Nokia markalı telefonlar Android’in yeni versiyonlarını Samsung, LG, Xiaomi, Huawei veya diğer büyük akıllı telefon üreticilerine göre daha hızlı biçimde alıyor. Söz konusu durum yeni bir çalışmanın sonuçları sayesinde ortaya koyuldu.
Counterpoint Research, Nokia telefonlarının yüzde 96’lık kısmının ya Android Pie’ın dağıtımından bu yana satıldığı ya da Android’in en son versiyonuna güncellendiğini ortaya koyuyor. Samsung, Xiaomi, Huawei gibi şirketlerin her biri için bu oran yüzde 80’leri aşan seviyede kalıyor. Ancak Counterpoint’in araştırdığı şirketlerden hiçbirisi Nokia’nın seviyesine yaklaşamıyor. Lenovo ve Oppo yüzde 50’nin altında kalırken; LG, Vivo ve diğerlerinde ise oran yüzde 20’nin de altına iniyor.
Yavaş giden güncellemeler Android akıllı telefonları için sürekli problem niteliği taşıyor. Hatta amiral gemisi Android telefonların bile kutudan çıktığında Android’in en son versiyonuyla çalıştıkları garanti edilmiyor. Yeni versiyonlara güncellemeler ise hiç olmazsa yavaş şekilde geliyor.
Apple tarafında iPhone’ların dört yıl ya da ondan daha uzun yıllar boyunca güncelleme aldığını görüyoruz. En pahalı Android telefonları bile iki ya da üç yıl sonra güncelleme takviminden düşüyor. Google’ın Pixel telefonları için üç yıllık destek taahhüdü vermesi bu cihazları diğerlerinden ayırıyor.
Android ekosistemi için endişelendiren durum
Aslında Android tarafındaki durum zamanla iyileşme gösteriyor. Google, Android’de yaptığı değişikliklerle üreticilerin güncellemeleri zamanında sunmasını kolaylaştırdı. Popüler telefonların en az iki yıl boyunca güvenlik güncellemelerini almasını da gereksininm hâline getirdi. Güvenlik güncellemeleri, özellik güncellemelerinden daha büyük önem taşıyor.
Her ne olursa olsun, Counterpoint verilerinin gösterdiği gibi, durum çoğu akıllı telefon üreticisi için hâlâ kötü görünüyor. Portföy geneline baktığımızda, güncellemeler giderek daha uzun zaman alıyor. Sadece Nokia, Lenovo, Xiaomi gibi üç markanın ürün portföyünün yarıdan fazlasının, çıkışının üstünden bir yıl geçen Android’in en son versiyonuyla çalıştığı araştırma tarafından ortaya koyuluyor.
İşlerin daha da kötüye gittiğini gösteren bir gösterge de mevcut. Counterpoint’in dikkat çektiği üzere, insanlar telefonlarını giderek daha uzun süre boyunca kullanıyor. Bu eğilim devam ettiği sürece, güncellemelerin eksikliği daha fazla insanın Android’in son kullanma tarihi geçmiş sürümlerini kullanacağını gösteriyor. Bu da özelliklerin ve güvenlik güncellemelerinin eksik kalması, daha geniş yelpazede cihaz için kodlamaları gereken geliştiriciler için işlerin daha da zorlaşması anlamına geliyor.