Android telefon sahiplerinin hoşuna gitmeyen noktalardan bir tanesi de bitmek tükenmek bilmeyen Android uygulama güncelleme işlemleri olmalı. Bu güncellemeler uygulamanın tam boyutundan daha küçük dosya boyutlarıyla sunulsa da, hâlâ çok fazla miktarda veri tüketimine neden olabiliyor. Bu durum güncellemelerinizi hücresel bağlantı üzerinden gerçekleştirmeniz hâlinde kotanızın çok kısa sürede dolmasına bile yol açabilir. Google’ın mühendislerinin bu soruna getirdiği bir çözüm var.
Google uygulama güncellemeleri için yeni bir yaklaşım geliştiriyor. Buna göre uygulama güncellemelerinin büyüklükleri “dosya dosya yamalama” yöntemi ile büyük oranda azaltılıyor. Sonuç olarak yamaların boyutu uygulamanın kendisinde yüzde 65 oranında daha küçük boyuta iniyor, bazen bu oran yüzde 90’ın üstüne çıkıyor. Bu sayede kullanıcılar uygulama güncellemeleri için Wi-Fi bağlantısını beklemek yerine, hücresel bağlantı üzerinden güncelleme yapmayı da tercih edebilirler.
Söz konusu teknik, henüz bir uygulama paketi içine yerleştirilerek sıkıştırılmamış dosyalardaki değişikliklerin belirlenmesi etrafında şekilleniyor. Google öncelikle eski ve yeni uygulama versiyonlarını açıyor, dosyalar arasındaki değişiklikleri bularak bir yama oluşturuyor. Daha sonra güncelleme işlemi cihazdaki uygulama paketini açıp, değişiklikleri uygulama ve daha sonra yeniden sıkıştırma şeklinde devam ediyor.
Bu yeniliği hemen şimdi bir Android uygulama güncelleme işlemi yapmak istediğinizde görmeyeceksiniz. Google şu anda yeni yamalama yaklaşımını sadece otomatik güncellemelerle sınırlıyor. Çünkü bu durum ek işlemci gücü gerektiriyor ve bu işlemi daha eski bir donanımda gerçekleştirmek ek süre gerektirebilir. Yani Sony Xperia XZ gibi yepyeni bir Android telefonu bu işlemi hemen yapabilirken, daha eski veya giriş seviyesi bir Android telefonda işlem daha uzun sürebilir. Performansın zamanla iyileşmesiyle birlikte gelecekte bir gün tüm Android uygulama güncelleme işlemleri Google’ın geliştirdiği bu yeni teknikle gerçekleştirilebilir.