İlk Android telefonunu hatırlıyor musunuz? Bundan beş yıl önce, 23 Eylül günü Google, T-Mobile ve HTC’nin düzenlediği bir etkinlikle tanıtılmıştı. T-Mobile G1 adını taşıyan bu cihaz için New York şehrinde düzenlenen toplantıda Google’ın kurucuları da katılmış, hatta Grand Central İstasyonundan etkinliğin yapıldığı salona kadar patenle kayarak gelmişler, hatta sahneye de bu şekilde çıkmışlardı.
Başlangıçtaki Android ekibinin üyelerinden bir tanesi olan Des Smith tanıtımı Google+ üzerinden paylaştığı bir yazıyla andı. Mountain View yerleşkesinde 44 numaralı binada küçük bir ekibin aylar boyunca çalıştığını kaydeden Des Smith, heyecandan uyumadığını da sözlerine ekledi. İlk Android ekibinde Hiroshi Lockheimer, Keva Nelson, David Conway, Grace Kloba, Peisun Wu, Erick Tseng, German Bauer ve eski Android şefi Andy Rubin yer alıyordu.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: İşte T-Mobile G1
Aslında o gün Google’ın ne tanıtacağı konusunda kimse tam anlamıyla emin değildi. Birçok kişi Google’ın bir telefon tanıtacağını tahmin ediyordu, ancak çok az bir kısım Google’ın yepyeni bir mobil işletim sistemini ortaya çıkaracağını düşünüyordu. 23 Eylül 2008 tarihi aslında mobil pazar için önemli bir ana ev sahipliği yapıyordu.
T-Mobile G1’in yolu bu taraflara hiç düşmedi, ancak meraklıları bir şekilde bu cihazı yurt dışından getirdi ve tahmin ediyoruz ki içlerinde bu telefonu anı olarak saklayanlar veya hâlâ kullananlar vardır. Zaten bu telefonun ömrü de çok uzun olmadı, ancak sonrasında çıkan binlerce telefonla birlikte mobil pazar yeniden şekillendi. Açık kaynak kodlu işletim sistemi şu anda 1 milyardan fazla cihaz üzerinde çalışıyor. Sadece akıllı telefonlar değil; tabletler, akıllı saatler, televizyonlar ve oyun konsolları da bu işletim sistemiyle yüklü olarak çıkıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: T-Mobile G1: Daha fazla ayrıntı
Android açık kaynak yazılım camiasını teşvik etmekle birlikte Samsung gibi bir şirketin Android tabanlı cihazlarıyla zengin olmasını da sağladı. Bununla birlikte Android, Apple’ın işletim sistemi iOS ile birlikte taşları yerinden oynattı; Microsoft, Nokia, BlackBerry gibi pazarda daha önce lider olan şirketlerin yeni stratejiler geliştirmesine neden oldu.
Android geride kalan beş yıl içinde dünyanın en büyük mobil işletim sistemi hâline geldi ve Smith’in yazdığına gibi de “bu daha sadece başlangıç”.
İlgili >> Google+ (Des Smith)