Yaza yeni bir Android telefonla girmek isteyenler için, mayıs ayının hemen bitiminde Android telefon önerileri Mayıs 2020 listemizi yayınlıyoruz. İki ayda bir yayınladığımız bu liste, yeni koronavirüs salgınına rağmen piyasaya sunulan Android telefonlarla birlikte epey zengin görünüyor.
Ne var ki, bu ayın tavsiyelerinde başlangıç fiyatını biraz daha yukarı çektik ve biraz daha orta segmente doğru odaklandık. Burada fiyat-performans oranı yüksek telefonlar var. Fiyatı 1500 TL’den başlayıp 12000 TL seviyelerine çıkan geniş bir fiyat yelpazesinde 10 farklı Android telefona Android telefon önerileri Mayıs 2020 listemizde yer veriyoruz.
Haziran ayı ile birlikte teknoloji mağazaları kapılarını açıyor. Bu sayede hijyen önlemlerini dikkate alarak listedeki akıllı telefonları mağazalarda yerinde deneyimleyebilir ve buna göre satın alma kararınızı verebilirsiniz. Ya da her bir Android telefon tavsiyesi altına yerleştirdiğimiz satın alma butonunu takip ederek seçtiğiniz akıllı telefonu hemen satın alabilir ve kargo yoluyla size ulaştırılmasını sağlayabilirsiniz. Mayıs 2020 Android telefon önerileri listesine aşağıda yer veriyoruz.
Casper Via S
Casper Via S tasarımı itibarıyla günümüzün trendlerini yakalayan, 1500 TL seviyesindeki fiyatıyla uygun fiyatlı bir Android telefon olarak nitelendirilebilir. Arkası düşey yönde renk geçişine sahip düzende geliyor, burada parmak izi okuyucusunu da görüyoruz. Düşey yönde yerleştirilmiş kameralardan biri 13 megapiksel, diğeri de 2 megapiksel çözünürlükte. Önde ise 13 megapiksel çözünürlüklü bir selfie kamerası bulunuyor. Bu kameralar ihtiyaçları karşılayacak nitelikte görünüyor.
Via S’in 6.22 inç ekranı 1520 x 720 piksel çözünürlükte. Düşük bir piksel yoğunluğu olsa da, bu büyüklükte bir ekran için yeteri kadar keskinlik sunacaktır. İşlemci olarak MediaTek Helio P22’yi görüyoruz. Buna 3 GB RAM eşlik ediyor. Bu telefonun fiyatına göre değişen 64 GB ve 128 GB’lık kapasiteye sahip versiyonları bulunuyor. microSD kart yuvası sayesinde depolama alanını daha da artırmanız mümkün olacaktır. Android 9 Pie ile yüklü geliyor. Android 10 güncellemesini alıp almayacağını bilmiyoruz, ancak sizi tatmin edecek bir kullanım deneyimini Android 9 da yeteri kadar sunacaktır.
Huawei Y6S
Huawei Y6S daha önce de Android telefon önerileri listemize girmişti. Sahip olduğu fiyatı ve bunun karşılığında sunduğu özelliklerle hâlâ bu listede yer almayı sürdürüyor. Düzgün bir tasarıma sahip olan Android telefonun arkasında parmak izi okuyucu ve tek bir kamera var. Arkadaki kamera 13 megapiksel çözünürlüğe sahip ve temel ihtiyaçlarınızı karşılayacak nitelikte. Önde ise damla biçimindeki ekran çentiğine yerleştirilmiş. 8 megapiksel çözünürlüklü bir kamera bulunuyor.
Ekrandan bahsetmişken, Y6S’te 6.09 inç, 720p çözünürlüklü IPS LCD ekran var. Ekran 282 ppi gibi bir piksel yoğunluğu sunuyor. Bu tür ekranlar optimum uzaklıkta yeteri kadar net görüntüler sunuyor. Yani Y6S kullanıcıları görsel açıdan tatmin edici bir deneyim elde edeceklerdir. İşlemci tarafında ise MediaTek Helio P35’i görüyoruz. 3 GB RAM de buna eşlik ediyor. Y6S’in 32 GB dahili hafızası var, ancak microSD kartlarla depolama alanını daha da artırmak mümkün oluyor. 3020 mAh kapasiteli pil de, ekranı ve işlemcisi düşünüldüğünde bir günü rahatlıkla çıkaracaktır.
1500-1700 TL bandında satılan Huawei Y6S, bir akıllı telefondan fazla beklentisi olmayan, ancak günlük işlerini de yerine getirebilecek bir ürün isteyenler için uygun bir ürün gibi görünüyor. Bu arada Android 9 ve EMUI 9.1 ile gelen telefonda Google uygulamaları da mevcut.
Realme 6i
2020 yılına Türkiye piyasasına sunduğu dört yeni akıllı telefonla hızlı bir başlangıç yapan Realme, ilkbaharda ise Realme 6 serisi telefonlarını ülkemizde satışa sunmaya başladı. Bu telefonlar içinde Realme 6i, yüksek fiyat-performans oranına sahip olmasıyla dikkat çeken bir ürün.
Cam ve plastik birleşimi bir tasarımla gelen Realme 6i’nin farklı bir arka yüz tasarımı var. Hangi rengi seçerseniz seçin, desenli kaplamasıyla biraz daha farklı ve kendi segmentindeki diğer ürünlerden ayrılıyor. 3.5mm kulaklık jakının bulunması da dikkate değer artılardan bir tanesi. Arkada dört tane kamera var ve ana kamera 48 megapiksel çözünürlüğe sahip. Önde ise 16 megapiksel çözünürlüklü selfie kamerası var. Realme 6i incelememizde bu telefonla çekilmiş fotoğraflara göz atabilir, kamera performansı hakkında detayları bulabilirsiniz. USB-C portu var ve kutudan çıkan 18W şarj adaptörüyle normale göre daha hızlı şekilde şarj oluyor. 5000 mAh kapasiteli pil de Realme 6i’nin güçlü olduğu taraflardan bir tanesi.
İşlemci tarafında MediaTek Helio G80’i görüyoruz. MediaTek’in son bir yıl içinde çıkardığı işlemcilerden bir tanesi olan G80, günlük işler için yeterli bir performansı sunuyor. 4 GB RAM bulunurken 128 GB dahili hafıza da microSD karta pek ihtiyaç bıraktırmayacaktır. 6.5 inç ekran 720p HD çözünürlüğe sahip. Piksel yoğunluğu yüksek olmasa da, büyük ekran isteyenleri tatmin etmeyi başaracaktır. Üstelik damla çentik çok küçük tutulduğu için tam ekrana yakın bir deneyim de sunuluyor.
2400 TL civarında bir tavsiye edilen satış fiyatına sahip olan bu telefon Android 10 ile yüklü geliyor. Üstünde de Realme UI kullanıcı arayüzü var. Gördüğümüz kadarıyla kullanışlı bir arayüz ve yüklü gelen uygulamalar konusunda da Realme çok fazla aşırıya kaçmamış.
Redmi Note 9S
Redmi Note serisi telefonlar yüksek fiyat-performans telefonları arzulayanların ilgisini çeken başlıca ürünler arasında yer alıyor. Redmi Note 9S de bu yılın ilk yarısında duyurusu yapılan ve Türkiye’de satışa sunulan Redmi telefonlarından bir tanesi oldu. Her ne kadar ekonomik koşullara bağlı olarak taban fiyatı geçen sonbaharda gördüğümüz Redmi Note 8 serisininkine göre yükselmiş olsa da, Redmi Note 9S 2800-3000 TL seviyesindeki fiyata karşılık yüksek değer sunmayı başarıyor.
6.67 inç 1080p Full HD+ IPS LCD ekranıyla ortalamanın üstünde bir görsel deneyim sunuyor. Üstelik 450 nit seviyesindeki parlaklıkla dış ortamda da iyi bir görüş sunuyor. Üstelik ekranın HDR10 desteği de mevcut. İşlemci tarafında ise Snapdragon 720G’yi görüyoruz. Geçen yılın işlemcisi olsa da, hem günlük işler hem de oyun konusunda ihtiyaçları karşılamaya devam ediyor. 64 GB ve 128 GB kapasiteli versiyonlar ise sırasıyla 4 GB ve 6 GB RAM ile geliyor. Eğer bütçeniz elveriyorsa, 128 GB kapasiteli versiyonu tercih etmeniz daha mantıklı bir hareket olabilir. 5020 mAh kapasiteli pil de telefonun güçlü yanlarından bir tanesi. Kutudan da 18W hızlı şarj destekli adaptör çıkıyor.
Kamera tarafında Redmi Note 9S’in kendi segmentinin çizgisini tutturduğunu görüyoruz. Dört kamera var. 48 megapiksel ana kamera f/1.8 diyafram değeriyle düşük ışıkta da iyi işler çıkarır gibi görünüyor. 8 megapiksel ultra geniş açılı kamera ve 2 megapiksel derinlik sensörü var. Makro lens ise 5 megapiksel çözünürlüğe sahip. Çok yakın çekimlerde makro lens işe yarıyor, 5 megapiksel de yeterli bir çözünürlük. 4K video kaydı da var olan kamera özelikleri arasında. Önde de 16 megapiksel kamera var. Bu kameranın f/2.5 gibi yüksek bir diyafram açıklığı var, ancak yeterli ışık altında net ve kaliteli selfie fotoğraflar üretecektir.
Parmak izi okuyucusu kenarda yer alıyor. Bu tür bir yerleşim bazı kullanıcılar tarafından daha çok seviliyor. Android 10 ile çalışan telefonda MIUI 11 yüklü geliyor. Fazla zaman geçmeden MIUI 12 güncellemesinin de geleceğini tahmin ediyoruz.
Samsung Galaxy A51
Bütçesini zorlamadan kullanışlı bir Samsung telefonu isteyenler için Galaxy A51 uygun bir model olabilir. 3000-3500 TL arasında değişen fiyatlardan satılan A51, günlük işler için yeterli bir performansı sunuyor. Ayrıca oyun konusunda da beklentileri büyük oranda karşılayacaktır. 6.5 inç Full HD+ çözünürlüklü Super AMOLED ekranının ise fiyat segmentinin ortalamasının üzerinde olduğunu söyleyebiliriz.
Galaxy A51’de Exynos 9611 işlemci bulunuyor. Bu işlemci çok yüksek bir performans sunmasa da, bir akıllı telefondan beklenen temel işlevleri karşılamakta yeterli oluyor. 6 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza da bu telefonun fiyat-performans oranını yükselten bir unsur. 4000 mAh kapasiteli pile sahip olan telefonun kutusundan da 15W şarj adaptörü çıkıyor. Bu pil bir günü rahatlıkla çıkaran bir performans sunuyor.
Android 10 ile yüklü gelen bu akıllı telefonda One UI 2 kullanıcı arayüzü de bulunuyor. Çeşitli Samsung uygulamaları, Google ve Microsoft uygulamalarıyla birlikte yüklü geliyor. Bu arada evinizde bir Samsung markalı televizyon veya başka beyaz eşyalar varsa, onlarla etkileşim kurma yolunda Galaxy A51 de kullanışlı bir araç olabilir.
Kamera tarafında ise bu telefonun arkasında dört tane kameranın bulunduğunu görüyoruz. 48 megapiksel ana kameranın başrolünde olduğu kamera sistemiyle ilgili detayları Samsung Galaxy 51 inceleme yazımızda bulabilirsiniz.
Huawei P40 Lite
Huawei P40 Lite, nisan ayında Türkiye’de satışa sunuldu. Telefonun ülkemizde satışa sunulan ilk stokları yoğun bir talep gördü ve hızlı şekilde tükendi. Yakın zamanda stokların yeniden tazelenmesini bekliyoruz. P40 Lite, Google Play Store barındırmıyor, Google uygulamaları ve servisleri de yüklü değil. Uygulamaları Huawei AppGallery veya diğer alternatif uygulama mağazalarından indiriyorsunuz. Başlangıçta pek parlak bir durum gibi görünmese de, Huawei P40 Lite ile geçirdiğimiz zaman, Google’sız bir Android deneyiminin çok da zor olmadığını ortaya koyuyor.
Yazılım tarafındaki bu önemli farkın dışında Huawei P40 Lite güçlü bir orta segment Android telefonu. Geçen yılın P30 Lite modeline daha kalın, büyük ve ağır olsa da, daha kullanışlı ve ele rahat oturan bir tasarımı var. Ağırlığın artmasının en önemli nedenlerinden bir tanesi 4200 mAh kapasiteli pil barındırması. Bu sayede iki güne varan çalışma ömrüne ulaşabiliyor. Bir de kutusundan 40W hızlı şarj adaptörü çıkıyor. Huawei’nin P40 Pro modelinde de yer verdiği bu adaptörle sadece 30 dakikada pilin yüzde 70’ini doldurmak mümkün oluyor.
6.4 inç LTPS IPS LCD ekran 1080 x 2310 piksel çözünürlüğüyle iyi bir görsel deneyimi sunuyor. Tek bir hoparlörü var, ancak o da yeterli oluyor. Kirin 810 işlemci ise orta segment akıllı telefonların ortalamasının üzerinde bir performansı sunuyor. 6 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza da bu telefonu güçlü yapan özellikler arasında. Depolama alanını artırmak isteyenlerin ise NanoMemory gibi, Huawei’ye ait olan bir depolama kartı çözümünü kullanmaları gerekiyor. Parmak izi okuyucu ise telefonun sağ kenarındaki güç düğmesine yerleştirilmiş.
Arkada 48 megapikselin başını çektiği dörtlü bir kamera sistemi bulunuyor. Önde ise 16 megapiksel çözünürlüklü selfie kamera sol üst köşedeki ekran deliğine yerleştirilmiş. Huawei P40 lite inceleme yazımızda bu telefonun kameralarıyla çekilmiş fotoğraflardan örnekler ve detayları bulabilirsiniz.
P40 Lite’ın Huawei’nin online mağazasında tavsiye edilen satış fiyatı 3199 TL. Bu fiyata sunulan özellikleriyle oldukça yüksek bir fiyat-performans oranına sahip. Eğer yeni gelen ürünler de bu fiyattan sunulursa, P40 Lite’ı kaçırmamanızı tavsiye ederiz.
Oppo Reno 3
Oppo’nun 2020 model orta segment Android telefonu Oppo Reno 3, performans ve fiyat arasında denge arayanlar için uygun bir akıllı telefon seçeneği olarak nitelendirilebilir. 6.4 inç ekranıyla büyük ekran arayanların isteklerini karşılarken, Full HD+ çözünürlükle keskin ve net görüntüler de sunuyor. AMOLED teknolojisini barındırması da ekranın artıları arasına sayılabilir. Oppo geçen yıl Reno serisinde daha şık tasarımlı telefonlar sunardı. Bu yıl gördüğümüz Reno 3 ise onlara nazaran biraz daha standart bir akıllı telefon havasında. Buna rağmen şık bir telefon ve rahat bir şekilde kullanılıyor.
Reno 3’te işlemci olarak MediaTek Helio P90’ı görüyoruz. 128 GB dahili hafıza microSD kartlarla daha da artırılabiliyor. 8 GB RAM’in bulunması da telefonun iyi yanlarından bir tanesi. Günlük işleri rahat bir şekilde yerine getiren bu donanım paketi iyi bir oyun performansı da sunuyor. 4025 mAh kapasiteli pili bir günü rahatlıkla çıkarırken kutudan çıkan hızlı şarj destekli adaptörle pili yarım saatte yüzde 50 oranında şarj etmek mümkün oluyor.
Arkada 48 megapiksel ana kameranın yanında 13 megapiksel telefoto kamera var. Bu sayede 2 kat optik yakınlaştırma yapılıyor. 8 megapiksel ultra geniş açılı kamera ve 2 megapiksel siyah-beyaz lens de mevcut. 4K video kayıt özelliğini görüyoruz. Önde ise 44 megapiksel ile epey yüksek çözünürlüklü selfie fotoğraflar çekebilen bir selfie kamerası bulunuyor. Telefonla çekilen fotoğrafları görmek, performansı ve diğer özellikleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Oppo Reno 3 inceleme yazımıza bakabilirsiniz. Bu Android telefon 3999 TL’lik fiyat etiketiyle satılıyor.
Samsung Galaxy S10 Lite
Galaxy S20 serisinin tanıtılmasına az bir zaman kala, yılın hemen başında Samsung’un Galaxy S10 serisine bir “Lite” üye eklemiş olması biraz şaşırtıcı olmuştu. Ancak Samsung Galaxy S10 Lite, iyi bir fiyat-performans telefonu olarak bulunduğu fiyat segmentinin öne çıkan ürünlerinden bir tanesi oldu. Samsung’un bu yılın başlarında sunduğu akıllı telefonların hepsinde benzer bir tasarım görmüştük. En azından ön taraftan bakıldığında durum böyleydi ve bunun en büyük nedeni de ekranın üst kısmına ortalanmış olan selfie kamera deliğiydi. Arka tarafta ise Samsung’un üç adet kamerayı gayet şık biçimde yerleştirdiğini görüyoruz. Bu kamera sistemiyle tatmin edici fotoğraflar çekebilirsiniz. Galaxy S10 Lite inceleme yazımızda çektiğimiz fotoğraflara göz atabilir, kamera sistemi hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Ekrandan söz açılmışken, 6.7 inç ile gayet tatmin edici bir görüntüleme alanı sunuluyor. Full HD+ çözünürlükle yeterli keskinlik sunuluyor. Super AMOLED Plus olması da bir avantaj, ekranın parlaklığı yeterli, renkler de canlı. Ekran içi parmak izi okuyucu da hızlı şekilde çalışıyor. Tüm bu ortalamanın üstü özelliklerin ötesinde, Galaxy S10 Lite’ı esas tavsiye nedeni kılan unsur, Snapdragon 855 işlemciyle gelmesi. Geçen yılın ilk yarısında gördüğümüz amiral gemisi telefonlarda bu işlemci bulunuyordu. S10 Lite, bu işlemci sayesinde amiral gemisi telefonlarla yarışacak seviyede bir performans sunuyor. Üstelik geçen yılın Galaxy S10 serisi telefonlarını da performans açısından geride bırakmayı başarıyor.
4500 mAh kapasiteli pil de bir günü rahatlıkla çıkaran performansı sunuyor. Kutudan çıkan 45W hızlı şarj adaptörü de şarjın normale göre daha kısa sürede bitmesini sağlıyor. Galaxy S10 Lite Samsung tarafından 6000 TL’ye yakın bir fiyattan satılıyor. Ancak piyasada 4500-5000 TL arasında da bulmak mümkün oluyor. Satın almak isterseniz, aşağıdaki satın al düğmesini takip ederek farklı fiyat seçeneklerine göz atabilirsiniz
SAMSUNG GALAXY S10 LITE SATIN AL
Xiaomi Mi Note 10 Pro
2019’un sonlarında duyurusu yapılan ve bu yılın başlarında Türkiye’de de satılmaya başlanan Xiaomi Mi Note 10 Pro, bütçesini 6000 TL’nin üstüne çıkarabilecek tüketiciler için tercih edilebilecek orta üst segment telefonlardan bir tanesi oluyor. Önü ve arkası Corning Gorilla Glass 5 camla kaplı olan bu telefonun kenarları da alüminyumla çevrelenmiş durumda. Kavisli ekranı yüksek bir gövde oranına sahip. AMOLED ekran optik parmak izi sensörünü de barındırıyor. Full HD+ çözünürlüklü ekran 600 nit gibi yüksek bir parlaklığa sahip. HDR10 desteği de sunuyor. Kısacası, amiral gemisi telefonları aratmayan bir görsel deneyim daha uygun fiyata elde edilebiliyor.
İşlemci tarafında Snapdragon 730G’yi görüyoruz. Qualcomm’un orta üst segment telefonlarda yer alan bu işlemcisi oyun performansını artırmaya da odaklanıyor. Sonuç olarak Mi Note 10 Pro’yu satın aldığınızda birçok işi rahatlıkla yerine getirebilir ve iyi bir oyun performansı da elde edebilirsiniz. 5260 mAh gibi yüksek kapasiteli pili var. 30W hızlı şarj adaptörüyle pili bir saati biraz aşan zamanda doldurabilirsiniz. 256 GB gibi yüksek bir depolama kapasitesi de fazlasıyla yeterli görünüyor. Zaten Xiaomi de böyle düşünmüş olmalı ki, microSD kart yuvasına yer vermemiş.
Xiaomi Mi Note 10 Pro’nun güçlü olduğu yanlardan bir tanesi de sahip olduğu beşli arka kamera sistemi. Telefonun ana kamerası 108 megapiksel çözünürlüklü bir sensör barındırıyor. f/1.7 diyafram, lazer otomatik odak, optik görüntü sabitleme gibi güçlü özellikleri var. Bunun yanı sıra iki telefoto lens, 20 megapiksel çözünürlüklü ultra geniş açılı kamera, makro lens de mevcut. Kağıt üstünde epey güçlü görünen kamera sistemi gerçek hayatta da iyi işler çıkarmanızı sağlayacaktır. Önde de 32 megapiksel gibi yüksek çözünürlüklü bir selfie kamerası var.
Mi Note 10 Pro Android 9 Pie ve MIUI 11 ile geldi, ancak bu telefon MIUI 12 ve Android 10 güncellemelerini alan telefonlardan biri olacaktır. Xiaomi’nin akıllı telefonlar dışında ilgi çekici ürünleri var. Kendinize bu telefonun merkezde olduğu bir akıllı ev sistemi bile kurabilirsiniz.
XIAOMI MI NOTE 10 PRO SATIN AL
Huawei P40 Pro
Android telefon tavsiyelerimizi fiyatı 10 bin TL’nin üstünde bir telefonla kapatalım. Huawei’nin 2020 model amiral gemisi telefonu P40 Pro, güçlü bir kamera telefonu. Huawei’nin kamera tarafındaki iddiasının boş olmadığını gösteren kalitede fotoğrafları ve videoları bu telefonla çekebilirsiniz. Huawei P40 Pro inceleme yazımızda bu telefonla farklı koşullarda çektiğimiz birçok fotoğraf örneğini bulabilirsiniz. Telefonun arkasında dört adet kamera var. Ana kamera 50 megapiksel çözünürlüğe sahip. Aynı zamanda 40 megapiksel çözünürlüklü geniş açılı kamera ve periskop yapılı, 12 megapiksel telefoto kamera da mevcut. Tıpkı Huawei P30 Pro gibi, P40 Pro da net Ay fotoğrafları çekiyor. Hatta yakınlaştırılmış Ay videoları da çekiyor.
Kamera sisteminin dışında kaliteli bir ekranı var. AMOLED ekran kenarlara doğru kavis yapıyor. Yüksek parlaklığıyla iyi bir görsel deneyim sunuyor. Tek bir hoparlörü var, ancak bu hoparlör güçlü ve kaliteli bir ses çıkışı sunuyor. Doğrusu, ikinci bir hoparlörün ihtiyacını pek de hissetmiyorsunuz. Tasarım da Huawei P40 Pro’nun öne çıkan taraflarından bir tanesi. Cam ve metal birleşimi yapısı, kavisli ve yuvarlak hatlarıyla bu telefonu kullanmak büyük bir keyif veriyor.
Yukarıda, Huawei P40 Lite ile ilgili söylediklerimiz P40 Pro için de geçerli. Google’sız bir Android deneyimine alışmak zaman alıyor, ancak imkansız değil. Kullandığınız uygulamaların çok büyük bir kısmını Google Play Store dışından güvenli bir şekilde elde edebilirsiniz. Huawei AppGallery de popüler Türkçe uygulamalar bakımından yeteri kadar zengin.
Google uygulamalarının ve Google Play Store’un olmadığı bir telefona 11 bin 999 TL para ödemek için kolay ikna olmayabilirsiniz. Ancak Huawei P40 Pro ile geçirdiğimiz bir ayı aşkın süre, Google’ın eksikliğinin çok da büyük bir sorun olmadığını gösteriyor. Kamera, ekran, pil ve tasarım da yazılım tarafındaki eksikliği doldurma konusunda yeterli sayılabilir.