Google’ın yeni Android sürümüne dair detayları bu ay içinde gerçekleştireceği geleneksel geliştirici konferansında açıklaması bekleniyor. Ancak işletim sisteminin mevcut güncel versiyonunun cihazlara dağıtım sürecinde halen sıkıntılar yaşanıyor. Google tarafından yapılan açıklamada, Google Play Store’a erişimi bulunan Android cihazların yüzde 7.5’lik kısmında Android Marshmallow sürümünün yüklü olduğu ifade edildi.
2014’te kullanıma sunulan Android Lollipop, yüzde 35.6’lık payıyla en popüler Android sürümü olmayı sürdürüyor. 2013’te yayınlanan Android KitKat’ın ulaştığı cihaz oranı ise yüzde 32.5. 2012 çıkışlı Jelly Bean’in pazar payı ise yüzde 20.1 seviyesinde seyrediyor. 2011’de yayınlanan Ice Cream Sandwich, yüzde 2’lik payıyla hayatta kalmayı sürdürürken, “ölümsüz” olarak nitelenebilecek Gingerbread sürümü yüzde 2.3’lük pazar payıyla varlığını korumayı başarıyor.
Google’ın işletim sistemi pazar payı rakamlarına bakmak, hatırlar içinde hoş bir gezinti yapmayı sağlıyor. Ancak aynı zamanda şirketin cihaz üretim ortaklıklarının yavaşlıklarını gözler önüne seriyor. Sattıkları cihazlara yeni Android sürümlerini getirmekle sorumlu olan üreticilerin büyük kısmı, 2013’te piyasaya çıkardıkları telefonlara 2015’te yayınlanan Android Marshmallow sürümünü getirme konusunda somut bir aksiyona geçmedi.
Baz işletim sisteminin önemi eskiye göre azalıyor. Android Lollipop ve Marshmallow sürümleri arasındaki fark oranının Gingerbread ve Ice Cream Sandwich arasındaki fark oranından çok daha düşük olduğu da bir gerçek. Yine de, bu durum işletim sisteminin iki versiyonu arasında bazı çarpıcı farklar bulunmadığı anlamına gelmiyor. Android telefon üreticilerinin umduğu gibi yeni bir telefon almayanların yeni Android sürümlerine hemen erişmesi pek kolay gözükmüyor.