Amazon, Amazon Go adını taşıyan kasasız marketinin şube sayısını 2021 itibarıyla 3 bine çıkarmış olmayı hedefliyor. 2016’da market zinciri Whole Foods’u satın alarak fiziksel perakendecilik konusundaki en agresif adımını atan şirket, kasasız market deneyimini yaygınlaştırma konusunda daha da agresif bir strateji izleyecek gibi görünüyor.
Sensörler ve oldukça hafif bir otomasyon yazılımıyla işleyen ve müşterilerin alışverişlerini tamamladıktan sonra bir kiosk veya kasiyerle etkileşime girmeden marketten çıkabilmelerini sağlayan ilk Go marketi, sadece Amazon çalışanlarına hizmet verecek şekilde, 2016’nın sonlarında ABD’nin Seattle şehrinde açılmıştı. O tarihten bu yana modeli üzerinde titizlikle çalışan Amazon hızlı hareket etmeyi reddetmiş ve Seattle’daki ikinci Amazon Go marketini açmak için geçtiğimiz aya kadar beklemişti. Seattle dışındaki ilk mağaza ise bu hafta Şikago’da kapılarını açtı. Amazon tarafından verilen iş ilanları 2018’in kalan kısmında Şikago ve San Francisco’da yeni şubelerin açılacağını da gösteriyor.
Ancak Bloomberg tarafından yayınlanan bir haber, Amazon’un kasasız market deneyimi konusundaki hedeflerinin geçmişte açıkladığından çok daha büyük olduğunu gösteriyor. Habere göre; Amazon CEO’su Jeff Bezos, Go marketlerinde farklı kurulumları hayata geçirmeyi planlıyor. Bu farklı kurulumlar arasında taze paketlenmiş yemeklerin satıldığı şubeler veya kısıtlı ürün seçenekleri ile önceden hazırlanmış yemeklerin bulunduğu marketlerin yer aldığı söyleniyor. Amazon Go için farklı modellerin hayata geçirilmesi durumunda zincirin fast-food restoranlarına bile rakip olabileceği belirtiliyor.
Amazon Go için şirket tarafından çizildiği söylenen yol haritasına göre, şube sayısının yıl sonuna kadar 10’a çıkarılması planlanıyor. 2019’un sonu itibarıyla ABD’nin büyük şehirlerinde 50 mağazaya ulaşılmasının hedeflendiği belirtilirken, asıl sıçrama için 2020 ve 2021 yılları işaret ediyor. Bu hedefe giden yolda farklı market modellerinin kullanılmasının da şirkete yardımcı olacağı ve hem operasyonu kolaylaştıracağı hem de kâr marjını artıracağı söyleniyor.