Teknoloji

AMD’nin yeni nesil kare üretim teknolojisi, daha fazla oyunda FPS artışı sağlıyor

amd radeon rx 7000

AMD, RDNA 2 ve RDNA 3 tabanlı grafik donanımları için kare hızlarını artırabilen en son Fluid Motion Frames teknolojisinin yeni sürümünü resmen kullanıma sundu. temmuz ayında yapılan teknik ön izlemenin ardından Fluid Motion Frames 2 (AFMF 2), Salı günü Adrenalin 24.9.1 GPU sürücüsüyle birlikte geniş çapta erişime açıldı.

AFMF, Nvidia’nın DLSS Frame Generation teknolojisine benzer bir kare üretim teknolojisi olmakla birlikte, oyunlara özgü entegrasyon yerine sürücü seviyesinde çalışıyor. İkinci nesil AFMF güncellemesi, OpenGL, Vulkan, DirectX 11 veya DirectX 12 oyunlarında etkinleştirilebiliyor. Bu sayede, FSR ve DLSS’yi desteklemeyen oyunlarda bile FPS artışı sağlanabiliyor. Şu anda AMD Radeon RX 6000, RX 7000, 700M ve 800M GPU’larında kullanılabiliyor.

AMD’ye göre, AFMF 2, FSR 2 teknolojisi ve Hypr-RX optimizasyon paketi ile birleştirildiğinde FPS’yi ortalama yüzde 250 oranında artırabiliyor. Ancak, gerçek performans GPU, oyun ve çözünürlüğe bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Digital Foundry’nin yaptığı testlere göre, AFMF 2 betasıyla Control, CyberPunk 2077 ve Senua’s Saga: Hellblade II oyunlarında Radeon RX 7900 GRE GPU kullanılarak 4K çözünürlükte FPS genellikle 2 katına çıkarılmış.

AFMF güncellemesi, özellikle hızlı hareketlerin sergilendiği sahnelerde kare üretimini devre dışı bırakan birinci nesil AFMF’nin sorunlarını çözmeyi amaçlayan hızlı hareket optimizasyonunu içeriyor. Ayrıca, kullanıcıların bu özelliğin oyun performansını nasıl etkilediğini kontrol etmelerine olanak tanıyan iki AI optimize edilmiş ayarlanabilir mod eklenmiş. Search Mode, hızlı hareketli sahnelerde FPS akıcılığını ve görüntü kalitesini ayarlarken, Performance Mode düşük güçlü cihazlarda AFMF verimliliğini artırabiliyor.

AMD Radeon Chill ile gecikmeyi sınırlayabiliyor

AFMF 2, RX 7000 GPU’ları üzerinde sınırız tam ekran oyun modlarını destekliyor ve AMD’nin Radeon Chill düşük gecikmeli FPS sınırlayıcı özelliği ile FPS artırıcıların neden olabileceği gecikmeyi sınırlayabiliyor. Oyun dışındaki kullanımlar için de DirectX 11 uygulamalarında, küçük pencerelerde oynatılan videolarda aliasing ve diğer görsel bozulmaları azaltabilen yeni bir “geometrik küçültme” özelliği sunuyor. Bu özellik, Radeon RX 7000 ve entegre Radeon 800M GPU’larda destekleniyor.