Yaz tatiline çıkmadan önce akıllı telefonunuzu yenilemek mi istiyorsunuz? O hâlde Android telefon önerileri Temmuz 2020 yazısına ve tavsiyeler verdiğimiz videomuza göz atmadan geçmeyin.
Akıllı telefon fiyatları yükseldiği için artık iyi bir akıllı telefon sahibi olmak için en az 2000 TL’yi gözden çıkarmanız gerekiyor. Hazırladığımız telefon önerileri listesinde çoğunlukla 2000 TL ile 4000 TL arasında fiyata sahip olan, aynı zamanda fiyat-performans oranı yüksek telefonlara odaklanmaya çalıştık. Bununla birlikte bütçesini 1500 TL’nin üstüne pek çıkaramayacak olanlar için de bu civarlarda fiyata sahip olan bir telefonu listeye aldık.
Listemizde amiral gemisi telefonlardan daha çok giriş ve orta segment telefonlar yer alıyor. Ancak son zamanlarda dikkate değer özelliklere sahip amiral gemisi Android telefonları da inceledik. İncelemeler bölümünden bunlara ve diğer telefonlara da ulaşabilirsiniz.
İşte Temmuz 2020 Android telefon önerileri listemiz:
General Mobile GM9 Go
General Mobile 2020 yılını suskun geçiriyor, şirketin şu zamana kadar yeni bir telefon çıkardığını görmedik. General Mobile GM9 Go ise geçen yılın ilk yarısında duyurulan ve yaklaşık bir yıl önce piyasaya çıkan bir Android Go telefonu. Telefon, ihtiyaçlarını karşılayacak, Facebook veya Instagram gibi sosyal ağlarda gezinmeyi sağlayacak veya YouTube’daki videoları izlemeye izin verecek yeterlilikte bir performansı sunuyor. Android 8.1 Oreo (Go Edition) gibi eskimiş bir sürümle geliyor, ancak Android uygulamalarını çalıştırma veya oyunlar konusunda bu telefon herhangi bir sıkıntı çıkarmayacaktır.
GM9 Go giriş seviyesinde bir Android telefonu, özellikleri de çok göz alıcı sayılmaz. Yine de telefonda 5.5 inç gibi yeterli büyüklükte bir ekran var. Bu ekran 18:9 görüntü oranı ve 1440 x 720 piksel çözünürlükte geliyor. MediaTek MT6739 işlemci, 1 GB RAM, 16 GB dahili hafıza, 128 GB’ye kadar kapasiteye sahip kartları destekleyen bellek kartı yuvası da mevcut.
Kamera tarafına baktığımızda ise arkada 13 megapiksel çözünürlüklü tek bir kamera görüyoruz. Önde de 5 megapiksel çözünürlüklü selfie kamerası var. General Mobile GM9 Go 1499 TL civarında bir fiyattan satışa sunuluyor.
Vestel Venus V7
En başta da belirttiğimiz gibi, adamakıllı bir Android telefon deneyimi için artık en az 2000 TL’yi gözden çıkarmanız gerekiyor. 2399 TL fiyat etiketine sahip olan bu Android telefon geçtiğimiz yılın başlarındaki Mobil Dünya Kongresi etkinliğinde tanıtılmış ve 2019 yazında piyasaya çıkmıştı. Yaklaşık bir yıllık bir telefon olsa da, sunduğu deneyimle günlük işler için yeterli olacaktır.
Venus V7 modelinde 6.21 inç, 1520 x 720 piksel çözünürlüklü IPS LCD ekran bulunuyor. MediaTek MT6762V işlemci taşıyan bu telefonda 3 GB RAM ve 64 GB dahili hafıza mevcut. microSD kart yuvasıyla 128 GB’ye kadar depolama alanı artırma imkanı da mevcut. Arkada iki tane kamera varken önde de 8 megapiksel çözünürlüklü selfie kamerası bulunuyor. Selfie kamerası ekrandaki su damlası biçimindeki çentiğe yerleşiyor. 4050 mAh kapasiteli piliyle bir günü rahatlıkla çıkaran bu telefon çift SIM kart desteğine de sahip.
Android 9.0 Pie ile yüklü gelen V7’de Vestel’in çeşitli özelleştirmelerini ve ön yüklü olarak sunduğu uygulamaları barındıran bir kullanıcı arayüzüne de sahip. Sağlam bir telefon olan Venus V7’nin pil performansı övülüyor, fiyat-performans oranı yüksek bir telefon yorumu yapılıyor.
Samsung Galaxy A11
Samsung’un giriş segmentinden orta üst segmente kadar birçok farklı üyeyi barındıran Android telefon serisi olan Galaxy A altında sunulan 2020 modellerinden bir tanesi de Samsung Galaxy A11. Bu yılın başlarında tanıtımı yapılan telefon şu anda piyasada bulabileceğiniz en ucuz 2020 model Samsung Android telefonlarından bir tanesi oluyor. 2699 TL’lik fiyat etiketiyle bu telefonu bulmak mümkün oluyor.
Bu telefonun en önemli özelliklerinden bir tanesi Android 10 ile yüklü olarak gelmesi. Güncel bir işletim sistemiyle çalışan ve bunun üzerinde de One UI 2 kullanıcı arayüzüne sahip olan bir Android telefon A11. 6.4 inç ile büyük ekran deneyimi sunarken 720p çözünürlüğün de bu PLS TFT ekran için yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Ekranın sol üst köşesinde selfie kamera deliği var ve burada da 8 megapiksel çözünürlüklü selfie kamerası yer alıyor.
Galaxy A11’de sekiz çekirdekli işlemci, 2 GB RAM, 32 GB dahili hafıza gibi giriş seviyesi Android telefon özellikleri bulunuyor. microSD kart yuvası sayesinde depolama alanını 512 GB’ye kadar artırmak mümkün. Kamera tarafına baktığımızda arkada üç tane kamera bulunuyor. 13 megapiksel ana kameranın yanında 2 megapiksel derinlik sensörü ve 5 megapiksel ultra geniş açılı kamera var. Önde de 8 megapiksel kamera var. Arkadaki ana kamera f/1.8 diyafram ile düşük ışıkta yeterli bir görüş sunacaktır. Ön kamera da tatmin edici görsellikte selfie kameralar için yeterli görünüyor.
Galaxy A11’i bu fiyatta tercih edilebilir kılan en önemli unsurlardan bir tanesi de Samsung markasını taşıması. Eğer evinizde başka Samsung cihazları varsa, onlarla da anlaşması ve içerik aktarımı daha kolay olacaktır.
Realme 6i
Bu yılın başında Türkiye pazarına giriş yapan Realme markası art arda farklı akıllı telefon seçenekleriyle karşımıza çıkıyor. İlkbaharda satışa çıkan modellerden bir tanesi de Realme 6i modeli olmuştu. Daha önce detaylı incelemesini gerçekleştirdiğimiz Realme 6i, özellikle gençleri hedefleyen bir ürün niteliğini taşıyor. Plastik gövde taşımasına rağmen sağlam ve canlı bir tasarımla dikkatleri üstüne çekmeyi başarıyor.
Büyük ekran deneyimi isteyenler için Realme 6i, 6.5 inç ekranıyla bunu sunuyor. Ekran çözünürlüğü 720p. IPS LCD teknolojisine sahip olması önemli bir artı, keskinliğin de bu ekran büyüklüğü için makul olduğunu söyleyebiliriz. MediaTek Helio G80 işlemciyle gelen telefonun 3079 TL fiyat etiketine sahip versiyonunda 4 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza yer alıyor. microSD kart yuvasıyla depolama alanını daha da artırmak mümkün.
Arkada dört tane kamera bulunuyor. 48 megapiksel çözünürlüklü ana kamera f/1.8 diyafram ile düşük ışıkta da iyi bir performans vadediyor. 8 megapiksel ultra geniş açılı kameranın yanında 2 megapikel makro lens ve 2 megapiksel monokrom lens de var. En fazla 1080p Full HD video kayıt imkanı mevcut. Öte yandan önde de 16 megapiksel ile yüksek çözünürlüklü selfie fotoğraflar çekmeye izin veren bir selfie kamerası bulunuyor.
Realme 6i’nin güçlü olduğu yanlardan bir tanesi de 5000 mAh kapasiteli pili. Ekranı ve işlemcisi dikkate alındığında iki güne varan bir çalışma imkanı sunabiliyor. Üstelik başka cihazları da kabloyla şarj edebiliyor. Yani bu telefonu bir powerbank gibi de kullanabilirsiniz. Öte yandan kutudan 18W hızlı şarj destekli adaptör çıkıyor. Böylelikle yüksek kapasiteli pili normale göre daha kısa sürede şarj edebilirsiniz.
Realme 6i kullanıcılardan genel olarak olumlu yorumlar topluyor. Kamera performansı iyi bulunurken şarj süresi de övgü toplayan diğer yanlarından bir tanesi olarak dikkat çekiyor.
Redmi Note 9
Redmi Note serisi telefonlar fiyat-performans canavarları olarak bilinirler. Redmi Note 9 için de aynı nitelendirmeyi yapsak yanlış olmayacaktır. Yılın merakla beklenen telefonları arasına yer alan Redmi Note 9, Full HD çözünürlüklü ekran ve günlük işler için yeterli olacak optimum performansı yüksek çözünürlüklü arka kamerayla birleştirip nispeten uygun fiyata sunuyor.
Telefonun cam ve plastik birleşimi yapısı var, tasarımı da şık. Üstelik ön tarafı Gorilla Glass 5 gibi sağlam bir cam kaplıyor. Ekran koruyucu film de üstünde geliyor. Parmak izi okuyucusu arkaya, kamera grubunun altına yerleştirilmiş. 6.53 inç IPS LCD ekran 1080 x 2340 piksel ile yüksek bir çözünürlük ve keskinlik sunuyor. Sınıfındaki akıllı telefonlara nazaran daha yüksek bir parlaklık da söz konusu. Bu da yaz günlerinde dışarıda telefonu kullanırken veya fotoğraf çekerken gözlerinizin daha rahat etmesini sağlayacaktır.
Xioami bu telefonda MediaTek Helio G85 işlemciye yer veriyor. 3399 TL’lik fiyat etiketine sahip olan modelde 4 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza var. Bu paket günlük işler için fazlasıyla yeterli olacaktır. Redmi Note 9’un güçlü olduğu yanlardan bir tanesi de pil ömrü. 5020 mAh gibi yüksek kapasiteli bir pil var ve bu pil normal yoğunluklu kullanımda iki günü rahatlıkla çıkaran bir performansı sunmayı başarıyor. Kutudan çıkan 18W şarj adaptörüyle normale göre daha kısa sürede şarj imkanı sunarken bu telefonla başka telefonları da kabloyla şarj edebilirsiniz.
Redmi Note 9’da Android 10 yüklü gelirken MIUI 11 kullanıcı arayüzü var. Xiaomi’nin tanıtımı üzerinde epey uğraştığı MIUI 12 kullanıcı arayüzü de çok yakında bu telefona gelecektir.
Oppo A52
Geçen yılın ikinci yarısında çıkan Oppo A5 2020 en çok ilgi gören orta segment telefonlardan bir tanesi olmuştu. Hatta o telefon da geçmiş Android telefon önerileri listelerimize girmeyi başarmıştı. Oppo A52 ile onun devamı getiriliyor.
Oppo A52’de 6.5 inç, 1080 x 2400 piksel çözünürlüklü IPS LCD ekran bulunuyor. Yeterli yükseklikte bir parlaklığı bulunan ekran 20:9 görüntü oranına sahip. Büyük ekranlı bir telefon isteyenlerin ihtiyaçlarını fazlasıyla karşılayacaktır. Snapdragon 665 işlemciyle çalışan telefonun 3399 TL’lik fiyat etiketine sahip olan versiyonunda 4 GB RAM ve 64 GB dahili hafıza var. Ayrıca microSD kart yuvası sayesinde depolama alanı daha da artırılabiliyor.
Arkada dört tane kamera şık görünümlü ve dikdörtgen şekilli bir kamera modülüne yerleştirilmiş. 12 megapiksel ana kamera f/1.7 diyafram değerine sahip. Buna 8 megapiksel ultra geniş açılı kamera, 2 megapiksel derinlik sensörü ve 2 megapiksel makro lens eşlik ediyor. 4K video kaydı da bu telefonun kamera özellikleri arasında bulunuyor. Önde ise 16 megapiksel, f/2.0 diyafram değerli selfie kamerası ekranın sol üst köşesindeki kamera deliğine yerleşiyor.
Uzun pil ömrü ve bir günü aşan kullanım isteyenler için de Oppo A52 isabetli bir ürün sayılabilir. Çünkü bu Android telefonda 5000 mAh kapasiteli pil bulunuyor. Bu pil kutudan çıkan 18W şarj adaptörü sayesinde çok uzun olmayacak bir sürede tamamen şarj edilebilir. Android 10 ile çalışan telefonda ColorOS 7.1 kullanıcı arayüzü geliyor. Oppo’nun özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü saf Android’den epey farklı, ancak daha önceki Oppo telefon incelemelerimize dayanarak bu kullanıcı arayüzünün kullanışlı olduğunu söyleyebiliriz.
Huawei P Smart S 2020
Huawei şu sıralar daha çok P40 serisiyle ön planda olsa da, Huawei P Smart S 2020 de dikkate değer orta segment Android telefon modellerinden bir tanesi oluyor. 4 GB RAM ve 128 GB kapasiteli versiyonu 3499 TL’ye satılıyor. Huawei’nin gradyan renk düzenine sahip arka yüz tasarımını, dikey şerit biçimli kamera modülü, kavisli köşeler gibi unsurları bu telefonda görüyoruz.
P Smart S 2020’nin ekranı 6.3 inç köşeden köşeye uzunluğa sahip. Ekran çözünürlüğü 1080p, üst kısımda ise damla çentik var ve burada da 16 megapiksel gibi yüksek çözünürlüklü bir selfie kamera bulunuyor. Arkada ise üç tane kamera bulunuyor. Ana kamera 48 megapiksel sensör ve f/1.8 diyafram ile düşük ışıkta da iyi ve tatmin edici fotoğraflar çekmeyi vadediyor. Daha geniş açılı manzara veya grup fotoğrafları isteyenler için de 8 megapiksel çözünürlüklü bir ultra geniş açılı kamera var. Bunlara 2 megapiksel çözünürlüklü üçüncü bir kamera da mevcut.
Pil tarafına baktığımızda 4000 mAh kapasiteli pilin bulunduğunu görüyoruz. Bu pil normal yoğunluklu kullanımda bir günü rahatlıkla çıkarmak için yeterli gücü sunacaktır. NFC desteği de var olan özelliklerden bir tanesi. İşlemci olarak ise Huawei’nin Kirin 710F kullandığını görüyoruz. Geçen yılın ikinci yarısında çıkan orta segment Huawei telefonlarında genellikle bu işlemciyi görüyoruz ve günlük işler için yeterli bir performansı sunduğunu söyleyebiliriz.
Huawei P Smart S 2020 bir AppGallery telefonu. Diğer bir deyişle Google Play Store ve Google uygulamaları yüklü gelmiyor. Google mobil servisleri yerine Huawei Mobil Servisleri yüklü. Daha önce gerçekleştirdiğimiz Huawei P40 Lite, Huawei P40 Pro gibi incelemelerde Google’sız Android deneyiminin nasıl olduğunu anlatmıştık. Eğer daha önce başka markalı bir telefon ya da Google mobil servisli bir Huawei telefonu kullandıysanız, belki başta biraz zorlanabilirsiniz. Ancak daha sonra Google’sız bir yaşamın da zor olmadığını fark edeceksiniz.
Redmi Note 9 Pro
Redmi Note 9 gibi Redmi Note 9 Pro da yüksek bir fiyat-performans telefonu olarak Android telefon önerileri listemize girmeye hak kazanıyor. 6 GB RAM ve 64 GB dahili hafızalı versiyonu 3899 TL’lik fiyat etiketine sahip. Redmi Note 8 Pro ile arada çok fazla bir fark yok, biraz daha ödeyerek daha yeni olan Note 9 Pro’yu tercih edebilirsiniz.
Note 9’a nazaran Note 9 Pro, biraz daha şık görünümlü bir telefon. Xiaomi bu telefonun arkasında da cam kullanmış. Hem önde hem de arkada Gorilla Glass 5 var. Parlak yüzeyi çizilmelere karşı dayanıklı görünüyor. Ekranın üstünde koruyucu film de yapıştırılmış biçimde geliyor. Kenarlar ise plastik çerçeveyle sarılıyor. Sağlam bir telefon ve avuç içine de iyi şekilde oturuyor.
Ekranı da Redmi Note 9 Pro’nun dikkat çeken yanlarından bir tanesi. 6.67 inç IPS LCD ekran 1080 x 2400 piksel çözünürlükle yeterli bir keskinlik sunuyor. Ekran parlaklığı da makul, her ortamda rahat bir görüş sunuyor. Tek bir hoparlör var ve oda bir akıllı telefon için kabul edilebilir standartları yakalıyor. Snapdragon 720G ile gelmesi dikkate değer artılardan. Bu sayede iyi bir oyun performansı da sunuyor.
Kamerası sistemiyle de Redmi Note 9 Pro fiyatının karşılığını fazlasıyla veriyor. 64 megapiksel ana kamera f/1.9 diyafram değerine sahip. 8 megapiksel ultra geniş açılı kamera, 5 megapiksel makro lens ve 2 megapiksel derinlik sensörü de bu yüksek çözünürlüklü kameraya eşlik ediyor. Ana kamera piksel birleştirme yardımıyla düşük ışıkta iyi bir görüntü kalitesi yakalamayı başarıyor. Ayrıca bu kamera sistemiyle 4K video kaydı yapılabiliyor. Öndeki 16 megapiksel kameranın diyafram değeri pek yüksek değil, ancak idare edecek seviyede selfie fotoğrafları bu kamerayla çekebilirsiniz.
5020 mAh kapasiteli pili de bu telefonun güçlü noktalarından bir tanesi. Üstelik bekleme süresince pil tüketimi de düşük seviyede kalıyor. 6.5 saatte pilin sadece yüzde 1’inin tüketildiğine tanık olduk. Normal yoğunluklu bir kullanımda iki günü rahat bir şekilde çıkarıyor. Kutudan çıkan 30W hızlı şarj adaptörüyle de yüksek kapasiteli pili normale göre daha kısa sürede doldurmak mümkün.
Android 10 ile yüklü gelen bu telefonda MIUI 11 kullanıcı arayüzü var. Çok yakında MIUI 12 güncellemesi de bu telefona gelecek.
Oppo Reno 3
Şu sıralar reklamlarında Acun Ilıcalı’nın oynadığı Oppo Reno 3 serisine adını veren telefon, özellikle kamera özellikleriyle ön plana çıkıyor. Kamera özellikleri içinde de 44 megapiksel çözünürlüklü ön kamerasıyla dikkat çekici görünüyor. Ön kamerasıyla yeteri kadar parlak ve detayları yüksek selfie fotoğraflar çekilebiliyor. Arka kamera sistemi de ön kamera kadar göz alıcı görünüyor. 48 megapiksel, f/1.8 diyafram açıklıklı ana kamera da iyi sonuçlar veriyor. 13 megapiksel telefoto kamera, 8 megapiksel ultra geniş açılı kamera ve 2 megapiksel monokrom lens de Reno 3’ün kamera sistemini tamamlıyor. Oppo Reno 3 inceleme yazısında bu telefonla çekilmiş fotoğraflar ve örnek videoyu görebilirsiniz.
MediaTek Helio P90 yonga set ile birlikte gelen telefonun 8 GB RAM ve 128 GB dahili hafızası bulunuyor. Bu özellikleriyle günlük işler için fazlasıyla yeterli bir performansı sunuyor. Aynı zamanda microSD kart yuvası da var. Eğer isterseniz bu yuvaya ikinci bir SIM kart takabilir ve ikinci hattınızı da kullanabilirsiniz. 4025 mAh kapasiteli pile sahip olan telefonun kutusunda Oppo’nun hızlı şarj teknolojisi VOOC 3.0’ı destekleyen bir şarj adaptörü çıkıyor. Bununla yarım saatte yüzde 50, bir saati biraz aşkın zamanda da tam doluluğa ulaşılabiliyor. Pili de normal yoğunluklu kullanımda bir günü rahatlıkla çıkarıyor.
Reno 3’ün 6.4 inç ekranı 1080p çözünürlüğe sahipken ekran içi parmak izi okuyucusu da bu telefonun öne çıkan özelliklerinden bir tanesi de oluyor. Yeterli bir parlaklık ile dış ortamda da rahat şekilde kullanım imkanı sağlıyor. Öte yandan görüntü kalitesi de tatmin edici. Yazılım tarafında ise Android 10 var ve onun üzerinde de ColorOS 7 kullanıcı arayüzü yüklü geliyor. Bu kullanıcı arayüzü de akıllı kenar çubuğu ve benzeri araçlarıyla kullanımı kolaylaştırıyor.
Samsung Galaxy S10 Lite
Bu yıl başlarında tanıtılan Samsung Galaxy S10 Lite, sürpriz niteliğinde bir ürün olmuştu. Geçen yıl yurt dışında çıkan Galaxy S10 serisi modellerinde yer alan Snapdragon 855 işlemciyi barındıran bu telefon performans açısından Türkiye’de satılan S10 Plus, S10 ve S10e gibi modellerden daha iyi sonuçlar vermesiyle de dikkatimizi çekmişti. Yaklaşık 5100 TL’lik fiyatıyla yüksek fiyat-performans oranlı bir Android telefon arayanlar için dikkat çekici seçeneklerden bir tanesi olarak Android telefon önerileri aramızda yer alıyor.
6.7 inç Super AMOLED Plus ekranı 1080 x 2400 piksel çözünürlüğe sahip. 394 ppi piksel yoğunluğu ve 20:9 görüntü oranıyla büyük ekranlı bir telefon isteyenlerin ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılıyor. HDR10+ desteği de mevcut. Öte yandan ekran dahili parmak izi okuyucusunu da barındırıyor. Anlayacağınız ekran açısından S10 Lite üst sınıf telefonların pek de aşağısında kalmıyor.
Kamera özellikleri açısından da S10 Lite vereceğiniz paranın karşılığını veren bir Android telefonu. 48 megapiksel ana kameranın yanında 12 megapiksel ultra geniş açılı kamera ve 5 megapiksel makro lens yer alıyor. 4K video kayıt yeteneği de mevcut. Önde de 32 megapiksel selfie kamerası var. Samsung Galaxy S10 Lite inceleme yazısında bu telefon ile çektiğimiz fotoğraf örneklerini bulabilirsiniz.
4500 mAh kapasiteli pili de bu telefonun güçlü yanlarından bir tanesi. Üstelik kutusundan da 45W hızlı şarj adaptörü çıkıyor ve bu açıdan da güçlü. S10 ailesinin amiral gemisi üyelerinden farklı olarak S10 Lite’da kablosuz şarj yok. Ancak bunun eksikliği çok fazla hissedilmiyor.
Yazılım tarafında ise Android 10’un yüklü olduğunu görüyoruz. One UI 2.1 de mevcut, Samsung’un S20 serisiyle birlikte sunduğu Quick Share ve benzeri yazılım özellikleri güncellemeyle S10 Lite sahiplerine sunuldu.
Fiyat bilgileri mediamarkt.com.tr‘den alınmıştır.