Akıllı telefonunuzla çektiğiniz fotoğrafların birçoğunda zaman etiketi ve konum bilgisi de bulunuyor. Bu sayede fotoğrafı paylaştığınız kişi veya kişiler bunların nerede ve ne zaman çekildiğini anlayabilirler, dolayısıyla ne zaman nerede bulunduğunuz da anlaşılabilir.
University College London’dan bir araştırma ekibi bu veriyi kullanarak bir kişinin gelecekte nerede olacağını da tahmin etmenin mümkün olduğunu keşfetti.
Ekip Flickr’da 16 bin kullanıcı tarafından Büyük Britanya’da paylaşılan 8 milyon fotoğrafın GPS ve zaman etiketi bilgilerini aldı, bunları bir veri tabanına yerleştirdi ve daha sonra bir algoritmayı kullanarak belirli bir kamerayla çekilen her bir fotoğrafı inceleyerek insanların bir sonraki hareket noktasını tahmin etmeye çalıştı.
Sonuçlar Royal Society Open Science bilimsel yayın organında yayınlandı. Sonuçlara göre sistem düzgün çalışıyor gibi görünüyor, tahminler Ulusal Seyahat Araştırma verilerinin yüzde 92’lik bir kısmıyla örtüşüyor.
Sonuçlar gizlilik takıntılı kişiler için problem gibi görünse de, algoritma bir kişinin belirli bir zamanda nerede bulunacağını göstermekten çok daha büyük insan topluluklarının genel hareket eğilimlerini ortaya koymak için kullanışlı gibi görünüyor. Buna rağmen ekip bireylere odaklanma imkanına, en azından bunların coğrafi konum ihtimallerini belirleme imkanına da sahip.
Tabii ki, kişilerin nerede olabileceklerini tahmin etmek her zaman olumsuz sonuçlar doğurmayabilir. Ulaşım projelerinin geliştirilmesinde veya arama kurtarma hizmetlerinin planlanmasında coğrafi konuma dayalı bu tahmin algoritması iş görebilir.