AMD kendini x86 tabanlı işlemci pazarına adamış olabilir, ancak bu durum önümüzdeki dönemde daha açık bir ilişkiye dönüşebilir gibi görünüyor. Geçtiğimiz hafta konuşan AMD’nin CTO’su, eski bir Apple çalışanı Mark Papermaster AMD’nin daha geniş müşteri kitlesine hitap edecek yongaları geliştirme stratejisinin bir parçası olarak komut seti mimarisi sağlayıcılarıyla çalışabileceğini dile getirmişti. Papermaster, Wired’ın AMD’nin ARM mimarisini kullanıp kullanmayacağına ilişkin soruya ise hayır yanıtı vermemişti.
Bu durum AMD’nin güç verimliliğinin ne kadar önemli olduğunu anladığının bir göstergesi. Windows 8’in ARM tabanlı işlemcilerle çalışacak olması da AMD’nin bir sonraki hamlesinin daha yakından izlenmesine neden oluyor. AMD’nin ARM tabanlı işlemciler üretmesi ihtimali bir yana, Papermaster’ın dile getirdiği hedef AMD’nin daha çevik, iyi ve modüler tasarımlı özelleştirilmiş yongalar üretmesi. Bu yongalar ARM, MIPS veya Power PC gibi üçüncü taraflardan elde edilen patentler ve AMD’nin kendi patent portföyü yardımıyla üretilebilir. AMD ortaklıklarını açıklamadıkça, hangi cihaz tiplerini hedeflediğini tam olarak bilmek mümkün olmayacak. Şirket mobil grafik teknolojisine yönelik fikri haklarını 2009’da Qualcomm’a satmıştı, belki ARM tabanlı sunucu pazarı şirketin hedefi olabilir.
AMD gözünü farklı mimarilere dikmiş olsa da, şirketin 2012 ve 2013 yıllarına yönelik yol haritasında x86 tabanlı işlemciler büyük yer tutuyor. Anlaşılan x86’dan uzaklaşıp daha farklı denizlere yelken açmak biraz zaman alacak.