Teknoloji

Android, yapay zeka destekli dolandırıcılık tespit özelliği alıyor

google android şüpheli arama

Google, Android kullanıcılarının telefon dolandırıcılıklarına karşı daha iyi korunabilmesi için yeni güvenlik önlemleri üzerinde çalışıyor. Şirket, salı günü düzenlediği I/O geliştirici konferansında, kullanıcıları muhtemel bir dolandırıcılık girişimi içinde olduğuna dair uyaran yeni bir arama izleme özelliğini test ettiğini duyurdu. Bu özellik, karşıdaki kişinin dolandırıcılık yapmaya çalışıyor olabileceğine işaret eden durumlarda kullanıcıları uyaracak ve aramayı sonlandırmaları konusunda teşvik edecek.

Google’ın belirttiğine göre, bu özellik Gemini Nano adı verilen, Android cihazlarda yerel olarak ve çevrimdışı çalışabilen şirketin büyük dil modeli Gemini’nin küçültülmüş bir versiyonunu kullanıyor. Gemini Nano, dolandırıcılıkla ilişkilendirilen dilsel kalıplar ve diğer konuşma örneklerini tespit edebiliyor. Böylece kullanıcılar, bu tür kırmızı bayrakların bulunduğu aramalar sırasında gerçek zamanlı uyarılar alacaklar.

Telefon dolandırıcılıklarına karşı Android’de yeni koruma önlemleri

Örneğin, gerçek banka temsilcilerinin nadiren talep ettiği şeyleri isteyen “banka temsilcileri”nden gelen aramalar bu uyarıları tetikleyebilir. Bu tür talepler arasında şifreleriniz veya kart PIN’leriniz gibi kişisel bilgilerinizi istemek, hediye kartları üzerinden ödeme yapmanızı talep etmek veya acil olarak para transferi yapmanızı istemek bulunmaktadır. Google’a göre, bu yeni korumalar tamamen cihaz içinde gerçekleştiği için, Gemini Nano tarafından izlenen konuşmalar özel kalacak.

Google, dolandırıcılık tespit özelliğinin ne zaman kullanıma sunulacağına dair kesin bir bilgi vermedi. Ancak kullanıcıların bu özelliği kullanabilmek için rızada bulunmaları gerekeceğini ve “bu yılın ilerleyen zamanlarında” daha fazla bilgi paylaşacaklarını söyledi.

Dolandırıcılık aramalarının bazıları yıllardır süren farkındalık kampanyaları ve bu tür aramalardan kaçınma yolları hakkında kolayca erişilebilen rehberler sayesinde kolayca tespit edilebilir gibi görünse de, tuzağa düşme riski her zaman mevcuttur. Global Anti-Scam Alliance’ın geçen ekim ayında yayımladığı bir rapora göre, dünya genelinde her dört kişiden biri önceki 12 ay içinde dolandırıcılık veya kimlik hırsızlığı nedeniyle para kaybetti ve bu süre zarfında toplamda 1 trilyon dolar kaybedildi.

Gemini Nano şu anda yalnızca Google Pixel 8 Pro ve Samsung Galaxy S24 serisi ile uyumlu olduğuna göre, bu teknolojinin faydalı olabileceği kullanıcı sayısı geniş olsa da, uyumluluk uygulanabilirliği sınırlayabilir. Dolayısıyla, bu yenilikçi teknoloji daha geniş bir uyumluluk spektrumuna ulaştığında, kullanıcılar arasında daha geniş bir kabul görebilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER