müzik dinlemeyi seven benim gibi tipler için gayet tatmin edici. Aktif gürültü engellemenin de etkisiyle ortamdan tamamen kopup dinlediğiniz müziğe kanalize olmanız mümkün olacaktır.
Telefon görüşmeleri ve ses kaydı tarafında Anker, bu kulaklıkta toplam altı mikrofon ve yapay zekâ destekli algoritma kullanıyor. Arka plan gürültüsü çok iyi seviyede bastırılıyor. TV’nin açık olduğu bir odada Galaxy S23’ün kendi mikrofonunu da kullanarak yapmış olduğum bir karşılaştırmada, Anker Soundcore Liberty 4 NC’nin ses kayıt performansı, arka plan gürültüsünü bastırma ve ses şiddeti alanlarında daha iyi performans gösterdi. Bununla birlikte tizler biraz daha zayıf, orta frekanslar daha baskın. Aslında konuşmalar için daha iyi ve anlaşılır bir frekans dağılımı mevcut.
Anker Soundcore Liberty 4 NC, sahip olduğu özellikler, ses kalitesi, tasarım ve pil ömrü gibi birçok unsur açısından beklentileri rahatlıkla karşılamayı başarıyor. Çok zengin özellikler sunan bir Soundcore uygulaması, kulaklıktan alınan verimi artıyor. Android tarafında LDAC desteğinden yararlanmak mümkün. Özellikle Android telefon sahibi olup bütçesini fazla üst seviyelere çıkarmadan, premium seviyede bir ses deneyimi ve aktif gürültü engelleme performansı isteyenler için bu kablosuz kulaklıklar önerilir. Google Fast Pair özelliği de onu cazip kılan özelliklerden bir tanesi oluyor.