Android Wear bundan yaklaşık bir yıl önce, Google’ın giyilebilir ürünlere özel platformu olarak mağazalara giriş yaptı. Dün gelen yeni bir güncellemeyle birlikte Google’ın giyilebilir cihaz platformu birkaç gün içinde kullanıcılarla buluşmaya başlayacak Apple Watch ile daha iyi şekilde rekabet etme fırsatı yakalayacak.
Android Wear ilk çıkışından beri kademeli şekilde güncelleniyor. Ancak Gmail, Dokümanlar, Android gibi birçok Google ürünü gibi Android Wear da beta yazılımı havasında, sadece birkaç cihazda çıkış gerçekleştirdi. İlk olarak Samsung Gear Live ve LG G Watch ürünleriyle piyasaya giriş yapan Android Wear’ı daha sonra LG G Watch R ve Motorola Moto 360 gibi cihazlarda da gördük.
Ancak Android Wear giderek daha fazla cihazda karşımıza çıkacak. LG Watch Urbane, Asus ZenWatch, Huawei Watch Android Wear ile yüklü şekilde tüketicilerle buluşacak akıllı saatlerden birkaçı. Google bu ürünlerin Apple Watch ile daha iyi şekilde rekabet edebilmesi için çeşitli güncellemeler yaptı. İşte o güncellemelerle birlikte Android Wear platformuna kazandırılan yenilikler:
Sürekli açık uygulamalar
Bazı Android Wear cihazları ekranın sürekli açık kaldığı “ortam” modunda çalışıyor. Eğer cihazı bir saat gibi kullanıyorsanız bu şekilde kullanım önemli olabiliyor, ancak her zaman saat ekranına bakmak gibi bir durum da söz konusu olmuyor, bu durumda saat ekranının açık kalması gereksiz gibi görünüyor.
Saat ekranı açıkken ekranın sürekli açık kalmasını sağlayan özellik şimdi uygulamalara da geliyor. Yani bir uygulama ekranda açıkken cihazın uykuya dalmasını ve uygulamayı kullanmak istediğiniz her seferde cihazın ekranını yeniden uyandırmak zorunda kalmayı engelleyebilirsiniz. Bu, özellikle harita ile yol tarifinin alındığı durumlarda kullanışlı olacaktır.
Pili idareli kullanmak adına bu şekilde kullanımda ekran bir süre sonra renk olarak siyah-beyaza kayacak. Bu şekilde ekranın tümü aydınlatılmadığı için pilden belirli bir oranda tasarruf edilmiş olunacak.
Uygulamalar ve kişilere daha kolay erişim
Android Wear’ın başlardaki yetersizliklerinden bir tanesi uygulamaların bulunduğu ekrana ulaşmanın karmaşık ve zor olmasıydı. Daha sonraları bu sorunun biraz olsun üstesinden gelecek çeşitli çözümler sunulmuştu, ancak Google’ın hâlâ bir şeylere dikkat etmediği, gözden kaçırdığı düşünülüyordu.
Artık uygulamalara erişmek ana ekrandan sadece bir tıklatma uzakta. Ekrana tıklatmak uygulamalara veya kişilere ulaşmak için yeterli oluyor. Google başlangıçta sesle kontrole fazlasıyla bağımlıydı. Bu değişiklikle birlikte kullanıcıların Android Wear saati yönetmek için illa ki cihazlarıyla konuşmak zorunda olmaları durumunu ortadan kaldırıyor. Ne de olsa herkes topluluk içinde saatiyle konuşmak istemeyebilir.
Emoji’nizi çizin
His simgeleri veya diğer bir deyişle emojiler dünya çapında bir çılgınlığa dönüşüyor. Android Wear da bu aksiyonun ortasında yer almak istiyor.
Android Wear’a eklenen bir yenilikle birlikte ekrana emoji çizmeniz mümkün oluyor. Bir mesaja cevap verirken “Emoji çiz” seçeneğini seçin, daha sonra ekrana çiziminizi yapın, Google ne çizdiğinizi anlayacak ve gerekeni yapacaktır.
Bilek hareketiyle navigasyon
Giyilebilir cihazların en büyük sorunlarından bir tanesi etkileşim. Bir şeyleri açmak veya başlatmak için tuşa basmak veya ekrana tıklatmak cihazı eller serbest şekilde kullanmanın verdiği cazibeyi de yitirmeye neden oluyor. Bir elinizde saat takılıyken işlem gerçekleştirmek için mutlaka diğer elinizin boş olması gerekiyor.
Şimdi Android Wear bilek hareketleriyle navigasyonu destekliyor. Yani saatin takılı olduğu bileğinizi hareket ettirerek Android Wear kullanıcı arayüzünde gezinebilirsiniz. Eğer bir sürü bildirim varsa ve onlarla ilgilenmek için elleriniz doluysa bileğinizi hareket ettirerek işinizi görmeye devam edebilirsiniz.
Doğal Wi-Fi desteği
Eğer Android Wear saatinde Wi-Fi bağlantı desteği varsa, telefonla bağlantı kurmak için Bluetooth yerine Wi-Fi’dan yararlanmak mümkün olacak. Bunun için telefonun bir ağa bağlı olması gerekiyor, tabii ki, saatiniz de bu sayede uzaktan çalışmaya devam edecek.
Wi-Fi desteği sayesinde akıllı saat ile telefonun bağlantısını Bluetooth’un yaklaşık 10 metre çapındaki menzilinin çok daha ötesine çıkarabilirsiniz. Örneğin iki katlı bir evdeyseniz, telefonunuz giriş katındaki salonda dururken siz evin üst katında, salondan uzakta bir uçtaysanız, Wi-Fi bağlantısı sayesinde Android Wear’ın telefonla bağlı şekilde gerçekleştirilen bütün özelliklerinden yararlanabilirsiniz. Tabii ki, evin her tarafında Wi-Fi bağlantısının aktif olması şart.
Android Wear güncellemesini hangi cihazlar alacak?
Google’ın söylediğine göre şu anda mevcut olan bütün 7 Android Wear cihazı bu yeniliklerden yararlanacak. Samsung Gear Live, LG G Watch, LG G Watch R, Motorola Moto 360, Sony SmartWatch 3, Asus ZenWatch ve LG G Watch Urbane bu 7 model olarak sayılıyor. Ayrıca Huawei Watch gibi yakında çıkacak model de bu yeniliklerden yararlanıyor olacak.