Apple’ın iPhone 5 ekranı için tedarikçilere geçtiği siparişleri yarıya düşürmesi bazıları tarafından iPhone efsanesinin sonlanışı gibi yorumlandı. Ancak sadece bu bilgiden yola çıkarak bu kadar iddialı yorumda bulunmak çok da doğru sayılmaz. En iyisi gelecek çarşamba günü yayınlanacak Apple olan son çeyrek yıl raporunu bekleyip ona göre bir yorumda bulunmak. Ancak bu kesin raporun öncesinde çeşitli analistlerden gelen tahminler iPhone’un Apple’ın en fazla kâr ettiği cihaz olarak kalmaya devam ettiğini gösteriyor.
KGI Securities analisti Ming-Chi Kuo’nun tedarik zincirlerindeki kaynaklarına dayanarak hazırladığı raporua göre 2012’nin son üç ayında 52 milyon iPhone’un sevkiyatı gerçekleşti. Eğer bu iddia doğruysa Apple 2012 takvim yılının üçüncü çeyreğine göre yüzde 93, 2011’in aynı dönemine göreyse yüzde 41’lik bir sevkiyat artışı gerçekleştirmiş oluyor.
Kuo, Apple’ın iPhone ve iPad sevkiyatlarının yıl sonuna doğru her çeyrekte biraz daha arttığını söylemekle birlikte bazı modellerin beklentileri karşılamadığının da altını çiziyor. Yaptığı analize göre geride kalan çeyrekte 35 milyon iPhone 5, 9.5 milyon iPhone 4S ve 7.3 milyon iPhone 4 sevkiyatı gerçekleşti. Yıl bazında bakıldığında Apple’ın 2012’de toplamda 140 milyonun üzerinde iPhone satışı gerçekleştirmiş olabileceğini söyleyen analist geçen yılın ilk yarısında 74 milyon iPhone 4S’in satıldığını kaydetti.
Kuo, iPad sevkiyatlarının ise 2011 takvim yılının dördüncü çeyreğine göre yüzde 49 oranında artarak 23 milyona ulaştığı tahmininde bulundu. Dördüncü nesil iPad ve iPad mini sırasıyla 9.3 milyon ve 8.2 milyonluk sevkiyat rakamlarına ulaştı. Kuo, Apple’ın Retina ekranlı iPad’ine gelen zayıf talep nedeniyle tahminlerinde kesintiyaptığını da dile getirdi. Ayrıca iPad mini için ekran tedariğinde bulunan AU Optronics’in de üretim konusunda bazı sıkıntılar yaşadığının altını çizdi.
2013 takvim yılının ilk çeyreği için analist iPhone sevkiyatlarının yüzde 6.5 oranında yükselerek 37 milyona, iPad sevkiyatlarının ise yüzde 64 yükselişle 19 milyona ulaşmasını bekliyor. Tüm bunlara rağmen Kuo, zayıf gitmesi muhtemel ürün sevkiyatları, düşük kar marjı ve yılın ilk çeyreğinde doğal olan ekonomik yavaşlama nedeniyle Apple’ın hisse senedi fiyatları konusunda herhangi bir yorum yapmamayı tercih ediyor.
İlgili >> Apple Insider