Teknoloji

Amazon yapay zeka tabanlı yeni bir sohbet botu geliştiriyor

amazon yapay zeka

Amazon, yapay zeka tabanlı yeni bir sohbet botu geliştiriyor. Business Insider’ın haberine göre, söz konusu bot şirket içinde “Metis” kod adıyla anılıyor. Şirket içi belgeler ve isimsiz kaynaklar, bu sohbet botunun temelinde daha önce duyurulan Titan’ın değil, yeni bir yapay zeka modelinin bulunduğunu belirtiyor.

Amazon’un Metis ile erişimle artırılmış nesil (RAG) olarak bilinen bir yaklaşımı kullanmayı hedeflediği söyleniyor. Şirketin açıklamasına göre, RAG “LLM’yi yetkili, önceden belirlenmiş bilgi kaynaklarından ilgili bilgileri almaya yönlendiriyor. Kuruluşlar, oluşturulan metin çıktısı üzerinde daha fazla kontrole sahip ve kullanıcılar, LLM’nin yanıtı nasıl oluşturduğuna dair içgörü kazanıyor.”

Temel olarak RAG, sistemlerin API’ler ve belge depoları gibi kaynaklardan önceden yüklenmiş bilgilerin dışındaki verileri almasına olanak tanıyor. Bu veriler, bir modeli yeniden eğitmeye gerek kalmadan ayrı olarak güncellenebiliyor ve güncel bilgilere erişmesine olanak tanıyarak daha doğru, net yanıtlar sağlıyor.

Amazon CEO’su Andy Jassy ve AGI ekibinin baş bilim insanı ve kıdemli başkan yardımcısı Rohit Prasad, doğrudan Metis’in geliştirilmesi üzerinde çalışıyor. Ekipte ayrıca birçok deneyimli Alexa AI çalışanının da yer aldığı ve Metis üzerindeki çalışmalarının yakında çıkacak “Olağanüstü Alexa” sesli asistanı için geliştirdikleri teknolojiden ödünç alındığı belirtiliyor.

Amazon, Metis’i eylül ayında, yani şirketin genellikle ürün lansman etkinliğine denk gelecek şekilde piyasaya sürmeyi planlıyor. Ancak kaynaklardan birinin “Teknik olarak işe yarayacak sanırım ama sorun şu ki, artık çok geç mi?” sorusunu yöneltmesi dikkat çekiyor.

Amazon yapay zeka rekabetinde geri mi kaldı?

Amazon’un karşılaşacağı büyük oyunculardan yalnızca ikisini saymak gerekirse OpenAI ilk ChatGPT’yi Kasım 2022’nin sonunda kullanıma sundu. Google ise Mart 2023’te Bard’ı (şimdi Gemini olarak biliniyor) piyasaya sürdü. Amazon’un Titan’ı rakipleri kadar güçlü değil, ancak şirket iş odaklı bir model olan Q gibi seçeneklerle daha fazla müşteriye ulaşmaya çalışıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER