Türkiye’de 2017’den bu yana yasaklı olan ücretsiz çevrimiçi ansiklopedi Wikipedia‘nın sahibi Wikimedia Vakfı, yasağın kalkması için son çare olarak Anayasa Mahkemesi’nin kapısını çalmıştı. Anayasa Mahkemesi, 970 gündür yasaklı olan Wikipedia için merakla beklenen kararını sonunda açıkladı.
Mahkeme, Wikipedia’ya uygulanan erişim yasağının “hak ihlâli” olduğuna hükmetti. Kapsamlı karar henüz açıklanmış değil. Ancak yüksek mahkeme ihlalin ortadan kaldırılması için sitenin erişime açılmasına yönelik talebini sulh ceza hakimliğine iletti.
Wikipedia için yasak süreci 2017’nin nisan ayında başlamıştı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 29 Nisan 2017 itibarıyla internetin en büyük ansiklopedisi konumunda olan Wikipedia’ya erişimin engellenmesine karar verilmişti. Gerekçe olarak “Wikipedia’da yer alan ve Türkiye’yi terör örgütleriyle işbirliği içinde göstermeye çalışan içeriklerin kaldırılmaması” gösterilmişti. Karar, 5651 Sayılı Kanun’un 8/A maddesine göre alınmıştı. Erişim engeli tedbiri daha sonra Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla onanmıştı.
Anayasa Mahkemesi ilk Wikipedia kararını eylül ayında vermişti
Wikimedia Vakfı’nın bu süreçte yerel mahkemeye yaptığı itirazın reddedilmesinin ardından vakıf, hakkını Anayasa Mahkemesi’nde aramaya yönelmişti. Mahkeme, geçtiğimiz eylül ayı itibarıyla konunun genel kurulda görüşülmesine karar vermişti.
Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararın ardından Wikipedia’ya erişimin engelsiz biçimde sağlanması gerekiyor. Ancak kararın uygulanma şekli ve zamanı konusunda şimdiden bir şey söylemek oldukça zor görünüyor.