Google’ın sonbaharda Android 12 ile getirmeyi planladığı yenilikler arasında bazı dikkat çekici erişilebilirlik özellikleri de bulunuyor. Motor bozuklukları olan kişiler için geliştirilen mimikle kontrol desteği, Lookout isimli el yazısı tanıma özelliği, kısmi ya da tamamen görme engeli bulunanlara kamerayla yardımcı olmak gibi özellikler kullanıcılarla buluşacak.
Google Asistan, Dijital Denge, Yakınlarda Paylaşım, Klavye gibi özellik ve uygulamalarda da erişilebilirlik odaklı iyileştirmeler yapılacak.
Android’in mimikle kontrol desteği iki parçaya ayrılıyor. Bunlardan biri olan Camera Switches (Kamera Anahtarları) Android’in mevcut Erişilebilirlik Seti ile kullanıcılar ağızlarını açarak veya kaşlarını kaldırarak bazı komutları aktive edebiliyor. İkinci kısım olan Project Activate ise insanların iletişim kurmasına yardımcı olan bağımsız bir uygulama. Burada mimikler ses oynatma veya mesaj gönderme gibi aksiyonları başlatmak için kullanılıyor.
Bir diğer yeni özellik olan Lookout ise kullanıcıların el yazısını tanıyacak. Dokümanlar modundan erişilebilecek olan bu özellik, Latin alfabesinin kullanıldığı dilleri destekleyecek. Uygulamanın para birimi moduna ise avro ve Hint rupisi desteği ekleniyor.
Gboard için sunulan yenilikler ise Android 11’i de kapsıyor. Klavye, Google’ın Akıllı Yazma özelliğinden faydalanarak cümle tamamlayabilecek. Bu özellik daha önce sadece Pixel telefonlarla sınırlıydı. Tek bir metindeki iletişim bilgilerini ayıklama yeteneğine kavuşan klavye, ekran görüntülerini daha hızlı şekilde paylaşmayı mümkün kılacak.
Dijital Denge özelliği ise kullanıcıları yürürken kafalarını kaldırıp önlerine bakmaları için uyaracak. Bu özellik sadece Pixel serisinde kullanımdaydı. Google Asistan’a verilen “hatırlatıcılarımı aç” komutu ise Asistan’a eklenen tüm hatırlatıcıları tek bir yerden yönetmeyi mümkün kılıyor.
Bu özelliklerin ne zaman kullanıcılarla buluşacağı bilinmezken, Android 12 dağıtımının başlamasının ardından sunulmaları muhtemel görünüyor. Özelliklerin Android 12’ye özgü kalıp kalmayacağı ise hâlâ belirsizliğini koruyor.