Alcatel cep telefonu pazarında bir dönemin öncülerinden biriydi. Çok uzun bir süre boyunca sessiz kalan şirket, birkaç yıl önce TCL Communications şemsiyesi altında sahalara yeniden dönüş yaptı. Özellikle giriş seviyesi ve orta segmentteki potansiyel kullanıcıları yakalamayı hedefleyen şirket, Idol 4 ve Pop 4S gibi telefonları kullanıcıların beğenisine sunmuştu. Bu telefonlara kısa bir süre sonra Shine Lite da katıldı. Alcatel Shine Lite inceleme yazımızda bu telefona dair dikkat çekici detayları, önemli bilgileri ve yorumları bulabilirsiniz.
Alcatel Shine Lite inceleme: Tasarım
Shine kelimesi İngilizcede “parlamak” anlamına geliyor. Alcatel Shine Lite, tasarımıyla bu kelimenin ve isminin hakkını fazlasıyla veriyor. Aynalı tasarımıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başaran telefon; altın, siyah ve beyaz renk seçeneklerine sahip.
Shine Lite, metal çerçeve ve 2.5D camı birleştiriyor. Bu birleşim görsel bakımdan telefona şık bir hava kazandırıyor. Kenarlara doğru kıvrımlanan hatları ise Alcatel Shine Lite’ın ele iyi oturmasını sağlıyor. 5 inçlik ekran da telefonun kolay kavranmasına yardımcı olan unsurlar arasında bulunuyor. Bu ekran, telefonun ön yüzünün yüzde 68.4’ünü kaplıyor. Ekranın üzerinde ahize hoparlörü, 5 megapiksel ön kamera, LED flaş ve bildirim göstergesi yer alıyor. 141.5 x 71.2 x 7.5 mm.’lik boyutlara sahip telefon, tartıda 156 gram çekiyor. Piyasada Shine Lite’a kıyasla daha hafif telefonlar bulunsa da, Shine Lite’ın da kullanıcıyı yormadığını söylemek gerekiyor.
Telefonun üst kenarında 3.5 mm. kulaklık jakı ve ikinci mikrofon bulunuyor. Sol kenarda ise microSD ve nano SIM kart tepsilerini barındıran yuva yer alıyor. Sağ kenarda ise yukarıdan aşağıya doğru sırasıyla güç butonu ve ses kontrol tuşları bulunuyor. Bu tuşların tamamı kenarın üst bölümüne yerleştirilmiş. Telefonu sağ ellerinde tutanlar, baş parmaklarıyla bu tuşlara rahatlıkla erişebiliyor. Sol ellerinde tutanlar ise işaret parmaklarıyla söz konusu tuşlara dokunabiliyor. Alt kenarın tam ortasında microUSB girişi bulunuyor. Bu girişin iki tarafında da hoparlör ızgaraları yer alıyor. Ancak bu ızgaralardan sadece sağ taraftakinin ses çıkışı sağladığını belirtmek gerekiyor.
Yekpare bir kasaya sahip Shine Lite’ın arka panelinde göze ilk çarpan tam ortaya yerleştirilen parmak izi tarayıcısı oluyor. Bu tarayıcının altında Alcatel logosu yer alıyor. 13 megapiksel çözünürlüklü kamera ve çift tonlu LED flaş ise panelin sol üst kısmına yerleştirilmiş. Panelin alt orta bölümünde ise SHINE logosu bulunuyor.
Alcatel Shine Lite inceleme: Ekran
Alcatel Shine Lite, 5 inç IPS LCD ekran taşıyor. Bu ekran 1280 x 720 piksel çözünürlüğe sahip. Üst segmentte Quad HD’nin, diğer segmentlerde ise Full HD çözünürlüğün standart haline geldiği düşünülünce HD çözünürlüklü ekran biraz hayal kırıklığı yaratabilir. Ancak çözünürlük konusuna fazla takılmayanlar için Shine Lite’ın görüntü kalitesinin tatmin edici olduğu rahatlıkla söylenebilir. Telefon ekran parlaklığını otomatik olarak ayarlayabiliyor. Bu da doğrudan güneş ışığı altındayken bile ekrandakilerin rahatlıkla görülebilmesini sağlıyor.
Shine Lite’ın ekranı 5 parmak çoklu dokunma desteğine sahip. Dragontrail Glass’ın varlığı ise 5 inç ekranı darbelere karşı dayanıklı hâle getiriyor. Renk sıcaklığı yerinde olan ekranı, kapalı mekanlarda görme konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor. Görüntüleme açıları yeterli olan Shine Lite, video içeriklerinin tüketiminde sorun yaşatmıyor. Ancak 5 inçten daha büyük ekranların iyiden iyiye arttığı günümüzde video izlemek için Shine Lite’a kıyasla daha yetkin cihazların olduğunu da belirtmek gerekiyor.
Alcatel Shine Lite inceleme: Donanım ve Performans
Alcatel Shine Lite, 1.3 GHz dört çekirdekli MediaTek MT6737 yonga setine sahip. Bu yonga seti Mali-T720 grafik işlemcisini de barındırıyor. MediaTek MT6737’ye, tıpkı Pop 4S’te olduğu gibi, 2 GB RAM ve 16 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. MicroSD kart girişi sayesinde bu alanın üzerine 256 GB daha eklenebiliyor. Dahili depolama alanının yaklaşık 10 GB’lık kısmı telefon sahipleri tarafından kullanılabiliyor.
Bu teknik kadro giriş seviyesinde konumlanan pek çok akıllı telefonda görülüyor. Shine Lite, günlük rutin işlemlerin gerçekleştirilmesi için yeterli bir performans sergiliyor. Akıllı telefonla sosyal medya ve internette gezinirken veya e-posta kontrol ederken herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor. Arayüz animasyonlarının oynatılmasında da bir problemle karşılaşılmıyor. Uygulamalar başlatılırken zaman zaman küçük gecikmeler gözlemlense de, bu genel kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyen bir boyuta ulaşmıyor.
Alcatel’in yakın zamanda piyasaya sürdüğü Idol 4 ve Pop 4S’te kameranın biraz yavaş açıldığını belirtmiştik. Bu sorun Shine Lite ile ortadan kaldırılmış gibi görünüyor. Kameranın çalışma hızının da yerinde olduğu rahatlıkla söylenebilir. Shine Lite deklanşör tuşuna basıldıktan sonra kısa süre içinde görüntüyü yakalayabiliyor.
Sahip olduğu bileşenler nedeniyle Shine Lite için bir “oyun telefonu” tanımlamasında bulunmak pek mümkün değil. Ancak bu durum, yüksek performans gerektiren oyunların Shine Lite ile oynanamayacağı anlamına gelmiyor. Shine Lite ile ciddi anlamda bir takılma yaşamadan oyun oynanabiliyor. Yüksek performans isteyen oyunlarda telefon biraz ısınsa da, bunun pek de şaşırtıcı bir durum olmadığını söylemek gerekiyor.
Parmak izi tarayıcısı, Alcatel Shine Lite’ın dikkat çeken bileşenleri arasında bulunuyor. Telefonun tarayıcıdan daha iyi faydalanılabilmesi adına ek uygulamalar barındırması, esnekliğini artırıyor. Parmağı telefonun arkasında bulunan sensöre tanıtmak fazla uzun bir zaman almıyor. Parmak izi tarayıcısı telefonda ekstra bir güvenlik katmanı oluşturuyor. Kullanıcılar diledikleri takdirde hassas olarak nitelenebilecek fotoğraf, video ve belgeleri sanal bir kasaya yerleştirebiliyor. Kilidi parmak izi tarayıcısıyla açılan bu kasa, Shine Lite’ı kategorisindeki en güvenli cihazlardan biri hâline getiriyor. Parmak izi tarayıcısı, güvenliği artırmanın yanı sıra uygulamalara hızlı erişim için de kullanılabiliyor. Örneğin, tarayıcıya işaret parmağını dokundurarak Facebook’a, baş parmağı okutarak ise Gmail’e erişilebiliyor. Bu konudaki tercihler kullanıcılar tarafından yapılabiliyor.
Alcatel Shine Lite, AnTuTu benchmark testinden 28 bin seviyesinde bir puanla ayrılıyor. Söz konusu puan, Pop 4S ve Idol 4’ün oldukça gerisinde kalıyor. Ancak telefonun performansının giriş seviyesinde konumlanan bir cihaz için yerinde olduğu söylenebilir. Akıllı telefonunu İsviçre çakısı gibi kullanmayan ve sadece internette gezinmek veya sosyal medyada takılmak isteyenler için Shine Lite’ın performansı yeterli olacaktır.
Alcatel Shine Lite inceleme: Pil
Alcatel Shine Lite’ta 2460 mAh kapasiteli bir pil bulunuyor. Telefon yekpare bir kasaya sahip olduğu için pil yerinden çıkarılamıyor. 1280 x 720 piksel çözünürlüklü 5 inç ekran ve diğer bileşenler göz önüne alındığında söz konusu pil kapasitesi kağıt üzerinde bir günü çıkarmak için yeterli görünüyor.
Kağıt üzerindeki bu yeterlilik, gerçek kullanımla doğrulanıyor. Ortalama yoğunlukta bir kullanım senaryosunda Shine Lite, günü şarja ihtiyaç duymadan geçirebiliyor. Kullanım yoğunluğu azaldığı takdirde bu süre rahatlıkla 24 saatin üzerine çıkıyor. Akıllı telefonun pilinin dolması da fazla uzun bir zaman almıyor.
Alcatel Shine Lite inceleme: Yazılım
Alcatel Shine Lite, kutusundan tıpkı Pop 4S gibi, Android 6.0 Marshmallow işletim sistemiyle çıkıyor. Telefonlarında kullanıcı arayüzünde pek fazla değişiklik yapmayan Alcatel, bu yaklaşımını Shine Lite’ta da sürdürüyor. Saf Android deneyimine yakın bir arayüzün sunulması, Shine Lite’ın yazılımının en güzel yönlerinden biri olarak dikkat çekiyor.
Google’ın tercihlerinden uzaklaşmamanın Alcatel’in işini kolaylaştırdığını daha önce gerçekleştirdiğimiz Alcatel telefon incelemelerinde belirtmiştik. İşleyen düzeni Shine Lite’ta da bozmayan şirket, arayüzde bazı değişiklikler yapmayı yine ihmal etmemiş.
Alcatel Shine Lite’ın arayüzünde göze ilk olarak kişiselleştirilebilen kilit ekranı çarpıyor. Kilit ekranına eklenen kısa yollar sayesinde belli işlevleri vakit kaybetmeden gerçekleştirmek mümkün oluyor. Kısa yollar üzerinden adres defterine bir kişi eklemek, ön kamerayı çalıştırmak, alarm kurmak, hesap makinesine erişmek, yeni mesaj veya e-posta göndermek, ses kaydı oluşturmak, takvime gündem eklemek veya internet tarayıcısının ana sayfasını açmak mümkün oluyor. Ana ekranda sadece beş adet kısa yol bulunabiliyor. Kullanıcılar diledikleri kısa yolu seçip ana ekrana yerleştirebiliyor.
Android 6.0 Marshmallow’un kullanışlı bildirim menüsü de Alcatel’in değiştirmediği alanlar arasında bulunuyor. Uygulama menüsündeki alfabetik dizilim ise aranan uygulamanın hızlı biçimde bulunmasını sağlıyor. Sık kullanılan uygulamalar menünün üst kısmında sıralanırken, ekranın üst kısmındaki arama kutusu da uygulama erişimini hızlandırma konusunda yardımcı oluyor.
Idol 4 ve Pop 4S gibi, Alcatel Shine Lite da ön yüklü uygulamalar açısından zengin bir cihaz. Android telefonların büyük kısmında ön yüklü olarak bulunan Google uygulamaları, burada da karşımıza çıkıyor. Ana ekrandaki Google klasörü üzerinden Gmail, Google Haritalar, YouTube, Google Drive, Google Fotoğraflar ve Takvim gibi popüler ve kullanışlı Google uygulamalarına erişilebiliyor. Alcatel’in varsayılan tarayıcı tercihini Chrome’dan yana kullanmaya devam etmesi de artı puan getiren noktalar arasında yer alıyor.
Alcatel Shine Lite, bazı Turkcell servislerine ait uygulamaları da kullanıcılarına ön yüklü olarak sunuyor. BiP, fizy, TV+, lifebox, Turkcell Akademi gibi uygulamalar, cihaz başlatıldığında kullanıcıların karşısına çıkıyor. Ana ekranda yer alan “Apps” ikonuna dokunulduğunda ise kullanıcılar Alcatel’in uygulama mağazasına erişebiliyor. Alcatel tarafından seçilmiş uygulama ve oyunlar bu mağaza üzerinden indirilebiliyor.
Alcatel’in Onetouch Cloud adını taşıyan bulut depolama platformu, Shine Lite kullanıcılarına belgelerini yedekleyebilmeleri için ekstra bir alternatif sunuyor. Kullanıcılar 5 GB’lık bir alandan ücret ödemeden faydalanabiliyor. Telefonda bulunan Yükselt uygulaması ise bellek temizleme, güç tasarrufunu aktif hâle getirme, otomatik olarak başlatılan uygulamaları düzenleme gibi işlevleri yerine getirebiliyor. WPS Office ve Xender Dosya Aktarımı gibi üretkenlik uygulamaları da Shine Lite’ta kullanıcıların karşısına çıkıyor. Kullanıcı Destek uygulaması ise Shine Lite’ta yaşanan problemlere hızlı biçimde çözüm bulmaya yardımcı oluyor. Facebook, Facebook Messenger ve Instagram da cihazdan ön yüklü olarak çıkan uygulamalar arasında bulunuyor.
Alcatel Shine Lite inceleme: Kamera
Alcatel Shine Lite’ın arkasında 13 megapiksel çözünürlüklü kamera bulunuyor. Otomatik odaklama özelliğine sahip bu kameraya çift tonlu LED flaş eşlik ediyor.
Shine Lite’ın Pop 4S ile paralellik gösterdiği noktalar arasında kamera performansı da bulunuyor. Kamera gün ışığında ortalama olarak nitelenebilecek bir performans sergiliyor. Uygun ışık koşulları altında Shine Lite ile renklerin canlı göründüğü kareler yakalanabiliyor. HDR sayesinde parlak gökyüzü ve karanlık alanların birleşiminde yaşanan sıkıntının etkisi aşağıya çekilebiliyor.
Shine Lite’ın arka kamerasının gece performansı ise pek yüksek değil. Işığın yetersiz olduğu senaryolarda Shine Lite’ın kamerasıyla pek net fotoğraflar yakalanamıyor. Gece çekimlerinde titreme etkisi çok daha net görülüyor. Gece modu ise bir nebze daha net fotoğrafların çekilmesini sağlıyor.
Shine Lite’ın kamera uygulaması, ilginç olarak nitelenebilecek çeşitli özellikler barındırıyor. FaceShow, SplitCatcher ve Gesture Shot söz konusu özellikler arasında öne çıkıyor. Bu araçlar sayesinde özçekimleri bir araya getirmek ve ilginç videolar ya da farklı kolajlar oluşturmak mümkün oluyor. Gesture Shot ise parmak hareketleriyle deklanşöre basmadan özçekim gerçekleştirmeyi sağlıyor.
5 megapiksel çözünürlüklü ön kameraya da LED flaş eşlik ediyor. Bu sayede karanlık ortamlarda aydınlık özçekim kareleri yakalanabiliyor. Güzelleştirme modu da ön kamerayla birlikte sunulan özellikler arasında bulunuyor.
Alcatel Shine Lite’ın 13 megapiksel çözünürlüklü arka kamerasıyla 30 karede 720 piksel çözünürlüklü videolar kaydedilebiliyor.
Alcatel Shine Lite inceleme: Sonuç
Alcatel Shine Lite, taşıdığı bileşenler ve performansıyla giriş segmenti telefonların tipik bir örneği olarak nitelenebilir. Fiyatı da giriş seviyesi standartlarında olan Shine Lite, tasarımındaki şık dokunuşlar sayesinde içinde bulunduğu grupta farklı bir noktaya yerleşmeyi başarıyor.
5 inç ekran günümüz standartlarında büyük olarak nitelenmiyor. Dolayısıyla Shine Lite, büyük ekran arayanlara hitap etmeyebilir. Ancak kamera uygulamasındaki farklı çekim modları, parmak izi tarayıcısının varlığı ve büyük ölçüde pürüzsüz olarak nitelenebilecek performansı, Shine Lite’ı bütçesini zorlamadan telefonunu yenilemek isteyenler için değerlendirilebilecek seçenekler arasına ekliyor.