Normal bir kullanıcı bir bilgisayar ve akıllı telefondaki bileşenleri tam olarak bilemez. Bunların içinde yer alan hafıza ve depolama birimleri genellikle dünyanın dört bir yanındaki tedarikçilerden elde edilir ve farklı cihazlarda aynı üreticinin aynı modellerini görmek yüksek ihtimal taşır. Özellikle bilgisayar ve akıllı telefonlar içindeki kilit bilişenlerden bir olan DRAM hafıza yongaları bu cihazların daha hızlı şekilde çalışmasını sağlar.
1980 yılından beri bilgisayarlar teknoloji sektöründe DRAM yongalarının ana tüketicisi olmuştu. Ne var ki, araştırma şirketi iSuppli tarafından geçen hafta açıklanan bir araştırmanın sunucu DRAM tüketimi alanında 80’lerden beri ilk kez büyük bir değişim yaşandığını ortaya koyuyor. Buna göre bilgisayarlar yılın ikinci çeyreğinde üretilen DRAM yongalarının yüzde 49’unu kullandı. Geri kalan yüzde 51’lik bölüm ise akıllı telefon ve tabletler tarafından tüketildi.
Böylelikle bilgisayar sektöründe onlarca yıl sonra ilk kez bilgisayarlar önemli bir bileşenin kullanımında geri kalmış oldu. Üstelik söz konusu yüzde 51’lik dilimin daha da büyümesi bekleniyor. iSuppli’nin tahminine göre 2013 sonuna gelindiğinde bilgisayarlar üretilen DRAM yongalarının sadece yüzde 42.8’lik bölümünü kullanacak.
Bilgisayar, akıllı telefon, tablet ve diğer cihazlarda kullanılan DRAM yongaları kısa vadeli bilgileri üzerinde depolayarak cihazdaki bilgi işleme süreci için geçen zamanın daha da kısalmasına yardımcı oluyor. Akıllı telefon ve bilgisayarlardaki uzun vadeli depolama işlemleri içinse manyetik plakalı sabit diskler veya NAND yongaların kullanıldığı katı hâl sürücülerinden yararlanılıyor. iSuppli’nin beklentisi DRAM yongalarının ana tüketicisinin mobil cihazlar olacağı yönünde. Üreticilerin akıllı telefonlar, tabletler ve diğer mobil cihazlar için daha iyi yongalar üretme konusuna artan ilgisi bunun en önemli göstergesi.
İlgili >> Reuters