Alcatel cep telefonu pazarının ilk markaları arasında bulunuyor. 2000’li yıllarda tabir-i caizse inzivaya çekilen şirket, birkaç yıl önce TCL Communications çatısı altında yeniden oyuna dahil oldu. Özellikle giriş seviyesi ve orta segmente odaklanan Alcatel, her yıl düzenli olarak tanıttığı yeni telefonlarla portföyünü güncel trendlere göre güncelliyor ve genişletiyor. 2018 Mobil Dünya Kongresi’ne de bu yaklaşım çerçevesinde yeni cihazlarla gelen şirketin tanıttığı cihazlardan birisi de Alcatel 3 olmuştu. Alcatel 3 inceleme yazımızda giriş segmentinde konumlanan Android telefonuna dair detayları bulabilirsiniz.
Alcatel 3 inceleme: Tasarım
Alcatel 3, tasarımı ve elde verdiği hissiyat itibarıyla kompakt bir telefon profili çiziyor. 18:9 görüntü oranının tercih edilmesi sayesinde 5.5 inçlik ekran boyutuna rağmen telefon ele rahatlıkla oturuyor. Telefonda ana materyal olarak plastiğin tercih edilmesi ise cihazın içinde bulunduğu segmente uygun bir tercih niteliği taşıyor.
Alcatel 3’ün 5.5 inçlik ekranı telefonun ön panelinin yüzde 77.1’lik kısmını kaplıyor. Ekranın üst kısmında ahize hoparlörü, LED flaş ve ön kamera bulunuyor. Alt kısımda ise herhangi bir işaret, sensör veya tuş yer almıyor.Alcatel’in bu tercihinde görsel bir bütünlük sağlama isteğinin önemli bir rol oynadığı söylenebilir. 5.5 inç ekranın üst ve alt çerçevesi standart ölçülerde olsa da, yan kenarlarda çerçevenin hatırı sayılır biçimde incelmiş olması dikkat çekiyor.
Alcatel 3’ün sol kenarında nano SIM ve microSD kart tepsisinin bulunduğu yuva yer alıyor. Bu yuva akıllı telefonun kutusundan çıkan iğnenin yardımıyla açılabiliyor. Sağ kenarda ise güç butonu ve ses kontrol tuşları bulunuyor. Alcatel güç tuşunun ayırt edilmesi için bu tuşun üzerini dokulu bir yapıyla işleme tercihini Alcatel 3’te de sürdürüyor.
Telefonun üst kenarında 3.5 mm. kulaklık jakı ve mikrofon bulunuyor. Alt kenara geçildiğinde ise iki hoparlör ızgarasının ortasında micro USB girişi kullanıcıları karşılıyor. Ancak bu hoparlör ızgaralarından sadece birinden ses geldiğini belirtmekte fayda var.
Alcatel 3’ün arka paneline geçildiğinde ise kullanıcıları yukarıdan aşağıya doğru sırasıyla 13 megapiksel çözünürlüklü arka kamera, LED flaş ve parmak izi tarayıcısı karşılıyor. Parmak izi tarayıcının altında ise Alcatel logosu bulunuyor.
Test merkezimize gelen Alcatel 3, spektrum mavisi rengindeydi. Söz konusu renk seçeneği oldukça canlı ve güzel görünüyor. Ancak arka paneldeki parmak izleri de telefon ışığa tutulduğunda net biçimde görülüyor.
Alcatel 3, 5.5 inçlik ekranına rağmen ele rahatlıkla oturuyor ve tek elle herhangi bir sıkıntı yaşamadan kullanılabiliyor.
Alcatel 3 inceleme: Ekran
Alcatel 3’ün 5.5 inçlik ekranı 18:9 görüntü oranına sahip. Ekran 1440 x 720 piksel çözünürlük sunuyor. IPS LCD panel, 293 ppi piksel yoğunluğu sunuyor. Bu değerlerin Alcatel 3’ün içinde bulunduğu segment için normal olduğu söylenebilir.
Alcatel 3’te ekran parlaklığı otomatik olarak ayarlanıyor. Bu da ekranın doğrudan güneş ışığı altındayken bile rahatlıkla görülebilmesine yardımcı oluyor. Özellikle parlaklık en yüksek seviyedeyken Alcatel 3’ün ekranını güneş ışığı altında görmek hiçbir sıkıntıya yol açmıyor.
Alcatel 3 de Alcatel’in diğer telefonları gibi MiraVision ekran arayüzünü barındırıyor. Bu arayüz sayesinde Alcatel 3 kullanıcılarının ekranın görüntü kalitesini kendi tercihleri doğrultusunda ayarlayabiliyor. MiraVision’da kullanıcılara Standart ve Canlı olmak üzere iki ön ayarlı ekran modu sunuyor. Kullanıcı modunda ise telefon sahipleri ekrandaki temel ve gelişmiş renk ayarlarını kendi tercihlerine göre yapabiliyor.
Günümüzde artık hemen hemen her telefonda bulunan mavi ışık filtresi Alcatel 3’te de gece modu ismiyle mevcut. Kullanıcılar diledikleri takdirde gece modunu otomatik olarak aktive edilcek şekilde ayarlayabiliyor. Gece modundaki renk sıcaklığının dozu da Alcatel 3 sahipleri tarafından ayarlanabiliyor.
Alcatel 3 inceleme: Donanım ve Performans
Alcatel 3’ün kalbinde MediaTek MT6739 yonga seti bulunuyor. Bu yonga seti 1.5 GHz hızında çalışan dört adet ARM Cortex A53 çekirdeği barındırıyor. Cihazın grafik yükünü ise PowerVR GE8100 grafik işlemcisi çekiyor. MT6739 yonga setine 2 GB RAM ve 16 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. Söz konusu dahili depolama alanının yaklaşık 5,7 GB’lık kısmı Android işletim sistemi tarafından kullanıldığı için cihaz sahiplerine 10,3 GB’lık bir alan kalıyor. Micro SD kart desteğinin varlığı sayesinde bu alanın üzerine maksimum 128 GB daha eklemeyi mümkün kılıyor.
Alcatel 3, teknik kadrosu itibarıyla giriş seviyesi akıllı telefonların tipik bir temsilcisi olma özelliğini taşıyor. Akıllı telefonla günlük rutinlerin yerine getirilmesi konusunda bir sıkıntı yaşanmıyor. Sosyal medyada ve internette gezerken ya da e-postaları kontrol ederken kullanıcılar ciddi sorunlarla karşılaşmıyor. Arayüz animasyonları da cihazın menüleri arasında gezinirken bir takılma yaşatmıyor. Uygulamaların başlatılması sırasında da rahatsız edici bir gecikmeyle karşılaşılmıyor.
Alcatel’in daha önce çıkardığı giriş seviyesi telefonlardan bazılarında kameranın geç açılması problemini gözlemlemiştik. Alcatel 3’te bu sorun çözüme kavuşturulmuş gibi görünüyor. Akıllı telefonun kamerası komutun verilmesinin ardından hızlı biçimde başlatılıyor. Deklanşöre basıldığında görüntünün yakalanması için geçen süre ise biraz uzun gibi geliyor.
Giriş segmentinde konumlanan Alcatel 3 için “oyun telefonu” nitelemesini kullanmak mümkün değil. Ancak bu durum telefonun hiçbir şekilde oyun oynamaya müsait olmadığı anlamına gelmiyor. Alcatel 3’te ön yüklü olarak üç adet oyunun sunulması da telefonda oyun oynanabildiğini oldukça açık biçimde gösteriyor. Sistemi fazla yormayan oyunları sorun yaşamadan çalıştıran Alcatel 3, işin içine biraz daha fazla grafik girince sıkıntı yaşayabiliyor.
Alcatel 3, biyometrik güvenlik çözümü arayanlara parmak izi tanımanın yanında yüz tanıma teknolojisini de sunuyor. Bir süredir akıllı telefon pazarının popüler unsurları arasında yüz tanıma teknolojisi, A’te de kullanıcıların karşısına çıkıyor. Teknolojinin Alcatel 3’teki uygulamasının biraz daha istikrara ihtiyaç duyduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Örneğin, fazla aydınlık olmayan ortamlarda sistem zaman zaman kullanıcının yüzünü tanımayabiliyor. Bunun dışında güneş gözlüğü takarken de sistemin işleyişinde sorun yaşanabiliyor. Tüm koşulların standart olduğu bir ortamda ise Alcatel 3’ün yüz tanıma sistemi problemsiz biçimde çalışıyor. Ancak sistemin hızının üst segment telefonlardakine kıyasla daha yavaş olduğunu belirtmek gerekiyor.
Parmak izi tarayıcısı ise daha istikrarlı biçimde çalışıyor. İzin algılanmasının ardından telefonun kilidi hızlı bir şekilde açılıyor. Alcatel 3 sahipleri diledikleri takdirde parmak izi sensörünü fotoğraf çekmek veya video kaydını başlatmak, gelen aramayı yanıtlamak veya ana ekrana dönmek gibi işler için kullanabiliyor.
Hızlı çalıştırma özelliği sayesinde parmak izi tarayıcısı kamerayı açmak, ses kaydı başlatmak, yeni mesaj oluşturmak veya bir uygulamayı başlatmak gibi işlevler için kullanılabiliyor. Alcatel 3’e toplamda 5 adet parmak izi kaydedilebiliyor. Her bir parmak için başka bir ek işlev ayarlanabiliyor.
Alcatel 3 AnTuTu benchmark testinden 43882 puan alıyor. Cihaz Geekbench’in benchmark testinden ise tek çekirdekte 634, çok çekirdekte 1725 puan alıyor. Söz konusu puanların giriş seviyesi standartları çerçevesinde oldukça makul olduğu söylenebilir. Telefon kullanımında iletişim dışında internette gezinmek, müzik dinlemek ve sosyal medyada takılmak gibi konulara öncelik verenler için Alcatel 3’ün performansı yeterli olacaktır.
Alcatel 3 inceleme: Pil
Alcatel 3’e enerjisini 3000 mAh kapasiteli pil veriyor. 1440 x 720 piksel çözünürlüklü ekran ve dört çekirdekli işlemci gibi bileşenlerin varlığıyla birlikte söz konusu kapasite, Alcatel 3’ün bir günü hatta daha uzun bir süreyi rahatlıkla çıkarmasını sağlıyor.
Alcatel 3 ortalama yoğunluklu bir kullanım senaryosunda kullanıcıların 24 saat boyunca şarja ihtiyaç duymamasını sağlıyor. Söz konusu senaryo WhatsApp üzerinden mesajlaşmak, birkaç telefon görüşmesi yapmak. Spotify veya Fizy’de müzik dinlemek, YouTube’da bir süre video izlemek, internet ve sosyal medyada gezinmek gibi eylemleri kapsıyor.
Bu senaryodaki eylemlerin yoğunluğu artırılıp işin içine oyun oynama gibi başka eylemler eklendiğinde bile Alcatel 3’ün pili gün içinde ekstra bir şarja ihtiyaç duymuyor. Kullanım yoğunluğu azaldığında ise pil ömrü 3 gün seviyesine yaklaşıyor.
Alcatel 3 inceleme: Yazılım
Alcatel 3 kutusundan Android 8.1 Oreo işletim sistemi yüklü olarak çıkıyor. Bu işletim sistemini Alcatel’in Joy Başlatıcı adını taşıyan kullanıcı arayüzü tamamlıyor. Android 9 Pie’ın yayınlanmasından önce piyasaya çıkan telefonun güncel bir yazılımla gelmesinin artı puan kazandıran bir nokta olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.
Alcatel 3, kullanım deneyimi bakımından Alcatel’in çıkardığı diğer telefonlardaki çizgiden fazla uzaklaşmıyor. Stok Android deneyimini fazla değiştirmeyen şirket, artık kendisiyle özdeşleşen dokunuşlarını yapmayı da ihmal etmiyor.
Söz konusu dokunuşlar arasında göze ilk olarak yine kişiselleştirilebilen kilit ekranı kısayolları çarpıyor. Bu kısayollar sayesinde Alcatel 3 sahiplerinin belli uygulamalara en hızlı şekilde ulaşmalarını ve belli şeyleri vakit kaybetmeden yapabilmelerini sağlıyor. Google üzerinden sesle arama yapmak, kamerayı başlatmak, SMS göndermek, hesap makinesini açmak, telefonun fenerini açmak ya da zamanlayıcıyı ayarlamak gibi işlemler bu kısayollar üzerinden hızlıca yapılıyor. Ekran altında beş kısayol için yer bulunurken, hangi işlem ya da uygulama için kısayol atanacağı cihaz sahipleri tarafından belirlenebiliyor.
Alcatel 3’ün şirket çizgisinden uzaklaşmadığı alanlardan birisi de uygulama çekmecesinin görünümü oluyor. Söz konusu çekmecede uygulamalar A’dan Z’ye doğru alfabetik olarak, yükleme tarihlerine veya kullanım sıklıklarına göre sıralanabiliyor. Ekranın üst kısmında bulunan büyüteç ikonuyla uygulamalar içinde arama yapılabilirken, hemen yanındaki çöp kutusu ikonuyla da uygulamalar kaldırılabiliyor.
Tüm Android telefonların vazgeçilmez parçaları olan Google imzalı uygulamalar Alcatel 3’te de kullanıcıları karşılıyor. Akıllı telefonun ana ekranında bulunan Google klasörü üzerinden Chrome, Google Haritalar, YouTube, Gmail, Google Drive, Google Duo, Google Keep ve Google Saat gibi uygulamalara erişilebiliyor.
Google Chrome Alcatel 3’ün arayüzünde belirgin bir yere sahip olsa da, akıllı telefondaki tek internet tarayıcısı değil. Alcatel’in imzasını taşıyan Tarayıcı uygulamasının yanı sıra Turkcell’in arama motoru Yaani’nin mobil uygulaması da internet tarayıcısı olarak kullanılabiliyor. Hangisinin varsayılan internet tarayıcısı olacağı konusundaki tercih ise cihaz sahibine bırakılıyor.
Alcatel’in daha önce ülkemizde piyasaya sürdüğü telefonlarda Turkcell’in telefonları ön yüklü olarak karşımıza çıkmıştı. Bu durum Alcatel 3’te de değişmiyor. Bip, Fizy, TV+, Yaani, Turkcell Hesabım, Dergilik, Turkcell Akademi ve Paycell uygulamaları telefonda ön yüklü olarak sunuluyor.
Uygulama çekmecesi içine yerleştirilen Apps isimli uygulama mağazasında Alcatel tarafından seçilmiş oyun ve uygulamaları bulmak mümkün oluyor. Ön yüklü uygulamalar için güncelleme olup olmadığı da bu mağaza üzerinden kontrol edilebiliyor.
Ön yüklü uygulama sayısı bakımından bir hayli zengin olan Alcatel 3’te kullanıcıların işlerini kolaylaştıracak uygulamalar, Araçlar klasöründe bir araya getirilmiş. Hesap Makinesi, Dosya Yöneticisi, Ses Kaydedici, Pusula gibi uygulamaların bulunduğu bu klasör üzerinden telefonun dahili Radyo uygulamasına da erişilebiliyor.
Facebook ve WhatsApp da Alcatel 3’ün ön yüklü uygulamalar kadrosunun üyeleri arasında bulunuyor.
Alcatel 3’ün Ayarlar menüsü üzerinden ulaşılan Akıllı Yönetici isimli araç ise bir tür ana kumanda masası işlevini görüyor. Bu araç üzerinden telefonun uygulama yöneticisine rahatlıkla erişiliyor ve her uygulama için özel işleyiş ayarları yapılabiliyor. Pil tüketimini gösteren ve güç tasarrufunu sağlayacak modlara geçişi sağlayan panel de Akıllı Yönetici’nin alt kümeleri arasında bulunuyor. Depolama alanı ve bellek kullanımına ilişkin verileri görmek ve ayarları yapmak için de yine Akıllı Yönetici’yi ziyaret etmek gerekiyor.
Alcatel 3 kullanıcılarına telefonla etkileşime girmeleri için Joy Başlatıcı dışında başka seçenekler de sunuluyor. Ayarlar içindeki ekran bölümü üzerinden söz konusu seçeneklere geçiş yapılabiliyor. Çekmecesiz Joy Başlatıcı seçeneğinde tahmin edilebileceği üzere uygulama çekmecesi ortadan kaldırılıyor ve tüm uygulamalar ana ekranda sergileniyor. Temel Başlatıcı adını taşıyan diğer arayüz ise telefonu özellikle yaşlıların kullanımı için daha uygun hâle getiriyor. Ana ekrandaki ikonların büyütüldüğü ve sayılarının azaltıldığı bu arayüzde hangi uygulamaların gösterileceği kullanıcılar tarafından belirlenebiliyor. Buna ek olarak, ana ekrana hızlı biçimde aranabilecek kişiler eklenebiliyor.
Alcatel’in daha önce başka telefonlarında da yer verdiği Uygulama Çoğaltıcı, Alcatel 3’te de mevcut. Bu araç sayesinde Facebook, Facebook Messenger, Snapchat ve Instagram gibi uygulamaların bir klonunu oluşturmak ve bir telefonda birden fazla hesabı yönetmek mümkün oluyor.
Giriş segmentinde konumlanan pek çok Android telefonunda görülen, arka planda çalışma izni verilen uygulamaları daha kolay yönetmeyi sağlayan ve bu şekilde telefonun performansını hızlandırmayı mümkün kılan DuraSpeed de Alcatel 3’teki araçlar içinde bulunuyor.
Alcatel 3 inceleme: Kamera
Alcatel 3’ün arkasında 13 megapiksel çözünürlüklü kamera bulunuyor. f/2.0 diyafram genişlikli arka kamera, faz algılamalı otomatik odaklama özelliğine sahip. LED flaş da arka kameraya eşlik ediyor.
Alcatel 3’ün arka kamerası, standart ışık koşulları altında ortalama olarak tanımlanabilecek bir performans sergiliyor. Uygun koşulların sağlanması durumunda Alcatel 3 ile renklerin canlı göründüğü kareler yakalanıyor.
Alcatel 3’ün yakaladığı renklerin oldukça doğal göründüğünü ve renklerin patlamadığını belirtmek gerekiyor. HDR’ın varlığı ise parlak gökyüzü ve karanlık alan buluşmasının olumsuz etkisini alt seviyeye çekiyor.
Giriş seviyesindeki pek çok telefon gibi, Alcatel 3 de düşük ışıkta ve gece yapılan çekimlerde pek yüksek bir performans sergilemiyor. Işığın yetersiz olduğu ortamlarda Alcatel 3’ün kamerasıyla net kareler yakalamak oldukça zor oluyor. Gece çekimlerde kameranın titreme etkisi daha yüksek şekilde hissediliyor. Gece modu sayesinde bu sıkıntılar nispeten giderilebiliyor.
Alcatel 3’ün kamera uygulamasında otomatik ve panorama gibi her telefonda gördüğümüz kamera modlarının yanında sosyal adını taşıyan başka bir çekim modu da bulunuyor. Söz konusu kamera moduyla hızlı biçimde fotoğraf kolajları oluşturmak, sırayla çok sayıda fotoğraf çekip bunları aynı anda paylaşmak mümkün oluyor. Işığı yakala modu ise gece çekimlerinde ışık izlerini, dalgalı bir denizde veya bir şelale yanında suyun hareketini yakalamak için kullanılabiliyor.
Alcatel 3, 5 megapiksel çözünürlüklü bir ön kameraya sahip. Bu ön kameraya LED flaş eşlik ediyor. Böylelikle ışığın yetersiz olduğu ortamlarda bile aydınlık selfie’ler çekmek mümkün oluyor. Ön kamera, güzelleştirme moduyla da destekleniyor. Ön kameranın doğal ışık koşullardaki performansının da makul seviyede olduğu söylenebilir.
Alcatel 3’ün arka kamerasıyla 1080p çözünürlüklü video kaydı yapılabiliyor.
Alcatel 3 inceleme: Sonuç
Alcatel 3, barındırdığı bileşenler itibarıyla giriş seviyesinin standart bir temsilcisi olarak tanımlanabilir. Tasarımda modern trendlerin yakalanması ise Alcatel 3’ü görsel bakımdan biraz daha üst segmente yaklaştırıyor. Böylelikle telefon temel ihtiyaçlarını karşılayacak, ancak aynı zamanda şık bir seçenek arayanlar için uygun bir cihaza dönüşüyor.
5.5 inç gibi büyük sayılabilecek bir ekrana sahip olan Alcatel 3, 18:9 görüntü oranı tercihi sayesinde büyük bir yüzey alanı kaplamıyor ve bu sayede rahatlıkla taşınabiliyor. Bu özellikleri Alcatel 3’ü hareket halindeyken keyifli bir şekilde video izleyebileceği bir telefon arayanların potansiyel seçenekleri arasına sokuyor.
Alcatel 3 mütevazı özelliklere sahip olsa da, standart görevleri zorlanmadan yerine getirebiliyor. Bütçesini zorlamadan şık, yeni ve kullanışlı bir cihaz arayanlar için Alcatel 3 dikkate değer adaylardan biri olarak tanımlanabilir.