Teknoloji

Toplam altı kamerasıyla dinamik perspektif sunan Amazon Fire Phone tanıtıldı

amazon-fire-phone-190614-8

Amazon’un beklenen akıllı telefonu Fire Phone saatler önce düzenlenen bir etkinlikte tanıtıldı. Amazon kurucusu ve CEO’su Jeff Bezos şirketinin markasını taşıyan telefonun tanıtımını bizzat gerçekleştirdi. Telefon 25 Haziran tarihinden itibaren ABD’de piyasada olacak ve bu ülkede faaliyet gösteren mobil operatör AT&T tarafından 199 dolarlık başlangıç ücreti ve iki yıllık kontratla sunulacak. Ayrıca telefonun 32 GB kapasiteli versiyonu 649 dolar, 64 GB versiyonu da 749 dolar karşılığında kontratsız olarak satılacak.

Fire Phone Amazon’un en fütüristik ve geniş kapsamlı girişimi olarak değerlendirilebilir. 4.7 inç 720p ekran, alüminyum tuşlar, Qualcomm işlemci, Adreno 330 grafik işlemci birimi ve 2 GB RAM Fire Phone’un başlıca özellikleri arasında bulunuyor. 9 mm. kalınlık ve yaklaşık 160 gr. ağırlığa sahip olan bu akıllı telefonun malzeme kalitesi hakkında Jeff Bezos’un bir hayli fazla konuştuğu, yivli kenarlarından enjeksiyonla kalıplanmış bağlantılarına kadar birçok noktaya değindiği söyleniyor. Cihazın hoparlörlerinin normal bir telefondan daha iyi performans gösterdiği belirtilirken kutudan çıkacak olan kulaklıkların kablosunun da birbirine dolanmayacağı kaydedildi.

13 megapiksel, f/2.0 lens ve optik görüntü sabitleme gibi niteliklere sahip kamera barındıran Fire Phone’un kenarında hızlı erişimli çekim tuşu yer alıyor. Fotoğraflar için limitsiz depolama alanı da sunuluyor. Amazon’un bulut hizmetleri noktasında sahip olduğu avantaj farkını burada hissettiriyor.

Amazon’un Android tabanlı Fire OS 3.5 işletim sistemi birtakım oynamalarla birlikte bu telefonda yüklü olarak geliyor. En son erişilen içerik ve uygulamalar cihazın en fazla görülür unsuru olarak dikkat çekiyor. Bununla birlikte bu uygulamalar altındaki son aktiviteleri gösteren aktif bileşenler de mevcut. Üç panelli tasarımda panellerden biri navigasyon, biri birincil içerikler biri de hoşa gidecek içeriklere ev sahipliği yapıyor.

Fire Phone’un ön yüzünde yer alan dört adet kamera sayesinde dinamik perspektif oluşturuluyor. Baş izleme aracı telefona baktığınız duruma göre oryantasyonu ayarlıyor. Ayrıca cihazda gezinme sırasında kameraların sağladığı avantajlardan faydalanılıyor. Telefonun döndürülmesi navigasyon tepsisini açıyor veya seçenekler içinde gezinmeyi sağlıyor.

Amazon Fire Phone doğal olarak Amazon’un birçok servisiyle kullanılabilecek şekilde geliştirildi. X-Ray izlenenlerle ilgili bilgilere erişimi sağlarken AirPlay benzeri bir sistem sayesinde video TV’ye gönderilebiliyor. ASAP özelliği izlenilebileceği düşünülen videonun önbelleklenmesini yapıyor ve izleme işleminin anında başlatılmasını mümkün kılıyor. Prime Music, Prime Video ve bunun gibi daha birçok multimedya ve içerik servisi de Fire Phone kullanıcılarına sunuluyor. Okuma tarafında da Amazon’un Immersion Reading, WhisperSync for Voice gibi servis ve uygulamaları da Fire Phone’da mevcut.

Fire Phone’da yer alan Firefly adlı özellik sayesinde telefonun gördüğü ve duyduğu her şeyi otomatikman tanıması mümkün kılınıyor. Jeff Bezos bunun sunumunu DVD, deterjan ve ortamda çalan bir şarkı üzerinde gösterdi. Telefon gördüğü ve duyduğu her şeyi bir şekilde satın alma imkanı da sunuyor. Aslında Amazon, Firefly sayesinde Fire Phone ile nasıl alternatif satış kanalları yaratabileceğini güzel bir örnekle göstermiş oluyor. Aslına bakarsanız, bu özelliğin arkasında yatan teknoloji yeni değil, başka platform ve uygulamalarda kullanıldığını gördük, ancak Amazon bunu Fire Phone’a fazlasıyla entegre etmişe benziyor.

Yazının başında da belirttiğimiz gibi, Amazon Fire Phone 25 Haziran tarihinden itibaren ABD’de, AT&T tarafından satışa sunulacak. Tıpkı diğer Amazon ürün ve servislerinde olduğu gibi, Fire Phone’un da yakın zamanda Türkiye’de resmi olarak satılmasını beklememek gerekiyor.