Teknoloji

Amazon 80 km hıza ulaşabilen insansız hava aracını kendi tesislerinde denemek istiyor

amazon-prime-air-021213

Amazon Prime Air teslimat servisinin hayata geçiş sürecini hızlandırmaya çalışan Amazon, ABD Federal Havacılık İdaresi’ne (FAA) başvurarak insansız hava araçlarını kendi tesislerinde test etmeyi istediğini belirtti. Şirket bu hafta içinde FAA’ya ilettiği mektupta Amazon müşterilerine siparişlerini iletmekte kullanacağı insansız hava araçlarının araştırma ve geliştirme çalışmalarını şirket içinde yürütme talebinde bulundu. Merkezi Seattle’da bulunan Amazon’un mevcut koşullar altında insansız hava aracını test etmesi için FAA’nın ABD içinde belirlediği altı noktadan birini kullanması gerekiyor. FAA’nın olumlu yanıt vermesi durumunda Amazon’un Ar-Ge ekibinin şirket dışına gitmesine gerek kalmayacak.

Geçtiğimiz yılın sonlarında insansız hava araçlarıyla teslimat planlarını açıklayan perakende devi, o günden bu yana planlarında önemli bir mesafe kaydetmeyi başardı. Amazon’un patronu Jeff Bezos geçtiğimiz nisan ayında yaptığı açıklamada şirketin insansız hava aracının beşinci ve altıncı yinelemesinin testlerinin gerçekleştirildiğini, yedinci ve sekizinci yinelemelerin de tasarlandığını belirtmişti. Amazon’dan FAA’ya gönderilen talep belgesinde şirketin şu anda sekizinci ve dokuzuncu yinelemelerin testine hazır olunduğu bilgisi yer alıyor.

Aynı belgede Amazon’un insansız hava araçlarına ait bazı teknik bilgiler de bulunuyor. Amazon insansız hava araçlarının yaklaşık 2.2 kilogram ağırlığında yük taşırken saatte 80.4 km hıza ulaşmasını planlıyor. Piyasadaki diğer hafif hava araçlarına bakıldığı zaman Amazon’un aracının oldukça hızlı olacağı rahatlıkla görülüyor. Halihazırdaki en hızlı insansız hava araçlarından biri olan DJI Phantom 2, 53 kilometrenin çok az üstünde bir hıza ulaşabiliyor. Amazon’dan FAA’ya gönderilen mektupta insansız hava araçlarının test boyunca gözlemcilerin görüş alanında olacağının ve iletişim bağlantısında bir sorun olması durumunda önceden belirlenmiş bir noktaya dönecekleri ifade edildi. Talep belgesinde insansız hava aracına dair diğer teknik detaylar ise paylaşılmıyor.

İnsansız hava araçlarını kendi tesisleri içinde test etmek isteyen Amazon, bunun model uçak meraklılarının her gün yaptığından daha farklı bir eylem olmadığını savunuyor. FAA’nın Amazon’un talebine olumlu yanıt vermesi durumunda Amazon Prime Air servisinin hayata geçişinin biraz daha hız kazanması bekleniyor.