Android telefon pazarındaki rekabet, çok geniş bir alana yayılmış durumda. Amiral gemisi telefonların dışında giriş seviyesi ve orta segmentte de önemli bir rekabet yaşanıyor. Bu da üreticileri söz konusu iki segmentte fark yaratabilecek özellikler taşıyan akıllı telefonlar geliştirme konusunda teşvik ediyor. Kimi üreticiler bunu tasarımla yapmaya çalışırken, kimi üreticiler de telefonlarına bazı üst sınıf bileşenler yerleştirmeyi tercih ediyor.
Cep telefonu pazarının kuruluş yıllarındaki önemli oyuncularından biri olan Alcatel de Idol 4 ile bu mücadelede boy gösteriyor. Alcatel Idol 4; bazıları “oldukça etkileyici”, bazıları da “promosyon amaçlı” olarak tanımlanabilecek ilginç özellikler barındırıyor. Alcatel’in yeni akıllı telefonunu sizler için mercek altına aldık.
Alcatel Idol 4 inceleme: Tasarım
İlk bakışta, Genel hatları itibarıyla Idol 4’ün tasarımı için “etkileyici” nitelemesini kullanmak pek mümkün değil. Ancak kasada metal ve cam gibi materyallerin kullanılması, akıllı telefona farklı bir hava kazanıyor ve aynı segmentte bulunduğu diğer cihazlardan farklı bir konuma yerleşmesini sağlıyor. Buna ek olarak, Alcatel’in tercihleri de Idol 4’ü sıradan görünmekten kurtarıyor.
Üst ve alt kenarlarda kademeli olarak kalınlaşan metal çerçeve, telefona oldukça şık bir görüntü kazandırıyor. Bu metal çerçeveyi ekranın önünün yanı sıra arkasını da kaplayan cam tamamlıyor. Camın, tahmin edilebileceği üzere, parmak izini fazlasıyla tuttuğunu belirtmek gerekiyor. Metal çerçevenin üzerine yerleştirilen dört hoparlör ise Alcatel Idol 4’ün ses çıkışının fiziksel engellerle karşılaşması durumunu ortadan kaldırıyor.
Dört hoparlör ve bu hoparlörlerin konumlandığı noktalar, estetik açıdan göze pek hoş gelmiyor. Ancak işlevsel açıdan bakıldığında bu hoparlörler telefona ciddi anlamda katkı sağlıyor. Dört hoparlörünün Alcatel Idol 4’e üst segment telefonlara benzemeye çalışan rakipleri karşısında da avantaj sağladığını belirtmek gerekiyor.
Alcatel’in “Boom” adını verdiği tuş da Idol 4’ün tasarımına farklı bir hava kazandırıyor. Sağ kenarın tam ortasında yer alan bu tuş, ilk etapta güç butonu gibi görünse de, kullanıcılar tarafından belli işlevleri yerine getirmesi için özelleştirilebiliyor. Örneğin, ana ekranda bu tuşa basıldığında telefonun ekranında zamana ve hava durumuna uygun çeşitli efektler beliriyor. Bu tuşun oyunlarda da kullanılabildiğini belirtmekte fayda var. Boom butonunun üstünde ses kontrol tuşları yer alıyor. Boom ile ses kontrol tuşları arasındaki mesafenin biraz fazla olduğu söylenebilir. Boom tuşunun altında ise kutundan çıkan özel iğne yardımıyla yerinden çıkarılan birleşik nanoSIM ve microSD yuvası bulunuyor.
Sağ kenardaki bu yoğunluk nedeniyle güç butonu sol kenarın üst kısmına gönderilmiş. Telefon kavrandığı zaman işaret parmağının tam altında kalan güç butonu için iyi bir yer seçildiği söylenebilir. Yine de, buna alışmak biraz zaman alıyor. Telefonu ilk kez gören pek çok kişinin de Boom butonunu güç butonu zannettiğini belirtmek gerekiyor.
7.1 mm. kalınlığındaki Alcatel Idol 4, tartıda 135 gram çekiyor. Ele hiç ağır gelmeyen akıllı telefon, rahatlıkla tutulabiliyor. Bu değerler sayesinde Idol 4, cepte de bir sıkıntıya sebep vermeden rahatlıkla taşınabiliyor.
Alcatel Idol 4 inceleme: Ekran
Alcatel Idol 4, 5.2 inç IPS LCD ekrana sahip. 1920 x 1080 piksel çözünürlüklü bu ekran, boyut için yeterli keskinliği sunuyor. Ancak sanal gerçeklik konusunda ekranın performansının sorgulamaya açık olduğunu belirtmek gerekiyor.
Uygun fiyatlı telefonlarda ekran parlaklığı sorunlu alanlardan biri olsa da, Idol 4 için böyle bir sorundan söz etmek pek mümkün değil. Güneş ışığı altında bile telefonun ekranı herhangi bir sorun olmadan rahatlıkla görülebiliyor.
Renk sıcaklığının gayet yerinde bir seviyede olduğu söylenebilir. Ekranda renklerin birbirleriyle karışmaması da, Idol 4’ün ekran performansıyla iyi puan almasını sağlıyor.
Alcatel Idol 4 inceleme: Donanım
Alcatel Idol 4, sekiz çekirdekli Qualcomm Snapdragon 617 işlemci barındırıyor. Bu işlemciye 3 GB RAM ve 16 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor.
Alt-orta sınıf bir işlemci olan Snapdragon 617’den mucizeler beklememek gerekiyor. Ancak işlemci neredeyse her şeyi oldukça rahat ve iyi biçimde çalıştırmayı başarıyor. Bu durumda işlemciyi 3 GB RAM’in desteklemesi de önemli bir rol oynuyor.
Alcatel Idol 4 segmentindeki bir telefondan öncelikli olarak günlük temel görevleri herhangi bir sıkıntı yaşamadan yerine getirmesi beklenir. Idol 4 de bu beklentiyi rahatlıkla karşılıyor. Ana ekran menülerindeki animasyonlar pürüzsüz biçimde işliyor. Daha önce üst segment bir telefon kullananlar, uygulamalar başlatılırken biraz gecikme hissedebilir. Ancak bu durum genel deneyimi pek de fazla etkilemiyor.
Kameranın çalışması esnasında da benzer bir duraksamadan söz etmek mümkün. Fotoğraf çekerken karenin yakalandıktan sonra işlenmesi için biraz beklemek gerekiyor. Ancak bu durum, temel kullanıcı deneyimini fazla olumsuz etkilemiyor.
Alcatel Idol 4 için “oyun telefonu” nitelemesini kullanmak mümkün değil. Ancak bu durum, Idol 4 ile oyun oynanamayacağı anlamına gelmiyor. Alcatel’in yeni akıllı telefonu, cihazdan yoğun performans bekleyen oyunları herhangi bir sıkıntı yaşamadan çalıştırmayı başarıyor.
Idol 4, AnTuTu benchmark testinden 45800 civarı bir puan alıyor. Akıllı telefon, Geekbench 4 benchmark testinde ise tek çekirdekte 694, çok çekirdekte de 2075 puan alıyor. Bu rakamların segment standartları içinde olduğu söylenebilir. Aktüel kullanıcı deneyiminde ise ciddi bir sıkıntı gözlemlenmiyor.
Alcatel Idol 4 inceleme: Pil
Alcatel Idol 4, 2610 mAh kapasiteli bir pile sahip. Bu pilin 5 inçten daha büyük ekranlı bir Android cihaz için yeterli olduğunu söylemek çok kolay değil. Idol 4 ile doğrudan rekabet içinde olduğu söylenebilecek bazı akıllı telefonların daha büyük piller taşıdıklarını belirtmek gerekiyor.
Sanal gerçeklik Alcatel Idol 4’ün ön plana çıkan özelliklerinden biri. Ancak akıllı telefonla birlikte gelen başlıkla sanal gerçeklik deneyimini yaşamak, pilin daha hızlı biçimde tükenmesine neden oluyor.
Çok sayıda telefon görüşmesinin yapıldığı, internetin paylaşıldığı, sosyal medyada gezinilen, mesajlaşılan bir günde Idol 4, günü tamamlama konusunda problemler yaşayabiliyor. Orta yoğunluklu kullanım senaryolarında bile telefonun pil ömrü, bir günün üzerine çıkamayabiliyor. Düşük yoğunluklu senaryolarda ise ertesi günün ortalarında telefonu şarj etmek gerekebiliyor.
Alcatel Idol 4, Qualcomm Quick Charge 2.0 teknolojisini barındırıyor. Bu sayede akıllı telefonun pili 30 dakikalık bir şarjla yüzde 60 civarında bir doluluk oranına erişebiliyor. Bu durumun pille ilgili problemlere bir nebze de olsa çare olduğu söylenebilir.
Alcatel Idol 4 inceleme: Yazılım
Alcatel Idol 4, kutusundan Android 6.0 Marshmallow işletim sistemiyle çıkıyor. Bu işletim sistemi için “neredeyse saf” nitelemesini kullanmak çok da yanlış olmayacaktır. Uygun fiyatlı Android telefonlarda bu tercih son zamanlarda sıklıkla görülüyor. Bu yoldan yürüyen şirketlerin doğru bir karar verdiği rahatlıkla söylenebilir.
Bu sayede üreticiler, daha standart bileşenlerle daha pürüzsüz bir deneyim sunabiliyor. Google’ın tercihlerine bağlı kalmak, ekstra optimizasyon çalışmalarına olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor.
Buna ek olarak, saf Android deneyimine yakın bir arayüzde gezinmek oldukça keyifli. Idol 4’ün göze fazlasıyla tanıdık gelen ana ekranı, kullanıcıların kendilerini rahat hissetmelerini sağlıyor. Android 6.0’nın kullanışlı bildirim menüsünü Idol 4’te de görmek oldukça güzel.
Yine de, Alcatel arayüze bazı dokunuşlar yapmayı ihmal etmemiş. Kilit ekranı, şirketin değiştirdiği alanlar arasında yer alıyor. Idol 4’ün kilit ekranında bazı kısayollar bulunuyor. Bu kısayollar üzerinden son çağrılar listesine, Yahoo arama motoruna veya cihazın zamanlayıcısına ulaşılabiliyor. Buna ek olarak, yine kilit ekranında bulunan kısayol aracılığıyla Shazam’a ulaşılabiliyor. Çalan şarkının ne olduğunu vakit kaybetmeden öğrenmek isteyenler için bunun faydalı bir kısayol olduğu rahatlıkla söylenebilir. Sabit bir duvar kağıdı belirlenmediği takdirde kilit ekranında her seferinde Flickr’dan çekilen farklı bir fotoğraf görülüyor.
Alcatel Idol 4’ün dikkat çeken yönlerinden birisi de, simetrik bir cihaz olması. Android kontrol panelinde bulunan alt-üst seçeneği aktive edildiğinde telefon ters döndüğünde ekran da döndürülüyor. Cihaz bu biçimdeyken de normal biçimde kullanılabiliyor. Hatta gelen aramalar da bu şekilde yanıtlanabiliyor.
Idol 4’te bazı uygulamalar da ön yüklü olarak sunuluyor. Bu uygulamaların önemli bir kısmının sanal gerçeklikle bağlantılı olduğunu belirtmek gerekiyor.
VR Launcher söz konusu uygulamalar arasında yer alıyor. Bu uygulama sayesinde Idol 4’e indirilen sanal gerçeklik içeriklerine sanal gerçeklik başlığı takılıyken rahatlıkla erişilebiliyor. Basit de olsa, bu uygulamanın fazlasıyla işlevsel olduğu söylenebilir. VR Store uygulaması kullanıcıları Google Play Store’un sanal gerçeklik bölümüne yönlendiriyor. Littllstar ise 360 derece videolara erişmeyi sağlıyor. Fyuse uygulamasıyla da kullanıcılar kısa 3D videoları oluşturabiliyor.
Facebook, Facebook Messenger, Instagram ve Twitter gibi popüler sosyal paylaşım uygulamaları da Alcatel Idol 4 de ön yüklü olarak sunuluyor.
Alcatel Idol 4 inceleme: Sanal Gerçeklik
Sanal gerçeklik, Alcatel Idol 4’ü muadili olarak nitelenebilecek cihazlardan ayıracak özellikler arasında başı çekiyor. Akıllı telefon ile birlikte gelen sanal gerçeklik başlığı, Google Cardboard’un daha özenilmiş ve geliştirilmiş bir versiyonu olarak tanımlanabilir. Hafif, plastik bir kasaya sahip olan sanal gerçeklik başlığı, kafa bandı sayesinde başa yerleştiriliyor. Başlığın yüz ile temas ettiği bölümde kullanılan malzeme ise hem ışık girişini iyice azaltıyor hem de başlığın daha uzun bir süre boyunca rahatça kafada tutulmasını sağlıyor.
Idol 4’ün sanal gerçeklik başlığı, kullanışlı bir aksesuar olarak nitelenebilir. Ancak telefonun işlemcisinin ve ekranının sanal gerçekliğe ne kadar uygun olduğu konusunda akıllara bazı sorular gelebilir. Snapdragon 617, yüksek performans isteyen sanal gerçeklik oyunlarını çalıştırma konusunda bazı problemler yaşayabiliyor. Buna ek olarak, 1080p çözünürülüklü ekranın da sanal gerçeklik içeriklerinden beklenen seviyede bir canlılık sunmadığını söylemek yanlış olmayacaktır. Yine de; Alcatel Idol 4, sanal gerçekliği öne alan yaklaşımıyla rakiplerinden daha farklı bir noktaya yerleşmeyi başarıyor.
Alcatel Idol 4 inceleme: Fotoğraflar
Alcatel Idol 4 inceleme: Multimedya
Alcatel Idol 4, multimedya içeriklerinin tüketimi için oldukça uygun bir cihaz profili çiziyor. 1080p çözünürlüklü 5.2 inç ekran “en keskin” veya “en büyük” seçenek olmasa da, HD video içeriklerinin gösterimi konusunda yeterli performanstan fazlasını sergiliyor.
Cihazda video içeriklerini oynatmak için özel bir uygulama bulunmuyor. Ancak yerleşik Galeri uygulaması ya da Google Fotoğraflar üzerinden videolar izlenebiliyor. Galeri uygulamasıyla videoların kesilebildiğini belirtmekte de fayda var.
Alcatel Idol 4’ün stereo hoparlörleri ise cihazın multimedya deneyimini kuvvetlendiriyor. Bu hoparlörler sayesinde akıllı telefon üzerinde bir şey izlerken veya müzik dinlerken cihazı ekstra bir ses kaynağına bağlamaya ihtiyaç kalmıyor.
Alcatel Idol 4 inceleme: Kamera
Alcatel Idol 4’ün arkasında 13 megapiksel çözünürlüklü kamera bulunuyor. Kamera, uygun fiyatlı telefonlarda ilk taviz verilen bileşenlerden biri olsa da, Idol 4 özelinde böyle bir durumdan söz etmek mümkün olmuyor. Alcatel Idol 4 ile oldukça net ve etkileyici kareler yakalanabiliyor.
Genel olarak kamera dengeli ve doğru bir renk performansı sergiliyor. Kameranın makro çekimlerde de ortaya etkileyici bir iş koyduğu söylenebilir. Parlak gökyüzü ve karanlık ön alanların bir arada olduğu karelerde sıkıntılar yaşansa da, HDR moduyla bu sıkıntıların etkisi minimize edilebiliyor. HDR modunun manuel olarak aktive edildiğini belirtmek gerekiyor.
Idol 4, gece çekimlerinde harikalar yaratmıyor. Ancak gece modunun varlığı sayesinde belli bir standardı tutturmayı başarıyor.
Alcatel Idol 4’ün kamera uygulamasının arayüzünün oldukça kullanışlı olduğunu söylemek gerekiyor. iPhone’un kamera arayüzünü hatırlatan uygulamada farklı modlar arasında rahatlıkla geçiş yapılabiliyor. Buna ek olarak, ayarlara ulaşmak konusunda da sıkıntı yaşanmıyor.
https://www.youtube.com/watch?v=ZEiBLjvfZBo
Idol 4’ün hem arka hem de ön kamerası 1080p çözünürlüklü video kaydı gerçekleştirebiliyor. 8 megapiksel çözünürlüklü ön kamera, ortam ışığının yeterli olmadığı durumlarda pek de iyi bir performans sergileyemiyor. Yine de, ideal koşullar altında bu kameranın da görevini yerine getirdiği söylenebilir.
Alcatel Idol 4 inceleme: Kamera Fotoğrafları
Alcatel Idol 4 inceleme: Sonuç
Alcatel Idol 4’ün fiyat etiketinde 1099 TL yazıyor. Bu fiyata sanal gerçeklik başlığının, ekran koruyucunun ve plastik kılıfın da dahil olduğunu belirtmek gerekiyor.
Metal ve camın hakim olduğu kasası, parlak ekranı, ortalamanın üstünde performans sergileyen kamerası ve yüksek ses çıkışı, Idol 4’ün göze çarpan yönleri oluyor. Buna karşılık pil performansı ve sanal gerçeklik içeriklerini işleme konusunda tam yetkinliğe sahip olmaması, telefonun eksi hanesine yazılıyor.
Yine de, Alcatel Idol 4 mobil sanal gerçeklik ile ilk tanışma için uygun bir cihaz olarak tanımlanabilir. Bütçesini fazla zorlamadan sanal gerçekliği keşfetmek isteyenler, Idol 4 ile bu isteklerini yerine getirebilir. Metal ve camın buluştuğu tasarımı ile gelişmiş kamera ve ses deneyimi de Alcatel Idol 4’ün tercih edilmesini sağlayacak diğer özellikler arasında yer alıyor.