Yazın sonuna yaklaşıyoruz. Sonbaharla birlikte akıllı telefon piyasası yeniden hareketlenecektir. Özellikle ekim ayından itibaren giriş ve orta segmente yeni modellerin gelmesini bekliyoruz. Bununla birlikte üst sınıfta da Galaxy Note 10+ başta olmak üzere yeni modelleri piyasada göreceğiz. Ağustos 2019 Android telefon tavsiyeleri rehberinde ise genellikle fiyatı 2000 TL ile 5000 TL arasında olan akıllı telefonlara odaklandık. Eğer iyi bir akıllı telefon deneyimi istiyor, ancak bütçenizde de fazla açılmayı arzulamıyorsanız, o hâlde sunduğumuz Android telefon tavsiyeleri göz atmaya değer olacaktır.
Android telefon tavsiyeleri Ağustos 2019 rehberimizde çeşitli bütçelere yönelik uygun akıllı telefon seçeneklerini listeliyoruz.
Xiaomi Redmi Go
Türkiye’de satılan sayılı Android Go telefonlarından bir tanesi olan Xiaomi Redmi Go, BİM mağazalarında da ara sıra kampanyaya çıkan bir telefon olarak görüyoruz. Piyasada 800 TL civarında bir fiyattan alıcı bulan bu akıllı telefon, 1000 TL’nin altında fiyattan bir akıllı telefon sahibi olmak için ideal bir seçenek sayılabilir.
Tasarım açısından klasik akıllı telefon havasına sahip, küçük boyutları da cepte rahat taşınmasını sağlayacaktır. 5 inç IPS LCD ekranı 720p çözünürlüğe sahip. Snapdragon 425 işlemci, 8 GB dahili hafıza, 1 GB RAM, 3000 mAh kapasiteli pil gibi özellikler günümüzde artık epey düşük seviye sayılıyor. Ancak Android’in optimize edilmiş Go versiyonunun varlığı ve yine optimize edilmiş “Lite” veya “Go” uygulamalarının kullanılabilir olması, düzgün bir kullanıcı deneyimi vadediyor.
Kameralar da iş görecek seviyede gibi duruyor. Arkadaki kamera 8 megapiksel, f/2.0, LED flaş, 1080p video kayıt özellikli. Önde de 5 megapiksel ve HDR destekli bir kamera bulunuyor.
Kağıt üstünde Xiaomi Redmi Go yüksek bir fiyat performans oranı sunuyor. Bütçesini zorlamadan akıllı telefon sahibi olmak isteyenler için önerilir.
Samsung Galaxy A10
Samsung’un 2019 yılıyla birlikte yeniden yapılandırılan ve epey genişleyen Galaxy A serisinin giriş seviyesinde Galaxy A10 modelini görüyoruz. 1200 TL civarında bir fiyata sahip olan bu akıllı telefon, uygun fiyata bir Samsung akıllı telefonu isteyenler için ideal bir seçenek gibi görünüyor.
Teknik özelliklerine baktığımızda, ucuza büyük ekran deneyimi isteyenlere Galaxy A10’un hitap ettiğini görüyoruz. 6.2 inç LCD ekran, 720 x 1520 piksel çözünürlük sunuyor. Telefonun ön yüzü tamamen camla kaplı iken, geri kalan gövde plastikten yapılmış. Samsung yapımı Exynos 7884 işlemci, 2 GB RAM, 32 GB dahili hafızanın yanı sıra microSD kart yuvası da mevcut. Pil kapasitesi ise 3400 mAh.
Kameralara baktığımızda, arkada 13 megapiksel çözünürlüklü tek bir kamerayı görüyoruz. Bu kamera f/1.9 diyafram açıklığı, HDR, otomatik odak gibi özelliklerle tatmin edici fotoğraflar çekecek gibi görünüyor. 1080p Full HD video kaydı da yapabiliyor. Önde ise 5 megapiksel çözünürlüklü bir selfie kamerası yer alıyor.
Android 9 Pie ile yüklü olarak gelen Galaxy A10’un Android 10 güncellemesini alacak cihazlar sıralamasında en önde olacağını tahmin etmiyoruz. Yine de, daha güncel bir Android deneyimini, bütçenizi sarsmadan elde etmek istiyorsanız, Galaxy A10 seçenekleriniz arasında yer alabilir.
Honor 8A
Türkiye’de giderek daha fazla seçeneğini gördüğümüz, özellikle uygun fiyatlı telefonlarıyla gençleri hedefleyen Honor’un yılın başlarında satışa sunduğu modellerden bir tanesi de Honor 8A olmuştu. 1200 TL civarında bir satış fiyatına sahip olan bu akıllı telefon modeli, yüksek fiyat-performans oranına sahip seçeneklerden bir tanesi olarak nitelendirilebilir.
Honor 8A’nın 6.09 inç FullView ekranının üst kısmında damla çentik yer alıyor ve burada 8 megapiksel ön kamera bulunuyor. Arkada ise 13 megapiksel ana kamera var. Ayrıca arkada parmak izi okuyucusunu da görüyoruz. Parmak izi okuyucusunu zahmetli bulanlar için yüz tanıma özelliği de mevcut. Çift SIM kart desteğinin bulunması ve microSD kartları desteklemesi de memnun edici özellikler arasında bulunuyor.
3000 mAh kapasiteli pili bir günü çıkarmaya yetecektir. Ayrıca 90dB gibi yüksek ses çıkış şiddetine sahip hoparlörü de artıları arasında yer alıyor. Honor 8A’da sekiz çekirdekli MT6765 işlemci mevcut. Android 9 Pie ile yüklü gelmesi de önemli artılarından. Bunun üstünde de Huawei’nin özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü EMUI 9 bulunuyor.
Honor 8A’yı A101 mağazalarında bulabileceğiniz gibi, çeşitli e-ticaret siteleri üzerinden de bu telefona sahip olabilirsiniz.
Nokia 3.1 Plus
Bütçesini 1000 TL’nin biraz daha üstüne çıkacak şekilde zorlayabilecekler için Nokia’nın Android One telefonu önerilebilir. Nokia 3.1 Plus, geçen yılın sonbaharında gördüğümüz bir ürün. Sahip olduğu özelliklerle düzgün bir Android deneyimi vadediliyor.
6 inç, 720p IPS LCD ekranı, 18:9 görüntü oranıyla günümüzün şartlarında modern olarak nitelendirilebilecek bir deneyim sunuyor. Büyük ekranlı bir telefon isteyenler için 3.1 Plus’ın ekranı makul görünüyor. İçerideki donanım bileşenlerine baktığımızda, MediaTek Helio P22 yonga seti görüyoruz. 3 GB RAM ve 32 GB dahili hafıza gibi özellikler de bu işlemciyi tamamlıyor. microSD kart yuvası da var. 3500 mAh kapasiteli pil, işlemci ve ekran dikkate alındığında bir günü rahatlıkla çıkaracak gibi görünüyor. Arkada parmak izi okuyucusu da mevcut.
Kameralara baktığımızda, arkada 13 megapiksel ve 5 megapiksel çözünürlüklü iki kamera görüyoruz. Bu kamera sistemi 1080p video kayıt yeteneğine de sahip. Öndeki 8 megapiksel selfie kamerası ise en fazla 720p video kayıt imkanı sunuyor.
Nokia 3.1 Plus’ın fiyatı 1200-1500 TL arasında değişiyor. Bu telefonun en büyük avantajlarından bir tanesi Android One telefonu olması. Yaşı 1’e yaklaşıyor olsa bile, Android 9 Pie güncellemelerini de almayı sürdürecektir. Nokia’nın 2017’nin başlarında çıkan telefonuna bile Android Pie güncellemesini getirdiğini dikkate alırsak, bu telefonda da Android 10 güncellemesinin bile dağıtıldığını görebiliriz.
LG Q60
LG’nin geçtiğimiz ayın hemen sonunda Türkiye’de satışa sunduğu bir Android telefonu olan Q60, LG deneyimine alışan ve bundan vazgeçmek istemeyenlere hitap eden bir akıllı telefon.
Teknik özelliklere baktığımızda karşımızda orta segment bir Android telefonun olduğunu görüyoruz. 6.26 inç, 720 x 1520 piksel çözünürlüklü IPS LCD ekran, MediaTek Helio P22 işlemci, 3 GB RAM, 64 GB dahili hafıza, 3500 mAh kapasiteli pil, microSD kart yuvası gibi özellikleri görüyoruz.
Arkada 3 adet kamera var. Bunlar 16 megapiksel ana kamera, 5 megapiksel ultra geniş açılı kamera ve 2 megapiksel derinlik sensörü olarak sıralanıyor. Önde ise 13 megapiksel çözünürlüklü selfie kamerası mevcut. Her iki taraftaki kameralarla 1080p Full HD video kaydı yapabilirsiniz.
LG Q60’ta Android 9 Pie yüklü olarak gelirken, LG’nin özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü UX 7 de bu telefonda çalışıyor. UX kullanıcı arayüzünde kullanışlı bazı yazılım özellikleri var. Çekilen fotoğraftaki bir parçayı kırpıp ekranın en üstüne sabitlemek veya ekran görüntüsü alınan web sitelerinin adreslerinin de kaydedilmesi bunların arasında yer alıyor. YouTube’da hızlıca canlı yayına geçmek de bunlar arasında sayılabilir.
LG Q60’ın tavsiye edilen Türkiye satış fiyatı 2499 TL. Teknik özellikleri ve tasarımını dikkate aldığımızda, fiyatın biraz yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Ancak LG markasını ve ona has bazı özellikleri ve işlevleri taşıması aradaki fark değer olarak düşünülebilir.
Oppo RX17 Neo
Bu yıl Türkiye’ye ciddi anlamda giriş yapan bir şirket olan Oppo, başlangıçta gözünü giriş ve orta segmente dikmişti. İlk gördüğümüz modellerden bir tanesi olan Oppo RX17 Neo, sahip olduğu teknik özelliklerle fiyatının hakkını fazlasıyla veren bir akıllı telefon gibi görünüyor. 2500 TL’den başlayan fiyatlarla bu Android telefonu bulmak mümkün.
RX17 Neo’nun 6.41 inç ekranı Super AMOLED teknolojisine sahip. 1080 x 2340 piksel çözünürlüğü ve 19.5:9 görüntü oranı ile üst sınıf akıllı telefonlardakine yakın bir görsel deneyimi vadediyor. Snapdragon 660 günlük işler için fazlasıyla yeterli olacaktır. 4 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza var. microSD kart yuvası da mevcut. 3600 mAh kapasiteli pil de bir günü rahatlıkla çıkarmaya yetecektir. Çift SIM kart desteği de bulunuyor.
Kameralara baktığımızda ise, arkada 16 megapiksel, f/1.7 diyafram açıklıklı ana kamera ve 2 megapiksel derinlik sensörü görüyoruz. Arka planı bulanıklaştırılmış, bokeh efektli fotoğraflar için yeterli görünen bu kamera sistemi 4K video kayıt imkanı da sunuyor. Öndeki selfie kamerası ise 25 megapiksel çözünürlüğe sahip. 1080p video kaydı da yapabiliyor.
Huawei Y9 Prime 2019
Huawei’nin ağustos ayı içinde Türkiye’de satışa sunduğu en yeni modellerden bir tanesi Y9 Prime 2019 oldu. 6.59 inç, 1080 x 2340 piksel çözünürlüklü LTPS IPS LCD ekrana sahip olan bu telefonda Kirin 710F işlemci çalışıyor. 4 GB RAM ve 128 GB dahili hafızanın yanı sıra microSD kart yuvası da mevcut.
Y9 Prime 2019’un dikkat çeken özelliklerinden bir tanesi pop-up selfie kamerası oluyor. Böylelikle büyük ekran herhangi bir çentikle veya delikle kırpılmıyor, gerçek anlamda tam ekran deneyimi sunuyor. Selfie kamerası 16 megapiksel çözünürlüğe sahip ve 1080p Full HD video kaydı yapabiliyor.
Arkada ise üç adet kamera görüyoruz. Bunlar 16 megapiksel, f/1.8 ana kamera, 8 megapiksel ultra geniş açılı kamera ve 2 megapiksel derinlik sensörü olarak sıralanıyor. Arka kamera da maksimum 1080p video kaydı yapıyor. Günümüzde 4K destekli ekranlar giderek daha fazla görülmeye başlanmışken, bu çözünürlüğün de sunulması güzel olabilirdi. Ancak çoğu kullanıcı için 1080p yeterli olacaktır.
Huawei Y9 Prime 2019’un güçlü özelliklerinden bir tanesi de 4000 mAh kapasiteli pil barındırması. Bu sayede iki güne varan çalışma imkanını sunacaktır. Ön yüzü tamamen camla kaplı telefonun kenarları ve arkası ise plastikten yapılmış. Yine de, son yıllarda çıkmış Huawei telefonlarının estetiğini ve havasını yansıtmayı başarıyor.
Android 9 Pie ile yüklü olarak gelen Y9 Prime 2019’da EMUI 9.1 kullanıcı arayüzü de bulunuyor. Huawei ve Google arasındaki sorunlar, bu telefonu şu an için etkilemiyor gibi görünüyor. Telefonun Android 10 güncellemesini de alacağını tahmin ediyoruz.
BlackBerry Key 2 Lite
BlackBerry deneyimini Android ile birleştiren telefonlardan bir tanesi olan BlackBerry Key 2 Lite, fiziksel klavyeden vazgeçemeyenlere hitap ediyor. Geçen yılın ağustos ayında duyurulmuş olan bu telefon, 4600 TL seviyesindeki fiyatıyla yaşı 1’e gelmiş bir telefon için yüksek bir fiyata sahip. Ancak bunun karşılığında fiziksel klavye ve kurumsal seviyede güvenlik özellikleri mevcut durumda.
4.5 inç IPS LCD ekranı 1080p çözünürlük sunuyor. Snapdragon 636 işlemci, bu fiyat seviyesindeki bir telefon için biraz düşük kaçıyor. Yine de, çoğu kullanıcı için ihtiyaçları karşılayacağını düşünüyoruz. 4 GB RAM ve 64 GB dahili hafızanın yanı sıra microSD kart yuvası ile ek genişleme imkanı sağlıyor. 3000 mAh kapasiteli pili ise, ekranı ve işlemcisi göz önünde bulundurulduğunda bir günü rahatlıkla çıkaracaktır.
BlackBerry Key 2 Lite’ın fiyatı teknik özellikleri göz önünde bulundurulduğunda yüksek. Ancak söylediğimiz gibi, fiziksel klavyesi ve güvenlik odaklı uygulama ve servisleriyle fark yaratıyor. Ön yüze yerleştirilmiş bir parmak izi okuyucusunun da bulunduğunu belirtelim.
Samsung Galaxy A80
Samsung Galaxy A serisinin şu anda Türkiye’de satılan en yüksek seviyedeki modeline de Android telefon tavsiyeleri içinde yer veriyoruz. Galaxy A80, dönebilir kamerası sayesinde arkada yer alan üç kamerayı ön kamera gibi de kullanma imkanı sağlıyor. Bunun iki yararı var. Bir tanesi, çentik veya delikle kesintiye uğramayan tam ekran deneyimini sunması. Diğeri de, arka kameralarla çekilenlere yakın seviyede selfie fotoğraflar çekmeye izin vermesi.
Galaxy A80, büyük ekranlı akıllı telefon kurmayı sevenlerin çok hoşuna gidecektir. Üstelik ekran çentik veya delikle kesintiye uğramıyor. 1080 x 2400 piksel çözünürlük ise 6.7 inç ekran için yeterli oluyor. Ekran içi parmak izi okuyucusu da mevcut. Snapdragon 730 işlemci ve 8 GB RAM ikilisi çoğu iş için yeterli performansı sunarken, 3700 mAh kapasiteli pil bir günü rahatlıkla çıkarmayı sağlıyor. 128 GB dahili hafıza ile yetinmelisiniz, çünkü microSD kart yuvası bulunmuyor. Ancak bu dahili hafıza çoğu kullanıcı için yeterli olacaktır.
Galaxy A80’in hem ön hem de arka kamera gibi kullanılabilen dönebilen kamera sisteminde 48 megapiksel ana kamera, 8 megapiksel ultra geniş açılı kamera ve Uçuş Süresi kamerası bulunuyor. Kamera performansı çok üst seviyelerde değil, ancak günlük hayatta veya doğum günü ve benzeri durumlarda iş görecektir. 4K video kaydının bulunması da artılar arasında yer alıyor. Galaxy A80 ile ilgili daha fazla bilgi almak için detaylı incelememize göz atabilirsiniz.
Huawei P30
Huawei P30 serisine adını veren telefon olan P30, serinin daha çok öne çıkan modeli P30 Pro’nun beğenilen özelliklerini barındıran bir model olarak biliniyor. Aynı zamanda daha kompakt, rahat taşınabilir telefon isteyenlere hitap ediyor.
P30’un ekranı da OLED, ancak büyüklüğü 6.1 inç. 1080 x 2340 piksel çözünürlüklü ekranın üst kısmında damla çentik var. Burası 32 megapiksel selfie kamerasına ev sahipliği yapıyor. Tıpkı P30 Pro gibi Kirin 980 yonga set barındırıyor. Türkiye’de satılan ve fiyatı 5200 TL seviyesine kadar inen P30’da 6 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza bulunuyor. Telefonun 3650 mAh kapasiteli pili, Huawei’nin optimizasyonlarının da katkısıyla iki güne varan bir çalışma imkanı sağlıyor.
Arkada P30 Pro’nunkinden bir eksik sayıda kamera var. Derinlik algılama özellikli uçuş süresi kamerası yok. 40 MP ana kamera, 8 MP telefoto kamera ve 16 MP ultra geniş açılı kamera var. P30 Pro’nun periskop yapılı kamerasının yerine sıradan bir telefoto kamera var. Yine de, 3 kat optik yakınlaştırma sunuluyor. P30, çoğu durumda P30 Pro kalitesinde fotoğraflar çekmeyi başarıyor. Yalnızca yakınlaştırma veya arka planı bulanıklaştırma performansı bakımından daha büyük kardeşinin gerisinde bulunuyor. Neyse ki, bu durumun genel kullanım deneyimine çok büyük etkisi yok.
Malzeme kalitesi ve tasarım bakımından Huawei P30, büyük kardeşinden geri kalmıyor. Söylediğimiz gibi, kompakt gövdeli, ancak amiral gemisi telefon seviyesinde bir seçenek arayanlar için, bütçe de elverdiği takdirde P30 uygun bir seçenek gibi görünüyor. Bu arada, Google ve Huawei arasındaki lisans krizi, şu an için bu telefonu etkilemiyor.