ManşetlerSatın Alma Rehberi

Android telefon önerileri – Ekim 2020

galaxy note 20 ultra android telefon önerileri

Yeni bir Android telefon önerileri yazısı ve videosuyla karşınızdayız. Yılın sonlarına doğru yaklaşırken üreticiler de yılın ikinci yarısında pazara sunmayı planladıkları akıllı telefon modellerini tanıttılar. Bunların Türkiye’de de piyasaya girmeye başladığını görüyoruz. Yani pazarda seçenekler artıyor.

Buna rağmen Ekim 2020 Android telefon tavsiyeleri içinde bu yılın başlarında pazara girmiş olan çeşitli modellere de yer veriyoruz. Bu modellerin bazılarının yıl içinde takipçileri çıktı. Yine de, ilk çıkan modeller hem özellikleri hem de fiyatlarıyla yüksek fiyat-performans oranlarını tutturuyor. Bu sayede listemizde yer almayı hak ediyor.

Listemizi oluştururken mümkün olduğu kadar fiyatı 3000 TL’nin altında olan Android telefon satın almak isteyen tüketicileri düşündük. Bununla birlikte tavsiyelerimiz içinde fiyatı 10 bin TL’nin üstünde olan ve bu maliyeti karşılayabilecek olanların tercih edebilecekleri üst sınıf, amiral gemisi niteliğinde bir Android telefon da yer alıyor.

Eğer bir Android telefon satın almayı düşünüyorsanız, önerileri incelemeden karar vermemenizi tavsiye ederiz. Ekran, işlemci, tasarım, pil ve bunun gibi özelliklerini detaylandırdığımız telefonlar içinde dikkatinizi çeken bir veya birden fazla model kesinlikle olacaktır.

General Mobile GM 20

general mobie gm 20

Fiyatı 2000 TL’nin altında olup yeni çıkmış bir telefon arayanlar için seçenekler çok fazla değil. GM 20 ise bu tanıma uyan ender telefonlardan bir tanesi. Fiyatı 1800-2000 TL arasında değişen bu telefon 6 inç, 720p ekran barındırıyor. Sekiz çekirdekli MediaTek Helio A25 işlemci, 4 GB RAM ve 64 GB dahili hafıza ile fiyatına göre yeterli bir Android deneyimi kullanıcıları bekliyor. Pil konusunda da GM 20 doyurucu görünüyor. 4000 mAh kapasiteli pil var ve telefonun ekranıyla işlemcisini dikkate aldığımızda bu pilin iki güne varan bir çalışma imkanı sunmasını bekleyebiliriz. USB-C portuna sahip olması da memnun edici gelişmelerden bir tanesi.

Kamera tarafına baktığımızda ise arkada üç tane kameranın matris biçiminde sıralandığını görüyoruz. 13 megapiksel ana kameranın yanında 2 megapiksel çözünürlüklü iki kamera daha bulunuyor. Bu kamera sistemi sayesinde 52 megapiksel yüksek çözünürlüklü fotoğrafları da çekebilirsiniz. Benzer bir özellik GM 20 Pro modelinde 108 megapiksel çözünürlükte fotoğraflar üretmeye olanak sağlıyordu. Doğrusu, bu özelliği pek kullanmadık. Ama manzara fotoğrafı çekmek isterseniz bu yüksek çözünürlüklü fotoğraf modu işinize yarayacaktır. Yapay zekâ destekli sahne modları da mevcut. Önde de 8 megapiksel selfie kamerası var. Yazılım yardımıyla arka planı bulanıklaştırılmış selfie portre çekimleri yapabilirsiniz.

Arkada parmak izi okuyucusu da bulunuyor. Bu arada daha fazla kolaylık isteyenler için yüz tanıma özelliği de mevcut. Android 10 ile yüklü gelen GM 20’de sahipleri “saf Android” deneyimi bekliyor. Birkaç General Mobile uygulamasının dışında Google’ın sunduğu görsel tasarım, duvar kağıdı ve diğer unsurlar mevcut.

Huawei Y6P 2020

huawei y6p 2020

2600 TL seviyesinde fiyattan sunulan Huawei Y6P 2020, cebinde rahatlıkla taşıyabileceği ve buna rağmen büyük ekran deneyimini de bir şekilde yaşayabileceği bir telefon arayanlara hitap ediyor. Kompakt tasarım ve büyük ekran arasında denge kuruyor. Huawei’nin giriş ve orta segment telefonlarındaki klasik tasarımı bu telefonda da görüyoruz. Cam ve plastik birleşimi bir gövdede gelen telefonun 6.3 inç 720p IPS LCD ekranı yeterli bir görsel deneyimi sunuyor. Damla çentiğe ise 8 megapiksel kamera yerleştirilmiş.

Arka tarafta üç tane kameranın bulunduğunu görüyoruz. 13 megapiksel, f/1.8 kamera düşük ışıkta da yeterli fotoğraflar vadediyor. Buna 5 megapiksel ultra geniş açılı kamera ve 2 megapiksel derinlik sensörü eşlik ediyor. Bu kamera sistemiyle 1080p video kaydı yapabilirsiniz.

Y6P 2020’nin güçlü olduğu yanlardan bir tanesi ise 5000 mAh gibi yüksek kapasiteli bir pil barındırması. Donanım özelliklerine baktığımızda bu pilin normal yoğunluklu kullanımda iki günü aşan bir çalışma ömrü sunmasını bekleyebiliriz. Üstelik ters şarj özelliği sayesinde bir kabloyla başka cihazlarınızı da Y6P 2020 ile şarj edebilirsiniz. Yani bu telefon iletişim ihtiyaçlarınızı karşılamanın yanı sıra bir powerbank gibi de çalışabiliyor. Arkada parmak izi okuyucusunun bulunduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Huawei Y6P 2020, Android 10 tabanlı EMUI 10 kullanıcı arayüzüyle geliyor. Google mobil servisleri ve Google Play Store yok. Buna rağmen Huawei AppGallery popüler yerli uygulamaları sunma konusunda fazlasıyla yeterli görünüyor. Facebook, Twitter, Netflix, Instagram gibi popüler uygulamaları indirme konusunda da Huawei, Petal Search veya diğer alternatif yollarla telefon sahiplerine elinden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyor.

Oppo A31

oppo a31

Oppo, farklı serileri ve modelleriyle her keseye hitap eden farklı modeller sunuyor. Bu yılın başlarında tanıtılan ve 2600-2700 TL fiyat bandında ülkemizde satılan Oppo A31, özellikle sahip olduğu kompakt tasarımıyla ve buna rağmen sunduğu büyük ekranla dikkat çekiyor. 6.5 inç 720p ekran yeterli keskinlikte ve netlikte görüntüler sunuyor. 480 nit gibi ortalamanın üstünde bir parlaklık vadediliyor. Gerçekten telefonla geçirdiğimiz kısa süre içinde parlaklığın belirtilen şekilde, sınıfındaki diğer modellere göre yüksek olduğunu görüyoruz. Ekranın üst kısmında su damlası biçiminde çentik bulunuyor.

Ön tarafı Corning Gorilla Glass 3 camla kaplı olan Oppo A31’in kenarları ve arkası plastikle kaplı. İnce ve nispeten hafif olan bu telefon hem tek elle de rahatlıkla kullanılıyor hem de cepte rahatlıkla taşınıyor.

Oppo A31’in içinde MediaTek Helio P35 işlemci bulunuyor. 4 GB RAM ve 64 GB dahili hafıza mevcut. 4230 mAh kapasiteli pil de normal yoğunluklu kullanımda iki güne varan çalışma imkanı sunacaktır. Bu donanım paketi günlük işler için fazlasıyla yeterli görünüyor. Oyun konusunda da orta seviyedeki oyunları da düzgün şekilde oynatacaktır. PUBG ve benzeri oyunları da grafik ayarlarını düşürerek akıcı şekilde oynayabilirsiniz.

Kamera tarafına baktığımızda ise arkada 12 megapiksel, f/1.8 ana kamera, 2 megapiksel makro lens, ve 2 megapiksel derinlik sensörünün olduğu üç tane kamerayı görüyoruz. Bu kamera sistemi 1080p video kaydı yapabiliyor. Önde de damla çentiğe yerleştirilmiş 8 megapiksel kamera bulunuyor. Arkada parmak izi okuyucusunu da görüyoruz.

Oppo A31’de Android 9 Pie yüklü geliyor. Bunun üstünde de ColorOS 6 var. Android 11’in çıktığı bir ortamda Android 9 yüklü telefon tercih etmenin ne kadar doğru olduğu tartışılır. Buna rağmen bir Android telefondan beklenen deneyimi sunma ve uygulamaları kullanma konusunda Oppo A31 herhangi bir sıkıntı çıkarmayacaktır. Android 10’lu telefonlardan çok farklı olmayan bir deneyim kullanıcıları bekliyor. Üstelik fazla zaman geçmeden Android 10 güncellemesinin de geleceğini tahmin ediyoruz.

Huawei P Smart S 2020

huawei p smart s 2020

3000 TL’nin altında iyi bir ekran deneyimi ve kompakt tasarımlı bir telefon arıyorsanız, P Smart S 2020 değerlendirme listenizde yer alabilir. Google Play Store’un ve Google mobil servislerinin bulunmadığı EMUI 10 ile yüklü gelse de, sık kullandığınız uygulamaları edinme konusunda fazla sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz. Google uygulamalarının ve servislerinin alternatiflerini bulma konusunda da Huawei yardımcı oluyor.

P Smart S 2020, plastik ve cam birleşimi şık bir tasarımla geliyor. İnce, yuvarlak köşeli bir tasarım ve avuç içine rahatlıkla sığabilen hafif bir gövdesi var. Bu gövdede 6.3 inç, 1080p, 20:9 görüntü oranlı OLED ekran sunuyor. Bu fiyat seviyesinde OLED ekranı görmek memnun edici. Bu sayede ekran içi parmak izi okuyucusunu da kullanmanız mümkün hâle geliyor.

Kamera tarafına baktığımızda ise arkada 48 megapiksel, f/1.8 ana kamerayı görüyoruz. Buna 8 megapiksel ultra geniş açılı kamera, 2 megapiksel derinlik sensörü eşlik ediyor. Bu sistemle 1080p video kaydı gerçekleştirebilirsiniz. Önde de 1080p video kaydı yapabilen ve yüksek çözünürlüklü selfie fotoğraflar çekmeye olanak sağlayan 16 megapiksel kamera bulunuyor.

İçerideki donanım bileşenlerine baktığımızda, Huawei’nin geçen yıl bu zamanlar çıkardığı orta segment telefonlarda da yer verdiği Kirin 710F işlemciyi görüyoruz. Buna 4 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza eşlik ediyor. Günlük işler ve tatmin edici bir oyun keyfi için bu donanım paketi yeterli olacaktır. 4000 mAh kapasiteli pil de bir günü rahatlıkla çıkarmanıza yardımcı olur.

Redmi 9

redmi 9

Xiaomi’nin bir alt markası olan Redmi genellikle Note serisi telefonlarıyla ilgi görüyor. Ancak Redmi 9 modeli de ekran büyüklüğü, pil kapasitesi gibi değerleriyle dikkat çeken bir ürün. 3000 TL seviyelerinde fiyata sahip olan bu telefon kullanıcılara 6.53 inç, 1080p IPS LCD ekran ile düzgün bir görsel deneyim sunuyor. Ekran Gorilla Glass 3 camla kaplıyken kenarlar ve arkası plastikle kaplı. Arkada kamera grubunun hemen altında parmak izi okuyucuyu da görüyoruz.

Söz kameradan açılmışken arkada dört tane kameranın bulunduğunu görüyoruz. 13 megapiksel ana kameranın yanında 8 megapiksel ultra geniş açılı kamera, 5 megapiksel makro lens ve 2 megapiksel derinlik sensörü yer alıyor. Bu kamera sistemiyle 1080p video kaydı gerçekleştirebilirsiniz. Önde ise 8 megapiksel kameranın bulunduğunu görüyoruz.

5020 mAh gibi yüksek kapasiteli pili 1-2 gün arasında bir çalışma ömrü sunacaktır. 18W hızlı şarj desteği de mevcut. MediaTek Helio G80 işlemci günlük işler için makul bir performans sunuyor. 4 GB RAM çoklu görev için yeterli olurken 64 GB dahili hafızanın da çoğu kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayacağını düşünüyoruz.

Android 10 ile yüklü olarak gelen Redmi 9’da MIUI 11 kullanıcı arayüzü bulunuyor. Bu telefonun daha fazla özelleştirme ve yetenek içeren MIUI 12 kullanıcı arayüzünü de yakında alacağını tahmin ediyoruz.

Oppo Reno 3

oppo reno 3

Oppo şu sıralar Reno 4 serisinin yeni üyeleri olan Reno 4 Lite, Reno 4  ve Reno 4 Pro modellerini Türkiye’de satmaya başladı. Bununla birlikte ilkbaharda satışa çıkardığı Reno 3 ve Reno 3 Pro modellerinin satışları da sürüyor. Oppo Reno 3, sahip olduğu özellikleri ve 3700 TL seviyesindeki fiyatıyla yüksek fiyat-performans oranı sunan bir telefon niteliğini taşıyor ve önerilerimiz arasında yer alıyor.

6.4 inç 1080p AMOLED ekran ve ekran içi parmak izi okuyucu gibi özelliklere sahip olan telefonda MediaTek Helio P90 işlemci var. Reno 4 modelindeki Snapdragon 720G işlemci biraz daha önde olsa da, 8 GB RAM ve 128 GB dahili hafızalı Reno 3 de günlük işler için yeterli bir performans sunuyor. 4025 mAh kapasiteli pili de VOOC 3.0 hızlı şarj teknolojisi sayesinde yarım saatte yüzde 50’ye varan bir doluluğa ulaşıyor.

48 megapiksel, f/1.8 ana kameranın bulunduğu kamera sistemi, 13 megapiksel telefoto kamera, 8 megapiksel ultra geniş kamera, 2 megapiksel monokrom lensi de barındırıyor. Önde ise 44 megapiksel ön kamera bulunuyor. Arka kamera 4K video kaydı gerçekleştirebiliyor. Ön kamera ile de 1080p Full HD video kaydı yapabiliyor.

Android 10 ile yüklü olarak gelen Oppo Reno 3’te ColorOS 7 yüklü geliyor. Yazılım deneyimi bakımından Reno 3, yeni satışa çıkan Reno 4’ten de çok farklı görünmüyor. Reno 3 ile Reno 4’ü karşılaştırdığımızda, işlemci tarafında yeni telefon önde olsa da, birçok açıdan aynı seviyede görünüyor. Hatta belirli açılardan Reno 3 önde görünüyor. Bu nedenle Reno 3, yüksek bir fiyat-performans telefonu olarak öne çıkıyor.

Realme 6 Pro

realme 6 pro

Reno 3 ile Reno 4 arasındakine benzer bir ilişki, Oppo’nun kardeş şirketinin çıkardığı Realme 6 Pro ve Realme 7 Pro arasında da var. Yılın ilk yarısında satışa Realme 6 Pro, 200-300 TL’lik daha düşük fiyatı karşılığında Realme 7 Pro’nunkiyle hemen hemen aynı seviyede, hatta bazı açılardan ondan daha iyi noktada olan özellikler sunuyor.

Plastik ve cam birleşimi bir tasarıma sahip olan Realme 6 Pro’nun 6.6 inç 1080p ekranı, Realme 7 Pro’daki AMOLED panel yerine IPS LCD paneli barındırıyor. Bu nedenle parmak izi okuyucusu ekran yerine cihazın kenarında yer alıyor. Snapdragon 720G işlemci de her iki telefonun paylaştığı ortak özellikler arasında yer alıyor. Arka tarafta 64 megapiksel, f/1.8 ana kamera, 12 megapiksel telefoto kamera, 8 megapiksel ultra geniş kamera ve 2 megapiksel makro lensin bulunduğu dört tane kamera bulunuyor. Bu kamera sistemiyle 4K video kaydı yapılabiliyor. Önde ise 16 megapiksel ve 8 megapiksel çözünürlüklü iki kamera var.

4300 mAh kapasiteli pil VOOC 4.0 hızlı şarj teknolojisini destekliyor. Yarım saatte pilin yüzde 50’lik kısmı dolabiliyor. Realme 7 Pro’da ise 65W Super DART hızlı şarj teknolojisi destekleniyor. Yani pilin yüzde 50’lik kısmı sadece 12 dakikada dolabiliyor. Her ne kadar büyük bir fark gibi görünse de, pratikte çok büyük farklılık yaratacağını düşünmüyoruz. Yani VOOC 4.0 da tercih edilebilir.

Android 10 ile yüklü olarak gelen Realme 6 Pro’da Realme UI kullanıcı arayüzü bulunuyor. Yazılım tarafında da sunulan deneyim Realme 7 Pro’dakinden çok farklı değil. Sonuç olarak Realme 6 Pro özellikle kamera ve fiyat tarafında kendisinden sonra çıkan Realme 7 Pro’nun önünde olan bir model gibi görünüyor ve bu nedenle Ekim 2020 Android telefon önerileri listemize girmeyi başarıyor.

Xiaomi Mi Note 10 Lite

xiaomi mi note 10 lite

Bu yılın başlarında tanıtımı gerçekleştirilen Xiaomi Mi Note 10 Lite, 4500 TL seviyesinde bir fiyattan üst sınıf Android telefonlarda gördüğümüz tarzda bir his ve deneyim sunuyor. Kavisli kenarları, metal ve cam birleşimi şık tasarımıyla gerçekten amiral gemisi telefon kullanıyormuş gibi bir his veriyor. 6.4 inç AMOLED ekran 1080p ile yeterli bir çözünürlük ve netlik sunuyor. 19.5:9 ekranın üst kısmında su damlası biçiminde çentik var.

Cam ve metal birleşimi malzeme yapısı, kavisli ekranı ve yuvarlak hatlarıyla Mi Note 10 Lite üst sınıf Android telefonları kesinlikle aratmıyor. Snapdragon 730G işlemci de günlük işlerin yanı sıra oyun tarafında da iyi bir performans sergiliyor. Arkada ise 64 megapiksel ana kameranın başrolde olduğu dörtlü arka kamera sistemi var. Bu kamera sistemi sayesinde 4K video kaydı yapabilirsiniz.

Yazılım tarafında ise Android 10 ve bunun üzerinde MIUI 12 kullanıcı arayüzünü görüyoruz. Xiaomi’nin yoğun özelleştirmeleri bulunsa da Mi Note 10 Lite düzgün bir deneyimi kullanıcılarına sunmayı başarıyor. 5160 mAh kapasiteli pili de iki güne varan bir çalışma ömrüne ulaşabilir. 33W hızlı şarj desteği de pilin normale göre daha kısa sürede şarj olmasına katkıda bulunuyor.

Samsung Galaxy S20 FE

samsung galaxy s20 fe

Şu sıralar Samsung’un gözde telefonlarından bir tanesi olan Galaxy S20 Fan Edition, ya da kısaca Galaxy S20 FE, Galaxy S20 serisinin en beğenilen özelliklerini bünyesinde barındırıyor. Metal, cam ve polikarbon birleşimi gövdesi IP68 suya ve toza dayanıklılık özelliğine sahip. Farklı renk seçenekleri de bu telefonu eğlenceli kılan başlıca unsurlar arasında yer alıyor.

6.5 inç Super AMOLED ekranı 1080p çözünürlükle geliyor. En önemli özelliği ise 120Hz yenileme hızına sahip olması. Üstelik bu özellikten yararlanmak için çözünürlükten de fedakârlık etmeniz gerekmeyecek. Tıpkı S20 ailesinin diğer üyeleri gibi bu telefonda da Exynos 990 işlemci var. 6 GB RAM, 128 GB dahili hafıza ile bir amiral gemisi telefondan beklenen performansı sunuyor. 4500 mAh kapasiteli pili de normal yoğunluklu kullanımda bir günü rahatlıkla çıkarıyor. 25W hızlı şarj desteği de var, ancak kutudan 15W şarj adaptörü çıkıyor. Kutudan kulaklık çıkmaması da dikkate değer noktalardan bir tanesi.

Yazılım tarafında Android 10 ve bunun üzerinden One UI 2.5 kullanıcı arayüzünü görüyoruz. Çeşitli yazılımlar yüklü olarak gelse ve özelleştirmeler yoğun olsa da, One UI ile S20 FE’nin kullanışlılığı daha da artıyor. Yüksek fiyat noktalarına çıkmadan amiral gemisi telefon deneyimi yaşamak isteyenler için bu telefon önerilir.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra

galaxy note 20 ultra

Bütçesi 10 bin TL’nin üstüne çıkmaya uygun olanlar için önerebileceğimiz amiral gemisi telefonların başında Galaxy Note 20 Ultra geliyor. Gerçekten de bu telefon, adına yakışır şekilde birçok “ultra” özelliği bünyesinde barındırıyor. 6.9 inç ekranı QHD+ çözünürlükle yüksek netlikte ve keskinlikte görüntüler ve yazılar sunuyor. 120Hz yenileme hızını ise ancak Full HD+ çözünürlükte kullanabilirsiniz.

Tıpkı S20 FE gibi bu telefon da Exynos 990 yongaset ile geliyor. 8 GB RAM ve 256 GB dahili hafıza mevcut. microSD kart yuvası ile genişleme imkanı var. Ekran içi parmak izi okuyucusu da güvenlik tarafında başlıca özelliklerden bir tanesi. 4500 mAh kapasiteli pili ise hızlı şarj, kablosuz şarj, ters kablosuz şarj gibi aklınıza gelen her türlü şarj desteğini sunuyor.

Kamera tarafında da gelişmiş özellikleri görüyoruz. 108 megapiksel ana kameranın yanında ultra geniş açılı kamera ve periskop yapılı telefoto kamera var. 50 kata kadar yakınlaştırma yapabiliyor. Video kaydı konusunda da profesyonel araçları sunuyor. 8K video kayıt yeteneğini de unutmayalım.

Android 10 ve bunun üzerinde One UI 2.5 kullanıcı arayüzü yüklü olarak gelirken S Pen kapasitif ekran kalemi ve bunun sunduğu araçlar ile Galaxy Note 20 Ultra normal bir akıllı telefona göre daha fazla işlevi yerine getiriyor. Galaxy Note 20 Ultra birçok açıdan eksiksiz bir telefon. Fiyatı yüksek olsa da bunun karşılığını veriyor.