Google, geliştirici politikalarına getirdiği değişiklikleri ana hatlarıyla açıkladı. Şirket, Android 12’de üçüncü taraf uygulama mağazalarını kullanmayı daha kolay hale getirme sözünü verdi.
Duyuru, alternatif uygulama içi ödeme sistemleriyle ilgili bir mücadele ve KOVID-19 nedeniyle internete geçiş yapan işletmelerin karşılaştığı zorluklar da dahil olmak üzere Android uygulama geliştirmeyle ilgili son zamanlarda dile getirilen endişeleri ve sorunları ele alıyor.
Android kullanıcıları zaten uygulamaları Samsung Galaxy Store gibi üçüncü taraf mağazalar aracılığıyla yükleyebiliyor. Google, geliştiricilerin geri bildirimlerine cevap olarak, gelecek yılın Android 12 sürümüne, “Android’in sahip olduğu güvenlik önlemlerinden ödün vermemeye dikkat ederken diğer yandan kullanıcıların cihazlarında diğer uygulama mağazalarını kullanmalarını daha da kolaylaştıracak” özellikler ekleyeceğini söylüyor. Şirket, gelecekte bu değişiklikler hakkında daha fazla ayrıntı yayınlayacak.
Aksine Google, Play Store uygulamaları için uygulama içi ödemeler üzerindeki kontrolünü gevşetmiyor. Şirket, “uygulamalarında dijital ürünler satan tüm geliştiricilerin Google Play’in faturalandırma sistemini kullanması gerektiğini” söylüyor ve bunu netleştirmek için ödeme politikasında ince ayar yapıyor. Sistemi dijital ürünler için halihazırda kullanmayan uygulamaların 30 Eylül 2021’e kadar bunu eklemesi gerekecek.
Bu, geçtiğimiz ağustos ayında Fortnite adlı oyununa alternatif bir faturalandırma yöntemi için destek eklemesinin ardından, bu oyunu Play Store’dan atılan Epic Games için önemli bir dayanak noktası oldu. Fortnite şu anda yalnızca üçüncü taraf mağazalarda ve Epic’in web sitesinde mevcut ve Google geri adım atıyor gibi görünmüyor. Özellikle Fortnite‘a atıfta bulunan bir örnek olarak “bir geliştirici ve Google’ın, geliştiricinin iş şartları üzerinde anlaşamamasına rağmen geliştiricinin yine de Android platformunda dağıtım yapabilmesi” gösteriliyor.
Özellikle karmaşık olan bir uygulama içi satın alma kategorisi var: Koronavirüs salgını sırasında kullanıcılara normalde dijital olmayan ürünlerinin “sanal” sürümlerini satmaya başlayan işletmeler. Airbnb ve ClassPass dahil bu şirketler, iOS’te yeni bir hizmet ücreti ödemelerinin istendiğine dair şikayetçi olmuşlardı.
Apple bazı durumlarda bu ücretlerden feragat etmeye başladı ve Google, bu işletmelerin yakın gelecekte Android’in Google Play faturalandırmasını kullanmak zorunda kalmayacağını söylüyor. “Küresel salgının, birçok işletmenin fiziksel işlerini dijitale taşıma ve kitlelerin müşterilerini yeni bir şekilde çekme, örneğin yüz yüze deneyimleri ve dersleri çevrimiçi taşıma gibi zorlukları aşmak zorunda kalmasıyla sonuçlandığını biliyoruz.” dedi. “Önümüzdeki 12 ay boyunca, bu işletmelerin ödemeler politikamıza uyması gerekmeyecek ve önümüzdeki yıl içinde durumu yeniden değerlendirmeye devam edeceğiz.”