Alphabet’in yenilikçi projeleri geliştiren X biriminde başlatılan Taara, lazer tabanlı internet bağlantısı sağlayan teknolojisiyle dikkat çekiyor. Şirket, Alphabet’in “moonshot” projeleri geliştirdiği X laboratuvarından ayrılarak bağımsız bir girişim olarak yoluna devam edecek. Bu dönüşüm, Taara’nın daha hızlı ölçeklenmesine ve pazara daha hızlı erişmesine olanak tanıyacak. Lazer ışınlarıyla veri iletimi gerçekleştiren sistem, kırsal ve ulaşılması zor bölgelerde internet erişimini güçlendirmek amacıyla Starlink’e rakip olarak konumlandırılıyor. The Financial Times’a göre, Alphabet, Taara’daki azınlık hisselerini elinde tutacak ve şirket, yatırım şirketi Series X Capital’dan finansman desteği alarak bağımsız bir şekilde faaliyet gösterecek.
Hâlihazırda 12 ülkede aktif olarak çalışan Taara, yaklaşık 24 kişilik bir ekip tarafından yönetiliyor. Şirket, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin başkentini internete bağlamaktan, 2024 Coachella Festivali gibi büyük etkinliklerde internet kapasitesini artırmaya kadar birçok farklı projede görev alıyor.
Alphabet’in X biriminin yöneticisi Eric “Astro” Teller, bazı projelerin Alphabet çatısı altında kalmaktansa bağımsızlaşmasının daha faydalı olduğunu belirtti. Teller, “Bazı projeler için Alphabet dışında faaliyet göstermek büyük avantaj sağlıyor. Taara, bu sayede daha hızlı yatırım alabilir, stratejik ortaklar edinebilir ve daha hızlı büyüyebilir” ifadelerini kullandı.
Taara’nın geliştirdiği teknoloji, trafik lambası büyüklüğündeki terminaller aracılığıyla lazer ışınları kullanarak veri iletimi sağlıyor. Sistem, 20 kilometre mesafeye kadar saniyede 20 gigabit hızında veri iletebiliyor. Lazerle iletişim sağlayan terminaller, kulelere monte edilerek kuruluyor ve özellikle fiber optik kablo döşemenin zor olduğu bölgelerde büyük bir avantaj sağlıyor. Nehirleri aşmak, adalara internet ulaştırmak veya altyapının yeterli olmadığı kırsal bölgelerde yüksek hızda bağlantı sağlamak için bu teknoloji önemli bir alternatif sunuyor.
Şirket geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, mevcut teknolojisini daha kompakt bir çip haline getirdiğini ve bu yeni sistemin 2026 yılında ticari bir ürün olarak sunulmasının planlandığını duyurdu. Bu gelişme, Taara’nın teknolojisinin daha yaygın hale gelmesine katkı sağlayabilir.
Taara’nın kurucusu Mahesh Krishnaswamy, geliştirdikleri sistemin özellikle Starlink ile rekabet edebilecek kapasitede olduğunu belirtiyor. Krishnaswamy, Wired’a verdiği röportajda, “Son kullanıcıya, tipik bir Starlink anteninden 10 kat, hatta 100 kat daha fazla bant genişliği sunabiliyoruz ve bunu çok daha düşük bir maliyetle gerçekleştiriyoruz” dedi.
Alphabet Taara’yı Loon projesinin temelleri üstüne inşa etmişti
Taara’nın temelini, Alphabet’in X birimi tarafından geliştirilen ve 2021’de sona eren Loon projesi oluşturuyor. Loon, yüksek irtifada uçan balonlarla internet bağlantısı sağlamayı hedefliyordu ancak teknik ve ekonomik zorluklar nedeniyle proje iptal edildi. Loon’un lazer tabanlı veri iletim teknolojisi, Taara’nın bugünkü sistemine dönüştürüldü. Aynı zamanda bu teknolojinin bir kısmı Aalyria adlı bir başka girişime aktarıldı. Aalyria, uydu ve hava tabanlı ağları koordine etmeye odaklanırken, geliştirdiği Tightbeam projesi Taara ile benzer özellikler taşıyor.