Teknoloji

AMD, Zen 5 işlemcilerin performansını BIOS güncellemeleri ile artırıyor

amd zen 5

AMD, Ryzen 9600X ve 9700X işlemcilerinin performansını artıracak ve gecikme sorunlarını çözmeyi hedefleyen yeni BIOS güncellemelerini kullanıma sundu. Bu güncellemeler, AMD Zen 5 masaüstü işlemcilerin beklenenden düşük performans gösterdiği incelemelerin ardından, yaklaşık bir ay sonra geldi. Ayrıca Windows 11 için yayınlanan ve Zen 4 ile Zen 5 işlemcilerdeki dallanma tahminlerini optimize eden güncellemelerle de paralel olarak sunuluyor.

Bazı CPU incelemelerinde, Ryzen 9000 serisi masaüstü işlemcilerde beklenenden yüksek çekirdekler arası gecikmeler bildirildi. AMD, bu sorunu yeni bir BIOS optimizasyonuyla ele aldı. AM5 anakartlar için yayınlanan en son güncellemeler, AGESA PI 1.2.0.2 firmware yazılımını içeriyor. AMD, bu güncellemenin özellikle işlemcinin farklı bölümlerindeki verilerin paylaşıldığı durumlarda gecikmeye neden olan iki işlemli veri okuma ve yazma problemini çözeceğini belirtti. AMD, “Bu kullanıma yönelik işlem sayısını yarıya indirmeyi başardık, bu da çoklu CCD modellerinde çekirdekler arası gecikmeyi azaltmaya yardımcı oluyor,” açıklamasını yaptı.

Bu BIOS güncellemesi ayrıca Ryzen 9600X ve 9700X işlemcileri için 105 watt’lık bir cTDP seçeneği sunuyor. AMD, bu işlemcilerin piyasaya çıktıkları günden beri 105 watt altında test edildiğini, dolayısıyla bu yeni modun işlemcileri tasarım sınırlarının ötesine taşımadığını belirtiyor. AMD, “Bu artış özellikle çok iş parçacıklı iş yüklerinde faydalı olacak, ancak daha az iş parçacıklı uygulamalarda da bazı kazançlar görebilirsiniz,” dedi.

Ancak bu modu etkinleştirmek için uygun bir soğutma çözümüne sahip olmanız gerekiyor. AMD, bu yeni modun Ryzen 9600X ve 9700X işlemcilerde yaklaşık yüzde 10 daha fazla performans sağlayacağını öngörüyor. Ayrıca bu modun işlemci garantisini etkilemeyeceği de belirtiliyor.

AMD Zen 5 güncellemesi dışında yenilikler de yapıyor

AMD, bu hafta yeni nesil AM5 anakartlarını da piyasaya sürüyor. X870 ve X870E model anakartlar, perakende satış noktalarında satışa sunulmuş durumda. Ryzen 9000 serisi işlemciler için bu yeni anakartlara sahip olmanız gerekmiyor; ancak bu modellerde standart olarak USB 4.0 desteği ve hem grafik kartı hem de NVMe tarafında PCIe 5 Gen 5 desteği bulunuyor. PCIe Gen 5’in aynı anda kullanılabilmesi, gelecekte çıkması beklenen RTX 5090 gibi PCIe Gen 5 kartlarının piyasaya sürülmesi öncesinde oldukça önemli. AMD, yeni grafik kartı nesli öncesinde tam PCIe Gen 5 desteğinin kritik olduğuna işaret ediyor.

X870 ve X870E anakartları ayrıca daha yüksek saat hızına sahip bellekleri de destekliyor. AMD, bu yeni anakartlarla DDR5-8000 EXPO desteğini etkinleştirdiğini duyurdu. Bu güncellemeyle birlikte DDR5-6000’e göre yaklaşık 1 ila 2 nanosaniyelik gecikme iyileştirmeleri sağlanıyor.