Android Market’teki aktif uygulama sayısı, Distimo’nun analizlerine göre, 400 bini geride bıraktı. Bu 400 bini aşkın uygulama ise hemen hemen 100 bin kadar aktif yayıncı tarafından hazırlanmış durumda. Uygulamaların üçte ikisinin ücretsiz olmasıysa Android kullanıcılarının iOS kullanıcılarına göre paralı uygulamaları satın alma konusunda isteksiz olduğu şeklinde yorumlanabilir.
Apple’ın 200 bin uygulama barajını geride bırakması 22 ay alırken, Android’de bu süre 31 aya çıkmıştı. Ancak 200 bin barajı geçildikten sonra Android Market’in büyüme hızı da artış gösterdi. Arama devinin 200 bin barajını geçtikten sonra 300 bine ulaşması sadece dört ay aldı, aynı şekilde 400 bine ulaşması dört ay gibi bir zamanda gerçekleşti. Apple’da ise bu süreler sırasıyla sekiz ve yedi aydı.
Google’ın geçtiğimiz ekim ayında 500 bin kadar uygulama başvurusunun geldiğini açıkladığı söylenmişti, ancak Android Market’te sadece 315 bin uygulamanın varolduğu rapor ediliyordu. Herhalde zararlı, telif hakkı ihlâli yaptığı düşünülen uygulamalar çıkarıldıkça toplam sayıya düşülmüştü.
Android Market’te uygulama sayısı artıyor olsa da, Android kullanıcıları uygulama için para ödeme konusunda isteksiz. Bu da yukarıda belirttiğimiz gibi toplam uygulama sayısının üçte ikisinin ücretsiz uygulamalardan oluşmasına yol açıyor. Halbuki Google’ın Android kullanıcılarını paralı uygulama satın alma konusunda teşvik etmek, onların sisteme kredi kartı bilgilerini girmesini sağlamak gibi çalışmaları bulunuyor. Örneğin, geçtiğimiz ay düzenlenen “10 milyar” kampanyasında belirli uygulamalar sadece 10 sente satılmıştı.
İlgili – Distimo