Teknoloji

Google, Android tabletler için yeni “Masaüstü Penceresi” özelliğini test ediyor

google android tablet

Google, Android tabletlerde çoklu görev yönetimini daha pratik hale getirecek bir yenilik üzerinde çalışıyor. Yeni “masaüstü penceresi” (desktop windowing) özelliği sayesinde kullanıcılar uygulamaları serbestçe yeniden boyutlandırabilecek ve ekranda istedikleri gibi yerleştirebilecek. Geliştirici önizleme sürümünde sunulan bu özellik, destekleyen uygulamalarda birden fazla pencere açma olanağı da tanıyor.

Şu anda Android tabletlerde uygulamalar varsayılan olarak tam ekran modunda açılıyor. Ancak yeni mod aktif hale getirildiğinde, her uygulama bir pencere içinde açılacak ve bu pencereleri yeniden boyutlandırma, taşıma, büyütme veya kapatma gibi seçenekler sunulacak. Ayrıca, ekranın alt kısmında çalışan uygulamaların yer aldığı bir görev çubuğu da görünecek. Bu görev çubuğu, çoklu görevler arasında hızlı geçiş yapmayı kolaylaştıracak.

Samsung ve Apple’a rakip bir özellik mi?

Yeni özellik, Apple’ın iPad’ler için sunduğu “Sahne Yöneticisi” özelliğine oldukça benziyor. iPad’lerde de benzer şekilde pencereler yeniden boyutlandırılıp ekranda serbestçe taşınabiliyor. Aynı zamanda, Samsung’un Galaxy telefonlar ve tabletler için uzun süredir sunduğu DeX deneyimi de masaüstü benzeri bir pencere yönetim sistemi sunuyor. Google’ın bu adımı, Android tabletlerde daha fazla esneklik sağlayarak bu cihazları masaüstü bilgisayar deneyimine bir adım daha yaklaştırmayı amaçlıyor.

google android tablet

Yeni özellik genel kullanıma sunulduğunda, bir uygulama ekranında yer alan pencere çubuğuna uzun basarak pencere modunu aktif hale getirebileceksiniz. Klavye bağlantılı kullanıcılarsa “Meta” (Windows, Command veya Arama tuşu) + Ctrl + Aşağı ok kombinasyonunu kullanarak masaüstü modunu açabilecek. Bu moddan çıkmak için tüm aktif uygulamaları kapatmanız veya bir pencereyi ekranın üst kısmına sürüklemeniz yeterli olacak.

Google, yalnızca dikey modda çalışan uygulamaların da yeniden boyutlandırılabilir olduğunu ancak bu durumun bazı uygulamaların optimize edilmemesi nedeniyle görsel uyumsuzluklar yaratabileceğini belirtiyor. Şirket, bu sorunu gelecekteki bir güncelleme ile çözmeyi planlıyor. Bu güncellemede, yeniden boyutlandırılamayan uygulamaların kullanıcı arayüzü ölçeklenerek görüntü oranı korunacak.

Şu an için bu özellik, Pixel Tablet kullanıcıları için Android 15 QPR1 Beta 2 sürümünde geliştirici önizlemesi olarak mevcut. Özelliğin genel kullanıma ne zaman sunulacağı veya Google Pixel 9 Pro Fold gibi cihazlara gelip gelmeyeceği ise henüz net değil.