Amazon ilk şeffaflık raporunu yayınlayarak Fortune 500 listesindeki diğer büyük teknoloji şirketlerinin arasına katıldı. Söz konusu gizlilik raporunda devletlerden Amazon’a gönderilen veri taleplerine dair bilgiler yer alıyor.
1 Ocak 2015-31 Mayıs 2015 tarihleri arasında Amazon’a 813 celp gönderildiği ve şirketin bu celplerden 542 tanesine tam kapsamlı biçimde yanıt verdiği ifade edildi. 25 arama izninden 13’üne tam kapsamlı biçimde karşılık veren Amazon, dört izni ise karşılıksız bıraktı. Amazon’a bu süre içinde sıfır ila 249 arasında ulusal güvenlik talebi geldiği belirtildi.
Amazon Web Services’ın bilgi güvenliğinden sorumlu şefi Stephen Schmidt, yasal kurumların suç ve terör faaliyetlerini araştırma konusundaki meşru ihtiyaçlarını tanıdıklarını; bu kurumlar yasal çerçeveler içinde kaldıkları sürece de işbirliğine hazır olduklarını ifade etti. Schmidt, ürünlerin ve servislerin güvenliğini zayıflatacak taleplere ve düzenlemelere ise karşı olduklarının altını çizdi.
Amazon’un şeffaflık raporu yayınlama konusunda yasal bir yükümlülüğü bulunmasa da, artan kamuoyu baskısı nedeniyle şirketin böyle bir karar aldığı düşünülüyor. Amazon bundan böyle yılda iki kez şeffaflık raporu yayınlayacak.