ManşetlerTeknoloji

Android kullanıcıları için daha hızlı ve kolay yakınlaştırma yolu yolda

android 15

Android işletim sisteminin gelecek sürümü Android 15, kullanıcıların hayatını kolaylaştıracak yeniliklerle dolu olacak gibi görünüyor. Android Authority’den Mishaal Rahman gibi bilinen yakından ilgili kaynakların keşfettiği yeni özellikler, bu güncellemeyle mobil teknolojideki ilerlemeleri gözler önüne seriyor.

Bu yeniliklerden biri, “iki parmakla çift dokunma” ekran yakınlaştırma kısayolu. Bu, Android 15 Beta 1.2 güncellemesi içinde bulunan dördüncü bir ekran yakınlaştırma yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Kullanıcıların ekranın belirli bir kısmını hızlıca yakınlaştırabilmelerini sağlayan bu özellik, basit gibi görünse de büyük bir kullanım kolaylığı sunuyor.

Android 15 ile daha gelişmiş erişilebilirlik

Mevcut yakınlaştırma kısayolları, kullanım açısından bazı zorluklara sahip. Örneğin, ekran üzerindeki bir düğmeye uzun süre basılı tutmak gerekiyor; bu yöntem, parmağın ekranı kapatması nedeniyle sadece merkezi yakınlaştırıyor. İkinci bir yöntem olarak her iki ses düğmesine basılı tutmak gerekiyor ki bu da aktifleşmesi için zaman alıyor. Üçüncü yöntem, belki de en iyi olanı, telefon ekranına üç kez dokunmak; bu, belirli bir alana yakınlaştırma yapılmasını sağlıyor, ancak bu işlem cihazın yavaşlamasına neden olabiliyor.

Yeni çift dokunma yöntemi, performans düşüşü konusunda herhangi bir uyarı içermiyor, bu da yakınlaştırmanın neredeyse anında gerçekleştiğini gösteriyor. Böylece kullanıcılar, yazılımın nereye odaklanacağını kontrol edebilir ve herhangi bir yavaşlama yaşamadan istedikleri yere yakınlaştırma yapabilirler.

Rahman ve ekibi, bu özelliği test ettikleri süre boyunca, yakınlaştırma esnasında bir gecikme fark ettiler. Bu durum, güncellemenin henüz tamamlanmamış olmasına bağlanabilir ancak bu yavaşlama, aracın bir parçası olabilir ve yazılımın kaçınılmaz bir yönü olabilir.

Android 15 ile birlikte gelen yeni erişilebilirlik özelliklerinden çift dokunma, daha istikrarlı bir versiyonunun geniş çapta kullanılabilir olması biraz zaman alabilir. Bildiğimiz kadarıyla, bu özellik şu anda çalışmıyor; Rahman ve ekibi, seçeneği manuel olarak değiştirerek bu güncellemeyi görebildiler.

Android 15, “kullanılmayan bildirim kanallarını” gizleme yeteneği gibi birkaç yeni özellik üzerinde çalışıyor, bu da insanların uyarıları yönetmelerine yardımcı olabilir. Ayrıca, normalde desteklemeyen uygulamalar için zorunlu karanlık modu etkinleştirme özelliği de geliyor. Bu yenilikler, Android işletim sisteminin kullanıcı dostu ve erişilebilirliği artıran bir platform olarak evrimini sürdürdüğünü gösteriyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER