Teknoloji

Amazon kendi yapay zekâ tabanlı işlemcilerini geliştirecek

amazon echoTürkiye’de kullanımı sınırlı olsa da, Amazon’un sanal asistanı Alexa yurt dışında epey kullanım buluyor. Amazon Echo, Echo Show gibi Amazon markalı donanımlarda gördüğümüz bu asistan, işlemleri için buluttan güç alıyor. Bir Echo cihazındaki donanımlar sorulan soruları kendi içinde cevaplayacak kadar hızlı veya güçlü görünmüyor. Bu nedenle sorulan sorulara alınan cevaplarda az da olsa bir gecikme olduğu belirtiliyor. Ne de olsa, sorulan sorular buluta gönderiliyor, cevaplanıyor ve cevap kullanıcıya Alexa tarafından aktarılıyor. Gecikme süresi, kurulan internet bağlantısının hızına göre de değişiklik gösteriyor.

Bu kısıtlama çok yakında bitebilir. The Information tarafından verilen habere göre, Amazon gelecekteki Echo cihazları için kendi yapay zekâ tabanlı işlemcilerini geliştirmeyi planlıyor. Böylelikle cihazlar, basit soruları kendi bünyesinde, hızlı şekilde cevaplayabilecek. “Saat kaç?” benzeri basit sorular, buluta sorulmaksızın, gecikme olmadan cevaplanabilecek.

Amazon da bu durumda Google ve Apple gibi, kendi işlemcisini geliştiren üreticiler arasına katılmış olacak. Google’ın durumuna baktığımızda, arama devinin son zamanlarda Google Asistan ve Google Home serisi cihazlara ne kadar fazla şekilde yatırım yaptığını biliyoruz. Üçüncü taraf yongalara bağlı kalmak ise gelişim sürecini yavaşlatabilir. Bunu bilen Google, Google Asistan’ın hızlı biçimde çalışması için kendi bulut tabanlı yapay zekâ yongalarını geliştiriyor.

Üreticilerin her işi kendi bünyelerinde hâlletmeye çalışmaları Intel ve Nvidia gibi büyük yonga üreticilerini endişelendiriyor olmalı. Ancak gelecekte yonga üretiminde bulunan şirketler de kendi yollarını çiziyor ve farklı donanımları geliştirme yoluna gidiyor. Intel’in Shooting Star drone’larını veya prototip olarak geliştirdiği akıllı gözlüğünü buna örnek olarak verebiliriz.

Bu arada Amazon geçtiğimiz aralık ayında Blink adlı, güvenlik kameraları üreticisini satın almıştı. Blink, Immedia Semiconductor adında, düşük güç tüketimli video sıkıştırmaya odaklanan bir yonga üreticisi olarak kurulmuştu. Ancak şirket yongalarını satmakta zorlanınca, kendi yongalarını video donanımlarına yerleştirmeye başlamıştı. 2016’da gerçekleşen başarılı bir Kickstarter kampanyası Amazon’un dikkatini çekti ve Blink şimdi Amazon’un çatısı altında faaliyet gösteriyor.

Google ve Amazon’un yapay zekâ tabanlı işlemciler tarafında yaptığı yatırımlar bu teknolojilerin büyük bir potansiyel barındırdığını gösteriyor.