Google geçen yılın Android versiyonu Android 9’un geçen ağustos ayı itibarıyla tüm ekosistemin yüzde 22.6’sını oluşturduğunu açıkladı. Bu, bir önceki yıl Android 7’den 8’e geçiştekine göre iki kat daha iyi bir güncelleme oranına karşılık geliyor.
Yine de, iPhone’daki güncelleme oranıyla karşılaştırıldığında, Google’ın mobil işletim sisteminde kaydedilen güncelleme hızı hâlâ geride bulunuyor. Çıkışının üzerinden bir ay az zaman geçmesine karşın, iOS 13’ün iPhone’ların yarısında yüklü olduğu açıklanmıştı.
Buna karşılık, Android kullanıcılarının dörtte birinden daha azı, Android 10’un yayınlandığı 3 Eylül tarihi itibarıyla, işletim sisteminin önceki sürümüne ancak geçmişti.
Yine de Google, üreticilerin ve operatörlerin Android güncellemelerini daha hızlı dağıtmaları konusunda önemli ilerlemeler kaydetti. Ne var ki, iOS ile karşılaştırıldığı zaman bu önemli ilerlemelerin bile yeterli olmadığı görülüyor.
Google, bugün yaptığı duyuruyla Project Treble teknolojisinin güncellemeler konusunda önemli katkı sağladığını göstermiş oldu. Treble Android’i modülerleştirerek güncellemeleri daha kolay hâle getiriyor. Bu teknik çözüm, Google’ın Android’deki güncelleme problemini çözmeye çalışırken başvurduğu çeşitli yöntemlerden sadece bir tanesi.
Ayrıca Google, yayınladığı bir grafikle kullanıcı sayısı bakımından uyum sağlama hızını da gösteriyor. Android Pie’ın gösterdiği ilerleme açık bir şekilde görülüyor. Bununla birlikte bu sürümün 600 milyon aktif kullanıcıya ulaşmış olması da, düşük görünen yüzdesine rağmen hiç de yabana atılacak bir durum değil gibi görünüyor.
Android 10 için beta sürümleri de daha hızlı çıkıyor
Bir başka umut veren nokta da, Android 10’un beta versiyonlarını çalıştıran telefonların artan ritmi oluyor. Samsung, Galaxy telefonları için Android 10 Beta sürümünü bir hafta kadar önce çıkardı. Geçen yıl şimdikinden yaklaşık bir ay kadar daha geç çıkarmıştı. Beta sürümleri son kullanıcılara dağıtılan versiyonlar değil, ancak o yöne doğru önemli çalışmaların olduğunu işaret ediyor.
Google, en güncel yazılımına güncellenen telefonların sayısının iki katına çıkmış olmasıyla övünebilir. Ancak kendisini yazılımın çıkışından bir yıl kadar sonrasına göre ölçtüğünü de unutmamak gerekiyor. Şirket kritik güvenlik yamalarını daha çok telefona sunma konusunda da önemli aşamalar kaydetti. Project Mainline sayesinde bu rakamların da arttığı düşünülüyor.
Android ekosisteminin yapısı düşünüldüğünde, Google’ın hiçbir zaman Apple’ın iOS’teki rakamlarına ulaşamayacağını söyleyebiliriz. Ancak bu durum gelecek yıl bu yılki performansını ikiye katlamayacağı anlamına gelmiyor. Android güncellemelerini bir yıl beklemek yerine en azından birkaç ay sonra almak ise çoğu kullanıcı için mevcut durumda büyük memnuniyetle karşılanacaktır.