Android 2015 yılında Lollipop’un gelişinden beri 64-bit uygulamaları destekliyor. Ancak bu destek şimdiye kadar zorunlu tutulmadı. Ancak Google artık bu durumu değiştirmeyi hedefliyor. Ağustos 2019 itibarıyla tüm Android uygulamalarının 64-bit kod desteği sunması gerekiyor. Uygulamaların 32-bit uyumluluğunu değiştirmesi zorunlu olmayacak, ancak tamamen geçmişe bağlı kalamayacaklar. Google, gelecekte sadece 64-bit kodu destekleyen Android cihazlarının olacağını, bu nedenle geliştiricilerin bu değişime ayak uydurmaya başlamalarını belirtti.
Bu arada söz konusu gereksinimden önce hayata geçecek bazı gereksinimler de bulunuyor. Ağustos 2018’den itibaren yeni uygulamaların Android Oreo’nun programlama arayüzünü hedeflemeleri gerekecek. Uygulamaların Oreo’ya ihtiyacı olmayacak, ancak Oreo ile sunulan yeni özellikleri de boş geçemeyecekler. Güncellenmiş uygulamaların da yükseltmelerini önümüzdeki kasım ayında gerçekleştirmeleri gerekiyor. Google her yeni yılla birlikte gereksinimleri ileri götürecek bu da geliştiricilerin rehavete kapılmasına engel olacak.
2018’in başlarında bir güvenlik güncellemesi gelecek. Ancak geliştiricilerin bunlardan dolayı endişe yaşaması gerekmiyor. Google, 2018’in başlarında getireceği güncellemeyle koda biraz güvenlik meta verisi serpiştirecek, böylelikle uygulamaların Play Store üzerinden dağıtıldığını garanti altına alacak. Google bunu “orijinallik etiketi” olarak nitelendiriyor.
Google, mobilde 64-bit desteğini dayatma konusunda aceleci davranmıyor. Apple iOS uygulamaları için 64-bit kod gereksinimini Şubat 2015’te getirmiş, iOS 11’in geçtiğimiz eylül ayında gelişiyle birlikte 32-bit uygulamaları App Store’dan düşürülmeye başlanmıştı. Şimdi Android uygulama geliştiricilerin de benzer bir gelecek bekliyor. 64-bit gereksinimi uygulamaların çalışma hızını birdenbire değiştirmeyecek, daha güçlü uygulamaları kullanmaya kapı açmayacak. Ancak 32-bit yazılımın rahatlığına alışmış geliştiricileri uygulamalarına ince ayar çekmeye teşvik edecek.