Teknoloji

Akıllı telefon satışlarının 2024’te yeniden artışa geçmesi bekleniyor

iphone 15 pro max akıllı telefon

Araştırma şirketi Canalys, 2023 yavaş yavaş sona ererken bu yıl ve takip eden dört yıl için tahmini küresel akıllı telefon sevkiyatlarını mercek altına alan bir öngörü raporu yayınladı. Şirket, 2023’te Latin Amerika, Afrika ve Orta Doğu’da satışların az da olsa artmış olmasını öngörürken; yılın küresel ölçekte 1,13 milyar telefon satışıyla tamamlanmasını bekliyor. Bunun bir önceki yıla kıyasla yüzde 5 oranında bir düşüş anlamına geldiğini belirtmekte fayda var.

Canalys, gelecek yıl için daha iyimser bir tablo çiziyor. Şirket, 2024’te 1,17 milyar satış yapılmasını öngörüyor. Bu da satışlarda 2023’e kıyasla yüzde 4 oranında bir büyüme beklendiği anlamına geliyor.

Raporda ortalama satış fiyatlarının şu sıralarda 440 dolar civarında olduğu ve insanların akıllı telefonlar için daha fazla para harcamaya meyilli olduğu belirtiliyor. 2024’teki büyümenin merkezinde ise gelişmekte olan pazarlarların bulunacağına dikkat çekiliyor.

Rapora göre, 2024’teki yeni akıllı telefonların yüzde 33’ü Hindistan, Güney Kore, Vietnam, Endonezya ve Malezya gibi pazarları içeren Asya Pasifik bölgesinde satılacak. Artan tüketici güveninin ve iyileşen makroekonomik koşulların da satış istikrarı sağlaması bekleniyor.

Akıllı telefon satışlarındaki artışın birkaç yıl sürmesi bekleniyor

2024’te Kuzey Amerika dışındaki tüm önemli pazarlarda akıllı telefon satışlarının artması öngörülüyor. Asya Pasifik, Orta Doğu ve Afrika’da yıllık bazda yüzde 6 oranında büyüme beklenirken, Avrupa’da yüzde 7 oranında bir büyüme hedefleniyor. Canalys, talepteki artış eğiliminin birkaç yıl daha sürmesini ve 2027’de toplam 1,25 milyar telefon satılmasını öngörüyor.