Teknoloji

AMP sayfaları artık web sayfasının gerçek adresini gösterecek

google amp

Üç yıl önce sunulan AMP, yani Hızlandırılmış Mobil Sayfalar web genelinde ve mobilde hızla yayıldı. Google, AMP Conf 2019 etkinliğinde bu formatla ilgili olarak dile getirilen en büyük şikayetlerden bir tanesini çözüme kavuşturduğunu duyurdu. Artık adres çubuğunda gerçek web sitesinin URL’si görünüyor.

Hızlandırılmış Mobil Sayfalar hızlı, çünkü içerik yayıncının sunucusu yerine doğrudan Google AMP Önbelleği üzerinden yükleniyor. Ne var ki, bu durum makalelerin başında yer alan adres bölümünde google.com/amp şeklinde bir URL’nin görünmesine neden oluyordu. Web siteleri için bu durum arzu edilebilir değil, çünkü normal bir kullanıcı hangi siteye girdiğini adres çubuğuna baktığında anlamamış oluyor.

Geçen yılın başlarında Google, AMP ile ilgili bu en önemli geri bildirimi çözüme kavuşturmanın yollarını aradığını söylemişti. “Anlamlı URL’lere” olan bağlılığını göstermek amacıyla da, Google Android ve iOS uygulamalarında, uygulama çubuğunun altındaki URL’yi yayıncı adresi olarak gösteriyordu. Chrome’un dahili paylaşım menüsü de orijinal bağlantıyı kullanıyordu.

Google’ın web ve tarayıcı URL çubuğu için getirdiği çözüm Signed Exchanges adı verilen, bir internet tarayıcısına AMP Cache tarafından dağıtılan dokümanın yayıncının yayınladığı versiyona göre değiştirilmemiş olduğunun dijital kanıtını sağlayan bir yöntemi kullanıyor. İnternet tarayıcısı Signed Exchange gördüğünde ve imzayı doğruladığında, internet tarayıcısı dosyanın nereden gönderildiğine bakmaksızın yayıncının adresini adres çubuğunda gösteriyor.

Böylelikle bir sayfa Google.com üzerindeki arama sonucuna tıklanarak açıldığında, adres çubuğunda google.com/amp yerine sayfanın gerçek adresinin gösterilmesi mümkün oluyor. Ayrıca En Çok Okunan Haberler bölümü dışında kalan, arama sonuçları içindeki AMP sayfalarına tıklatıldığında gösterilen ve alan adını simgeleyen gri renkli çubuk da kaldırılıyor.

Aynı zamanda Signed Exchange, birinci taraf çerezlerinde ve depolamanın içeriği özelleştirmesine izin veriyor. Aynı zamanda tüm ziyaretçilerin aynı alan adı üzerinde bulunduğunu doğrulayarak ölçümlemeleri de kolaylaştırıyor.

Sitelerin gerçek URL’lerinin gösterilmesi için site yayıncılarının, web tarayıcılarının ve Google Arama’nın destek vermesi gerekiyor. Chrome çoktan web paketleme standardını destekliyor. Microsoft Edge de bunun üzerinde çalışıyor.

Bu arada yayıncılar da AMP Packager adı verilen aracı kendi altyapılarında çalıştırarak ya da bir CDN’den AMP Signed Exchange’i sağlamaları konusunda yardım isteyerek üzerlerine düşeni yapabilirler. Cloudflare, duyuruyla eşzamanlı olarak tüm müşterilerine imzalanmış takasları ücretsiz olarak sunacağını duyurdu. Google da, arama sonuçlarındaki AMP web sonuçlarını Signed Exchange’li sayfalara yönlendirmeye başladı.